צילום: ג'ו פיטרסברגר, נשיונל ג'יאוגרפיק

גיבון מצוי מפהק. מחקר חדש מראה כי גיבונים וזמרי אופרה חולקים טכניקות ווקאליות | צילום: ג'ו פיטרסברגר, נשיונל ג'יאוגרפיק

פיתוח קול לגיבונים

גיבונים וזמרי אופרה עושים שימוש באנטומיה דומה ובאותן טכניקות ווקאליות להפקת קולות גבוהים וזכים. האזינו לקולו של גיבון ששאף הליום

12/9/2012 14:51 | מאת: טאשה אייצ'נסהר, חדשות נשיונל ג'יאוגרפיק
השפעת גז ההליום על קולם של בני אדם מוכרת לנו בעיקר ממעשי קונדס של  בני נוער, השואפים את הגז מתוך בלונים מנופחים. למרבה המזל, הגז אינו רעיל. חוקרים ערכו ניסוי דומה בקופים, ותוצאותיו  הראו כי הטכניקות הווקאליות של הגיבונים אינן שונות בהרבה משל זמרות סופרנו המפליאות בקולותיהן באופרה. "הראינו איך שירתם הייחודית של הגיבונים מנצלת מנגנונים ווקאליים הדומים לאלו של זמרות סופרנו, ובכך חשפנו דמיון בסיסי בינם ובין בני האדם," מסביר טקשי נישימורה, פרופסור מהמכון לחקר הפרימאטים באוניברסיטת קיוטו ביפן.

בעבר האמינו מדענים כי עם הגורמים המאפשרים את  הדיבור האנושי נמנים שינויים אבולוציוניים בגרון, בלשון ובמערכת הקול, אך ממצאיו החדשים של נישימורה מציעים כי ייתכן שהאנטומיה והיכולת הווקאלית של בני האדם אינם ייחודיים. אנו חולקים את הפיזיולוגיה של הגרון שלנו עם הגיבונים, וככל הנראה גם עם פרימאטים אחרים, וכן  את הדרך שבה אנו שולטים בקול שאנו מפיקים, מסביר נישימורה. גם אצל בני אדם וגם אצל גיבונים מקור הקול – הגרון – פועל באופן עצמאי מהכלים הווקאליים (או האימון) המשמשים להפקת מסרים נשמעים.

נישימורה ועמיתיו חקרו נקבה צעירה של גיבון מצוי בגן חיות בקיוטו
(Kyoto) על ידי חשיפתה לאוויר עשיר בהליום. השימוש בהליום, הממיר את קולות הגיבון לתהודה שקל יותר לאמוד באמצעות ציוד אקוסטי, מקובל במחקר של קולות בעלי חיים.

הגיבון, הנע בקלילות, מפיק על פי רוב קריאות עזות וצלולות, בתדר יחיד, היכולות לעבור יותר מקילומטר וחצי דרך היערות הטרופיים הצפופים בדרום-מזרח אסיה, מקום חיותו. ככל הנראה, הצורך לתקשר עם שכנים רחוקים במקום חיות הומה כזה יצר את שירתו הייחודית של הגיבון. "צרכים אקולוגיים וחברתיים כאלה הכריחו את הגיבונים, באמצעות טכניקת סופרנו, לייצר קולות רמים וצלולים," אמר נישימורה.

זמרות סופרנו המופיעות באופרות לומדות להמיר את הטווח הווקאלי שלהן כך שהצלילים הגבוהים שהן מפיקות יהיו העוצמתיים ביותר, הסביר נישימורה והוסיף כי הגיבונים "משתמשים בקלות בטכניקות שירה מקצועיות של בני אדם." בעוד גיבונים לא יחקו שיחה אנושית בזמן הקרוב, נישימורה מסכם ואומר כי מחקר זה "מספק לנו הערכה חדשה של אבולוציית הדיבור בקרב גיבונים, והוא חושף כי הבסיס הפיזיולוגי בדיבור האנושי אינו כה ייחודי."


ממצאי המחקר פורסמו ב-American Journal of Physical Anthropology

האזינו לקריאת הגיבון (באדיבות טקשי נישימורה)

Get Microsoft Silverlight

האזינו לקולו של גיבון ששאף הליום (באדיבות טקשי נישימורה)


Get Microsoft Silverlight

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות