צילום: חנן ישכר

עץ דובדבן | צילום: חנן ישכר

עונת הדובדבנים

צוות ממכון וולקני פיתח דרך להגן על יבולי הדובדבנים מפני נזקי מזג האוויר היבש השורר בעונת הקטיף

20/6/2012 14:35 | מאת: נטע אחיטוב
קטיף הדובדבנים בישראל מתקיים בין אפריל ליולי. אולם היובש השורר בעונה זו באזורי גידול הדובדבנים בארץ, בעיקר ברמת הגולן, גורם נזק ליבולים שמונחים במטע בארגזים וממתינים להובלה אל בית האריזה.

הנזק לדובדבנים מתבטא בהשחרת העוקץ ובהצטמקות הפרי, והדבר גורם לפסילתו לשיווק. "בעבר ניסו לקטוף את הדובדבנים ומיד להכניסם למשאית קירור, אבל התברר שזה לא משפר את המצב, כי הפגמים נוצרים בשל הלחות הנמוכה ולא בגלל מזג האוויר החם,"
אומר רפי רגב, הנדסאי מחקר במכון וולקני.

באדיבות מינהל המחקר החקלאי, מכון וולקני
קרון הצינון שפותח לשמירת הדובדבנים בעת הקטיף באדיבות מינהל המחקר החקלאי, מכון וולקני

לאחרונה פיתחו רגב ועמיתיו, ד"ר אבי ארבל והנדסאי המחקר מוטי ברק, קרון צינון שנרתם בקלות לטרקטור ושומר בתוכו על 85 אחוזי לחות וטמפרטורה של 19 מעלות צלסיוס. בזמן הקטיף הדובדבנים מועמסים היישר אל הקרון ונשמרים בו לאורך כל הדרך עד בית האריזה. מאז החלו מגדלי הדובדבנים להשתמש בקרון, בשנת 2010, התוצאות משביעות רצון. רגב: "בקרון יש פתח אחורי להכנסת הארגזים, ובתחתיתו מונח מזרן לח, שאליו מוזרמים מים באמצעות משאבה חשמלית השואבת אותם מתוך מכל

שנמצא מתחת למזרן. בחלק האחורי של המתקן פועלים שני מאווררי יניקה, שגורמים לאוויר בקרון לעבור רק בקרקעית, היכן שהמזרן והדובדבנים נמצאים, ומיד לצאת החוצה." הקרון מרושת בחיישנים שמודדים את הטמפרטורה והלחות ומעבירים את הנתונים למחשב האוגר את המידע ומאפשר מעקב.

לאור ההצלחה של המתקן, המגדלים ברמת הגולן כבר משתמשים בו גם בקטיף שסק, אוכמניות ופסיפלורה. לדברי רגב, הקרון יכול לשמש גם לקטיף של ענבים, תבלינים ירוקים למיניהם ופרחים.

צילום: GETTY IMAGES
דובדבנים צילום: GETTY IMAGES

לכל החדשות » להצטרפות למינוי »

תגובות