בושם בריח של פרי, או להפך
היא יכולה לסדר לכם את פעילות המעיים, להוריד כולסטרול ולסייע לתסמיני הסוכרת – אם רק תצליחו להתגבר על מכשול הריח של הפרי הצהבהב. הגויאבה מגיעה לאסטה לה באסטה
הגויאבה היא בת למשפחת ההדסיים וגדלה על עצים ושיחי פרא. עציו של הפרי בדרום אמריקה מגיעים לגובה של כעשרים מטר. בארץ ניתן למצוא אותה בשלל צבעים וזנים, בין היתר צהוב, לבן ואף ורוד. בשל הריח החריף, פותח גם זן מיוחד, שמספק את כל היתרונות הבריאותיים, ללא הניחוח הנלווה. עבור האוהבים ובעיקר, בשביל הסולדים ממנה – שווה לדעת כי הגויאבה עשירה בסיבים תזונתיים, מפחיתה כולסטרול וסוכר בדם ומשמשת בפולקלור הדרום-אמריקאי לטיפול בכיבים ובדלקות כרוניות.
70 הקלוריות המסתתרות בתוך 100 גרם פרי לא יזכו את הפרי בתואר "חביב שומרי המשקל". אך
מקורה של הגויאבה הוא בדרום אמריקה ובאיים הקרייביים. האקלים החם אפשר את גידולו הפראי של הצמח ואת התרבותו בצורה נרחבת, עד שבאזורים מסוימים הוא נחשב לצמח שוטה המקביל לעשב בר.
הקהל הישראלי לא התלהב יתר על המידה מעלייתה של הגויאבה לארץ בתחילת המאה הקודמת והשתמש בה בעיקר כצמח גינה. בשנים האחרונות עלה מעמדה, במקביל לעלייה ניכרת במחירה לקילוגרם בשווקים ובחנויות הפירות והירקות.
"הגויאבה היא פרי המוריד לחץ דם במידה משמעותית", מסבירה גילה אדלר, תזונאית קלינית, ספורט ומטפלת ברפואה סינית, "זאת בעיקר בזכות תכולת האשלגן הגבוהה שבו (284 מ"ג ל100 גרם פרי)". בנוסף, מכיל הפרי פחממות (כ-76 מ"ג לפרי אחד).
"סקירה מדעית שהתפרסמה ב-journal of clinical nutrition מעלה כי אכילתה מורידה כולסטרול ב-8 אחוז בזכות תכולת הסיבים התזונתיים שבה - דוגמת הפקטין. הפרי הצהבהב הוא העשיר ביותר בויטמין C מכלל הפירות והירקות הקיימים - מעל 183 מ"ג ויטמין ל-100 גר' פרי. הגויאבה מכילה סיבים (מסיסים ולא מסיסים)בכמות של כ-5.5 גר' ל-100 גר' פרי. מחקר בבעלי חיים הוכיח כי הסיבים המסיסים הראו ירידה ניכרת ברמת סוכר של חולי סוכרת מסוג-2 תוך מספר שבועות".
"הגויאבה הינה פרי בעלת אנרגיה חמימה. טעמה מתוק והיא מועילה לחיזוק הצ'י", מסביר עדי פרום, מומחה לרפואה סינית. "הפרי מטפל בתופעות של דלקות בקיבה ובמעיים. יעיל להפסקת שלשול ובמיוחד לעצירת דימום במערכת העיכול ונגד טחורים. עלי גויאבה מיובשים משמשים גם לטיפול במצבים מסוימים של סוכרת".
"בפולקלור הסיני גם מיץ הגויאבה ידוע כמועיל בטיפול בסוכרת". מרחיבה אדלר. "מחקר בבעלי חיים שפורסם בעיתון הנחשב- American Journal of Chinese Medicine הוכיח את מה שהסינים יודעים כבר אלפי שנים, כשהראה כי צריכת גרם של מיץ גויאבה לכל קילוגרם ממשקל הגוף הוריד באופן משמעותי את רמת הסוכר בחולי סוכרת, ולכן ממליצים עליו החוקרים לסוכרתיים", היא מפרטת.
ברפואה העממית הדרום אמריקנית משתמשים בעלי הגויאבה לצורך חבישת פצעים ולטיפול בכיבים. תמצית המופקת מהפרי עצמו ידועה בסגולה להורדת חום, ולטיפול בדלקות כרוניות.