בין אינג'רה להמבורגר וצ'יפס
עולים חדשים מאתיופיה, שעברו מתזונה מסורתית לתזונה מערבית, נחשפים לסיכונים בריאותיים
17/7/2012 14:21 | מאת: רועי שני

תצפיות מוקדמות בנוער עולה מאתיופיה הצביעו על "הבדל משמעותי בעלייה במשקל בין נערים ונערות שנשארו עם משפחותיהם במסגרת מסורתית לעומת אלה שנקלטו בפנימיות," אומר פרופ' רם רייפן, שערך את המחקר עם ד"ר עליזה שטרק ותלמידת המחקר הדס רגב-טוביאס במחלקה למדעי המזון והתזונה שבפקולטה לחקלאות ברחובות. מהתצפיות עלה כי בני נוער שחיו עם משפחותיהם וניזונו יותר ממזון מסורתי, כמו אינג'רה (לחם מסורתי עשוי מהדגן טף) ותבשילים ביתיים של בשר וירקות, לא סבלו
במחקר שנערך לאחרונה בחן צוות החוקרים מדגם מייצג של 53 נשים אתיופיות, אשר עלו לארץ לפני 14 שנים לפחות. מוצרי המזון שנכללו בתזונת הנשים הללו תועדו, ונערכו להן מדידות אנתרופומטריות (משקל, גובה והיקף מותניים). התוצאות הראו כי העולות מאתיופיה, שמבנה גופן הטבעי הוא לרוב רזה, צמצמו במידה ניכרת את צריכת מוצרי החלב, הפירות והירקות שלהן מאז העלייה ארצה, והחלו לצרוך יותר סוכרים פשוטים.

מדד מסת הגוף (BMI) הממוצע של הנחקרות, שעם עלייתן לישראל עמד על 19, עלה לכדי הממוצע של נשים ישראליות - 25, לאחר ששינו את תפריטן. ממדד זה עולה כי ב-42 אחוזים מהנחקרות ניכרה השמנת יתר, ו-11 אחוזים מהן אף סבלו מהשמנת יתר קיצונית. לדברי שטרק, העלייה במשקל התרחשה בזמן קצר יחסית. "קרוב לוודאי," היא אומרת, "שמדובר בשינויים בהרגלי התזונה ובצריכת המזון - ממזון מסורתי ובישול יומיומי עברו הנחקרות לתפריט המבוסס על מזון זול, מעובד ועתיר שומן וקלוריות."
כדי לסייע לעולים מאתיופיה ולעולים אחרים ממדינות לא מערביות, רייפן מציע לספק להם הדרכה וסיוע בבחירת מזון מושכלת וכן בתכנון הרגלי תזונה מאוזנים. בנוגע לעולים מאתיופיה, הוא מוסיף, "צריך לעודד אותם לשמור על צריכת המאכלים המסורתיים, ואולי אף לסבסד את הטף, הדגן הייחודי לאתיופיה, העשיר בברזל ובסידן, ומשמש לבני העדה מקור לקמח ובסיס למאכלים עדתיים."


תגובות