איור באדיבות ל' קלצדה, ESO

חומר נפלט בקירבת חור שחור על-מסיבי בקוואזר SDSS J1106+1939 | איור באדיבות ל' קלצדה, ESO

פיצוץ בחור שחור

מדענים תיעדו פיצוץ הגדול לפחות פי חמישה מאירועים דומים שנצפו בעבר

7/1/2013 15:52 | מאת: אנדרו פזקאש, חדשות נשיונל ג'יאוגרפיק
אסטרונומים חזו בפיצוץ שובר שיאים של גז ואבק שנפלט מחור שחור מפלצתי במרחק של יותר מ-11.5 מיליארדי שנות אור. החור השחור, אשר מסתו היא כשל מיליארד עד שלושה מיליארדי שמשות, נמצא בליבתו של קוואזר – סוג של גלקסיה זוהרת ואנרגטית במיוחד – המכונה SDSS J1106 1939.

"גילינו את שטף החומר האנרגטי ביותר מקוואזר שנראה עד כה. הוא חזק לפחות פי חמישה מכל מה שחזינו בו עד היום," אמר נחום ערב, אסטרונום במכללת וירג'יניה טק ואחד ממחברי המאמר העתיד להתפרסם בכתב העת The Astrophysical Journal. באמצעות הטלסקופים רבי-העוצמה במצפה האירופי הדרומי (European Southern Observatory) בצ'ילה, הצליחו ערב וצוותו למדוד את מהירות שטף החומר ותכונות אחרות שלו.

החור השחור פולט כמות חומר השקולה לפי 400 ממסת השמש שלנו בשנה. לפי ההערכות הוא גדול פי אלף מהחור השחור שבמרכז שביל החלב, ומייצר אנרגיה בקצב גדול פי מאה מתפוקת האנרגיה הכוללת של הגלקסיה שלנו. הפיצוץ, שאירע במרחק של כמעט אלף שנות אור מהקוואזר, נע במהירות של כ-29 מיליוני קילומטרים בשעה. "קיווינו לראות משהו כזה, אבל עוצמת שטף החומר בכל זאת הפתיעה אותנו," אמר ערב.

רמזים להתפתחות הגלקסיה

חורים שחורים על-מסיביים גדולים דיים כדי לבלוע את מערכת השמש שלנו בשלמותה. הם מפרקים כוכבים ובולעים אותם, אך הם גם מקורות האנרגיה של קוואזרים מרוחקים ופולטים חומר במהירויות גבוהות.

מדענים חשדו שפליטות אלה משחקות תפקיד חשוב בהתפתחות של גלקסיות, הסביר ערב, אבל במשך שנים היה ספק בקהילה האסטרונומית אם הן חזקות מספיק כדי לעשות זאת. שטף החומר העצום שנתגלה כעת עשוי לפתור כמה תעלומות קוסמיות חשובות, בהן הקשר שבין מסה של גלקסיה למסת החור השחור שבמרכזה, והסיבה לכך שגלקסיות גדולות אינן שכיחות ביקום.

"אני מאמין שהתוצאות יהיו בגדר ראיות חותכות לכמה רעיונות תיאורטיים,

העושים שימוש בתפוקת האנרגיה המכנית של קוואזרים בפתרון בעיות חשובות ביצירתן של גלקסיות וצבירי גלקסיות," אמר ערב.

אף שקירק קוריסטה, פרופסור לאסטרונומיה באוניברסיטת מערב מישיגן, שלא לקח חלק במחקר, מאמין שטענות אלה מעט מוקדמות, המחקר צפוי לשפוך אור חדש על החלקים העוצמתיים יותר אך מובנים פחות בפליטת החומר מקוואזרים. "המידע הספקטרוסקופי הנפלא מהקוואזר הזה יביא כפי הנראה לפריצת דרך במדידה הכמותית של האנרגיה בשטף החומר הטיפוסי מקוואזר," אמר קוריסטה. "מדובר ללא ספק בצעד חשוב בהרכבת הסיפור של התפתחות הגלקסיות ובהבהרת תפקידם של קוואזרים בסיפור."

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות