צילום: GETTY IMAGES

המסרקנית, בעל חיים ג'לטיני שנראה כמו חללית, פלשה לים התיכון בקירבת חופי ישראל רק בשנים האחרונות | צילום: GETTY IMAGES

סורקות את החופים

בעוד המדוזה החוטית מטילה מצור על חופי ישראל, יצור ימי אחר עורך כאן ביקורי פתע זה כמה שנים

30/7/2012 10:47 | מאת: הראלה סטוצקי -באר
המסרקנית (Ctenophora) נראית כמו חללית, שקופה וג'לטינית היא נעה עם הזרם. "המופע האינטנסיבי הראשון שלה כאן היה בחורף 2009, כאשר נצפו כמויות אדירות של מסרקניות בים. הוא נמשך כחצי שנה ולפתע נעלם," מספר ד"ר דרור אנג'ל, ביולוג ימי בבית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה.

בחורף 2010 שבו המסרקניות לחופינו. מסתמן כי הן מתחילות להופיע בסביבות חודש ינואר, דבר המרמז על עיתוי עונתי, מתרבות במים ושוהות כאן תקופה ארוכה. לדברי אנג'ל, המסרקניות היו מוכרות זמן רב במזרח ארצות הברית, ובשנות השמונים של המאה הקודמת נצפתה פריחה גדולה שלהן אלפי קילומטרים משם – בים השחור. "כמה עבודות שנערכו כדי לאפיין את מקורן, בעזרת שימוש באמצעים גנטיים, מעלות את הסברה שאוכלוסיית המסרקניות נדדה מהים השחור לים התיכון," אומר אנג'ל. "הן מופיעות בהמוניהן גם בחופי איטליה, ספרד ואזורים נוספים בים התיכון וכן בים הבלטי ובים הצפוני."

צילום: ד''ר דרור אנג'ל
המסרקניות לא צורבות את עור האדם כמו המדוזות צילום: ד''ר דרור אנג'ל

המסרקניות לא צורבות את עור האדם כמו המדוזות, אולם הן ממלאות רשתות דיג, סותמות מסננים של תחנות כוח והתפלת מי ים ופוגעות במערכת האקולוגית. "מניסיון העבר ומניסיונם של חוקרים במקומות אחרים בעולם אנחנו יודעים כי פלישה של מסרקניות מהמין הזה פוגעת בדגה ובמארג המזון. הן ניזונות ביעילות

מאותו מזון פלנקטוני שהדגיגים אוכלים, וקיימת סברה שהן אף טורפות ביצי דגים," אומר אנג'ל. "בים השחור, למשל, אוכלוסיות של כמה מיני דגים מסחריים כמעט קרסו נוכח פלישת מסרקניות למקום החיות שלהן."


ניתן לדווח על תצפיות של מסרקניות ובעלי חיים ג'לטיניים אחרים, כגון מדוזות, באתר www.meduzot.co.il

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות