צילום: אלי גרשטיין, אוניברסיטת חיפה

בצילום: שלדים של אדם בוגר (משמאל) ושל מתבגר נחשפו במערת רקפת. באיור: שחזור הקבורה על מצע של פרחים | צילום: אלי גרשטיין, אוניברסיטת חיפה

פרחים בקבר

שרידי פרחים בקברים מעידים על מנהגי קבורה בני אלפי שנים

31/7/2013 13:01 | מאת: עדי ויינברגר
אנחנו נוהגים לשלוח פרחים ריחניים בתור ברכה, לתת ורד לאות אהבה ולהניח זר פרחים על קבר לפרידה. במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת PNAS נמצא שכבר בתקופת הנטופים, ציידים-לקטים פרהיסטוריים, היה נהוג להשתמש בפרחים בטקסי קבורה. בתי הקברות של הנטופים בצפון ישראל הם הקדומים ביותר המוכרים במזרח הים התיכון. צוות בינלאומי של חוקרים בראשותו של פרופ' דני נדל מאוניברסיטת חיפה חפר במערת רקפת שבכרמל ומצא בארבעה קברים שרידים למצע של פרחים. לדברי ד"ר אליזבטה בוארטו ממכון ויצמן אשר השתתפה במחקר, התגליות מספקות "עדות חזקה ומבוססת היטב להתנהגות מורכבת מאוד ביחס למוות."

ד"ר בוארטו מצביעה על טביעותיהם של גבעולים, עלים ופרחים שנמצאו במשקעים שבקבר, במיוחד בתחתיתו, מתחת לשלדים. שרידי הצמחים נבחנו בעזרת צילומים, ולפי צורתם נראה כי מדובר בפרחי בר ריחניים, בהם פרחים ממשפחת הלועניתיים וממשפחת השפתניים, כגון מרוות יהודה. במאמר מתואר כי מינים המשתייכים למשפחות הללו צומחים כיום על המדרון שלמרגלות המערה ופורחים בעונת האביב. לפי טביעות הגבעולים והידע כי הגבעולים נרקבים לאחר התייבשותם בקיץ, נראה כי קבורת המתים נערכה באביב, אז ניחוח הפרחים היה חזק. בקבר שבו נטמנו שני אנשים בקבורה כפולה, סותת משטח סלע ששטחו כ-40 על 40 סנטימטרים רבועים. במאמר מצוין כי הסלע המסותת שופך אור על הכנת הקבר טרם הנחת מצע הפרחים.

בהתבסס על תיארוך של החלבון קולגן שמוצה מהשלדים באתר, בוארטו אומדת את גיל הקברים בכ-11,700 עד 13,700 שנים. לדבריה, החוקרים מתכננים להמשיך בתיארוך מערת רקפת בעזרת מעבדה מתקדמת בניהולה שהותקנה לאחרונה במכון ויצמן. המעבדה משתמשת במאיץ D-REAMS (מאיץ ספקטרומטריית מסות מחקרי על שם דנגור), המסייע בתיארוך ממצאים ארכיאולוגיים על ידי מדידת ריכוז פחמן 14. המעבדה החדשה מסוגלת למדוד כמות מועטה של חומר ובדיוק רב. "כמות של חמישה גרמים של חומר, השווה לשקית סוכר שמגישים עם תה או קפה, מתאימה לביצוע של כ-5,000 מדידות," מוסרת בוארטו. בין הממצאים שהתגלו במערת רקפת, בייחוד ביחס לקברים, נמצאו גם שפע של פיטוליתים, חלקיקים צורניים זעירים הנמצאים בצמחים רבים. ממכון ויצמן נמסר שהפיטוליתים כוללים כעשירית אחוז של חומר אורגני, שאותו בוארטו מקווה לתארך באמצעות D-REAMS.

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות