צילום: ג'ואל סרטורי, נשיונל ג'יאוגרפיק

הטיגריס הסיבירי נמצא בסכנת הכחדה | צילום: ג'ואל סרטורי, נשיונל ג'יאוגרפיק

הגנום של הטיגריס מראה שהוא נולד לטרוף

מפת הגנים של הטיגריס הסיבירי, הנתון בסכנת הכחדה, תסייע בשימור החתולים הגדולים בטבע

14/10/2013 17:25 | מאת: דן ורגנו, נשיונל ג'יאוגרפיק
גנום הטיגריס הראשון שרוצף מראה שהחתולים הגדולים התפתחו כחיות טורפות. לפי דיווח החוקרים, נראה שהגנים האחראים לסיבי שריר חזקים ולאכילת בשר משותפים למגוון מינים מצומצם, בהם האריה באפריקה ונמר השלג באסיה. מדענים מיפו את הגנים של הטיגריס הסיבירי, הנמצא בסכנת הכחדה, הן כדי להבין את הגנים שמבדילים מיני חתולים גדולים זה מזה והן כדי לסייע במאמצים לשמר את המגוון הגנטי באוכלוסיות טיגריסים בטבע.

משקלם של הטיגריסים הסיביריים, התת-מין הגדול ביותר של הטיגריס, מגיע ל-300 קילוגרמים ואורך גופם לשלושה מטרים. נראה שבטבע קיימים כ-4,000 טיגריסים, אך רק כ-450 מהם הם טיגריסים סיביריים. "קודם בחנו את הטיגריס הגדול הזה ובדקנו מה מבדיל אותו מחתולים אחרים," מסביר ג'ונג בק, מומחה גנום מהמכון לגנומיקה אישית של דרום קוריאה ואחד ממחברי המחקר ב-Nature Communications, המדווח על מיפוי הגנום של הטיגריס הסיבירי. בק ועמיתיו דגמו גנים מטיגריס זכר בן תשע בגן החיות אוורלנד בקוריאה, והשוו ביניהם ובין נתונים ממפת הגנים של הטיגריס הבנגלי, האריה ונמר השלג.

טורפים מלידה

"כל החתולים קרובים מאוד מבחינה גנטית, וכדי למצוא הבדלים קטנים שמבחינים ביניהם צריך מפה גנטית מדויקת," קובע בק. במיפוי ניכרים כמה הבדלים גנטיים, למשל שני גנים שאולי מעורבים בהתאמה לחיים בגובה רב ולאוויר דליל בקרב נמרי השלג, ופרווה לבנה בקרב האריות הלבנים באפריקה.

באופן כללי, לפי המחקר נראה שמשפחת החתוליים מושתתת על מערך מצומצם של 1,376 גנים הקשורים לסיבי שריר חזקים ולעיכול חלבון, אשר מופיעים רבות אצל המינים הנחקרים. מחברי המחקר מציעים שמקור הגנים הללו הוא בעיקר באב הקדמון המשותף הקדום ביותר של החתולים הגדולים האלה, לפני כ-11 מיליוני שנים. "מבחינתי הממצאים מעידים שהחתולים הגדולים איישו בהתפתחותם נישה מסוימת מאוד בסביבה, שמתבססת על יתרונות הציד שגנים אלה מספקים," אומר בק ומוסיף כי גנים אלה קיימים גם ברבים מחתולי הבית. "כל החתולים הם ציידים שאין שניים להם, וכאן אנחנו רואים כמה מהסיבות הגנטיות לכך."

מצילים טיגריסים

עצם מיפויו של גנום הטיגריס נחשב התקדמות משמעותית מבחינת החוקרים, מוסרת הגנטיקאית המשפטית תיטיקה קיטפיפיט מאוניברסיטת נסיך סונגקלה בתאילנד, אשר עמדה בראש צוות שמיפה את הגנים האמהיים, קרי הדי-אן-איי המיטוכונדרי, של הטיגריסים.

לדברי בק, גורמים נוספים בתחום חיות הבר דנים באפשרות להכניס חתולים גדולים לשמורות בניסיון לגוון את אוכלוסיות הבר, ולכן מפת גנים היא צעד ראשון בדרך להבין את המצב הגנטי הקיים של האוכלוסיות הללו. בפסגת טיגריסים שהתקיימה ב-2010 בסנט פטרבורג שברוסיה הסכימו נציגים מ-13 מדינות לפעול להצלת הטיגריס בטבע, לאור דיווחים הולכים וגוברים על ציד לא חוקי ועל הידלדלות אוכלוסיות בר באסיה.

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות