צילום באדיבות ESO

נטול אור האופייני לכוכבים, גרם השמים CFBDSIR2149 פולט זוהר קלוש שאפשר לאתר רק בתחום התת-אדום (אילוסטרציה) | צילום באדיבות ESO

כוכב לכת יתום

כוכב לכת אשר אינו מקיף כוכב אחר מעיד על עולם ותיק יותר, קר יותר וקרוב יותר מאשר כוכבי לכת "תועים" אחרים

25/12/2012 13:29 | מאת: לונה שייר, חדשות נשיונל ג'יאוגרפיק
חיפוש אחר תת-כוכבים מסוג ננסים חומים העלה דבר מה חמקמק אף יותר: כוכב לכת שהוא ככל הנראה יתום. לדברי צוות משותף של אסטרונומים צרפתים וקנדים, כוכב לכת משוטט זה, שהמסה שלו גדולה פי ארבעה עד שבעה מהמסה של צדק, אינו מקיף כוכב אחר.

מדענים מאמינים כי עצמים מסוג זה – הקרויים גם כוכבי לכת "חסרי בית", "חופשיים" או "תועים"– מתהווים באחת משתי דרכים. אפשרות אחת היא פליטתם ממערכות כוכבים, והאחרת - היווצרותם באופן עצמאי.

כתריסר גרמי שמים שאינם קשורים בכוח המשיכה לעצם מרכזי זוהו לפני יותר מעשור בערפילית אוריון. מאז ועד היום צמח מספר העצמים המועמדים לעשרות אחדות. הגילוי האחרון הוא הראשון שנצפה מחוץ לאזור של היווצרות כוכבים, הסביר האסטרונום אטיין ארטיגו מאוניברסיטת מונטריאול, שהוא אחד ממחברי המחקר אשר פורסם בכתב העת Astronomy & Astrophysics.

בהשוואה לכוכבים חסרי בית אפשריים אחרים, המועמד החדש, הקרוי CFBDSIR2149, הוא מבוגר יותר, קר יותר וקרוב הרבה יותר לכדור הארץ – מרחק של כ-130 שנות אור, אמר ארטיגו. נראה כי הוא מצוי בקרב קבוצת כוכבים צעירים, על אף שאין לו כל קשר של כבידה עם מי מהם. הקשר שלו עם הקבוצה המכונה הצביר הנע דוראדוס-AB, סייע למדענים לקבוע את גילו המשוער של כוכב הלכת בטווח שבין 50 ל-120 מיליוני שנים.

החיפוש אחר ננסים חומים

טביעת האצבע התת-אדומה של העצם נצפתה לפני שנים אחדות בעת שהצוות – שבראשו פיליפ דלורם הצרפתי מהמעבדה לאסטרופיזיקה במצפה הכוכבים גרנובל (Laboratoire d'Astrophysique de l'Observatoire de Grenoble) – חיפש אחר ננסים חומים. המסה של ננסים חומים מתאפיינת בכך שהיא גדולה מכדי שהם ייחשבו כוכבי לכת, והם מכונים לעתים "כוכבים כושלים", היות שאין להם את המסה הדרושה כדי לקיים תגובה גרעינית בליבה שלהם.

טביעת האצבע התת-אדומה יוצאת הדופן שזיהו החוקרים מלמדת כי ייתכן שגרם שמים זה הוא בעל מסה נמוכה, הדומה יותר

לזו של ענק גזי מאשר לזו של ננס חום. צוות המדענים גם צפה בו כדי לבדוק אם הוא קשור מבחינת הכבידה לעצם אחר, מסר ארטיגו.

"כוכב אם יכול להימצא רק בטווח מצומצם ממנו," הוא ציין והוסיף כי במונחים אסטרונומיים "מצומצם" יכול להיות גם יותר מפי מאה המרחק שבין פלוטו לשמש. "חיפשנו כוכב סמוך שהוא זוהר יחסית, ולא מצאנו." היעדרו של אור בוהק מכוכב סמוך משמעו גם זוהר חלש יותר, ולפיכך תנאים טובים יותר לחקור את העולם החדש מקרוב יותר. מחקר נוסף הוא בדיוק מה שנחוץ כדי לאמת את ההשערה שמדובר בכוכב יתום.

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות