תצפית בגורילות מפרקות מלכודות ציידים
גורילות בנות ארבע שנים בעלות לא מעט ביטחון עצמי, מערימות על ציידים בלתי חוקיים ומגינות על משפחתן
8/8/2012 15:26 | מאת: קר תן, חדשות נשיונל ג'יאוגרפיק
"זאת בפירוש הפעם הראשונה שראינו גורילות צעירות עושות זאת... אני לא מכירה שום דיווחים אחרים בעולם על גורילות צעירות שהרסו מלכודות," אמרה ורוניקה וצ'ליו, רכזת תוכנית הגורילות במרכז המחקר קריסוקה (Karisoke) של קרן הגורילות על שם דיאן פוסי, הממוקם בשמורה שבה התרחש המקרה. "אנחנו מסד הנתונים והתצפיות הכי גדול במה שנוגע לגורילות בר... לכן הייתי מופתעת מאוד לשמוע אם מישהו אחר ראה דבר כזה," הוסיפה.
ציידים הטמינו אלפי מלכודות העשויות ענפים וחבלים ברחבי פארק הרי הגעש הלאומי שברואנדה, שבו גורילות ההרים ברינגי חיות. המלכודות מיועדות לאנטילופות ולמינים אחרים, אבל לפעמים נלכדים בהן קופי אדם. הבוגרים החזקים מצליחים לרוב להשתחרר, אולם לפעמים לצעירים אין מזל.
באחד המקרים מצאו עובדי קריסוקה פעוטה ששמה נגווינו שנתפסה במלכודת, אבל הם איחרו את המועד והיא מתה מפצעיה. היא פרקה את הכתף בניסיונותיה להיחלץ, ונמק התפשט ברגלה שנחתכה על ידי החבלים. לדברי וצ'ליו, נראה כי הציידים כלל אינם מעוניינים בגורילות. אפילו קופי אדם קטנים, שהיה קל יחסית לקחת למכירה, נעזבים למות.
המלכודות שהציידים בונים הן לולאות הנקשרות לענפים או לגבעולי חזרן, הסבירה וצ'ליו. בעזרת החבל הם מושכים את הענף למטה ומכופפים אותו. אז הם משתמשים במקל מכופף או באבן כדי להצמיד את הלולאה לקרקע, בעת שהענף נשאר מתוח. על הלולאה הם מפזרים צמחייה לשם הסוואה.
כשבעל חיים מזיז את הענף או את האבן, הענף קופץ למעלה ומהדק את הלולאה סביב הטרף. אם בעל החיים אינו כבד, הוא יתרומם באוויר פשוטו כמשמעו.
גששים ממרכז קריסוקה סורקים את היער מדי יום ביומו בחיפוש אחר מלכודות, ומפרקים אותן כדי להגן על גורילות ההרים ברינגי, המצויות בסכנת הכחדה. לדברי הארגון הבינלאומי לשימור טבע (IUCN), "הן בסיכון גבוה מאוד להיכחד מהבר".
באחד הימים הבחין הגשש ג'ון נדיאמבג'ה במלכודת בסמוך מאוד למשפחת הגורילות הקרויה קוריאמה. הוא ביקש לפרק את המלכודת, אבל זכר בוגר ששמו וובו נהם כדי להזהיר את נדיאמבג'ה לשמור על מרחק, אמרה וצ'ליו. לפתע התחילו שני צעירים – זכר ששמו רואמה ונקבה המכונה דוקורה, שניהם בני כארבע שנים – לרוץ לעבר המלכודת.
לנגד עיניהם של נדיאמבג'ה וכמה תיירים, קפץ רואמה על הענף המכופף ושבר אותו, בשעה שדוקורה שחררה את הלולאה. בהמשך זיהו השניים בקירבת מקום מלכודת נוספת, שהגשש עצמו לא הבחין בה, ודהרו לעברה. זכר צעיר ששמו טטרו הצטרף אליהם, והשלושה השמידו גם אותה.
כל הדברים האלה קרו במהירות רבה, ולכן וצ'ליו חושבת שזו לא הייתה הפעם הראשונה שבה הערימו הגורילות הצעירות הללו על הציידים. "הן הפגינו ביטחון עצמי רב," אמרה. " הן הבינו מה צריך לעשות, עשו זאת ואז הלכו לדרכן."
מדי פעם נתפסו זכרים כסופי גב ממשפחת קוריאמה במלכודות, ולכן ידעו הצעירים, לדעתה של וצ'ליו, שמלכודות הן עניין מסוכן. "לכן הם הרסו אותן," אמרה.
אף שהיה זה אירוע חסר תקדים, הדיווחים לא הפתיעו את וצ'ליו. "מצד שני," אמרה, " אני תמיד נמלאת השתאות וגאווה כשמזדמן לנו לחזות בפיקחות שלהם."
הווטרינר מייק קרנפילד, מנהל המיזם הווטרינרי למען גורילות ההרים ברינגי, אמר גם הוא שהדיווח לא הפתיע אותו. "תמיד מדברים על כך שהשימפנזים משתמשים בכלים, אבל אני חושב שכאשר המצב מחייב זאת, גורילות יכולות לגלות המון תושייה."
קרנפילד משער כי ייתכן שהגורילות למדו להרוס מלכודות מצפייה בעבודת הגששים של מרכז קריסוקה. "אם נצליח לשדל עוד ועוד מהן לעשות זאת, זה יהיה נהדר," התלוצץ.
אבל וצ'ליו אמרה שהדרכה ישירה של קופי אדם תהיה מנוגדת לרוח המרכז. "לא, אסור לנו ללמד אותן," אמרה. "אנחנו משתדלים עד כמה שאפשר לא להתערב בחיי הגורילות. איננו מעוניינים להשפיע על התנהגותן הטבעית."

תגובות