לבד, לבד, לבד: לעבור הריון ולידה ללא בן זוג
לבד בבדיקות, לבד כשמתחילים הצירים, לבד בחדר הלידה. יותר ויותר נשים מביאות ילדים לעולם לבד, ללא פרטנר. איך עוברים הריון ולידה ללא בן זוג?
"גם מאוד חשוב להכין לעצמך מערך תמיכה לתקופת ההריון וגם לאחרי הלידה. להיות גיבורה זה לא עובד, אי אפשר ממש להיות לבד."

נשים החוות הריון ללא בן זוג הן תופעה שכיחה, הצוברת תאוצה. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, גדל מספר האמהות החד-הוריות הרווקות מ8,400- בשנת 2000 ל16,100- בשנת ,2010 עלייה של כ90- אחוזים.
בשנת 2010 ילדו כ4,900- נשים יהודיות רווקות, לעומת 2,600 לידות של נשים יהודיות רווקות בשנת .2000 בשנים אלה עלה אחוז הלידות של נשים רווקות מ2.8- אחוזים לארבעה אחוזים.
הסיבות להריון ללא בן זוג מגוונות: אי מציאת בן זוג שמובילה במודע להרות בעזרת בנק הזרע; הריון לא מתוכנן עקב קיום יחסי מין חד-פעמיים עם גבר שאינו מעוניין להמשיך להיות בקשר; הריון שהוא תוצאה של קשר רומנטי, כשבן הזוג, מסיבותיו הוא, החליט לפרוש מהמערכה הזוגית.
"הרבה יותר נעים לשבת בקליניקה של הרופא עם מישהו מאשר לשבת שם לבד," מתארת חממי את ההרגשה. "את יושבת בקליניקה ורואה מולך זוג שהגבר יושב ומלטף לאישה את הבטן, ואת מרגישה מעין ריקנות. כל התהליך עד השלב שאת מגיעה ללידה מלווה בכל רגע נתון בהתלבטויות וחששות: 'זה כן נכון, זה לא נכון.' ישנן מחשבות כמו 'אני אגואיסטית כלפי העובר שלי,' 'האם זה הוגן ללדת בידיעה שלא יהיה שם אבא.'? ההחלטה לבחור ללדת מחוץ לנישואים מלווה בהמון לבטים של מה יגידו ההורים, הסביבה, איך יקבלו אותי, איך אסתדר מבחינה כלכלית."

חממי, המתגוררת בראשון לציון, היא אם לשתי בנות בגילאי 14 ושבע. את בתה הבכורה ילדה כשהייתה נשואה, ואילו את בתה השנייה ילדה אחרי גירושיה, כשאבי הילדה לא היה בתמונה בזמן ההריון והלידה.
"כשאת עם בן זוג, יש לך שותף להריון הזה, יש לך מישהו שמלווה אותך בבדיקות. הוא נמצא בכל התהליך גם רגשית וגם פיזית, והקטע הרגשי הוא מאוד משמעותי. הלידה השנייה נראתה לי מפחידה, כי כבר ידעתי מהפעם הראשונה מה ההרגשה ללדת עם בן זוג, ופתאום עכשיו אני אמורה ללדת לבד."
מה היה לך הכי קשה בהריון השני?
"המחשבה שלילדה לא יהיה אבא, שהיא לא תדע מי זה אבא, שהיא תכעס עליי מאוד שבחרתי ללדת ככה, למרות שהיום היא בקשר עם אביה."
ספרי על הלידה.
"היו איתי אחותי, חברה ודולה, והיה בלידה קטע שאני מזהה כיום גם אצל נשים חד-הוריות אחרות. הכל היה מאוד שלו ורגוע עד הרגע שהתחלתי בלידה ממש, כשהצירים התחילו להתקדם והבנתי שאני אוטוטו יולדת, ואז נכנסתי לבהלה. זה התבטא בבכי היסטרי. הבכי היה סוג של פחד לאו דווקא מהכאב, אלא שזהו, זה אכן קורה, זו המציאות
איך הרגשת אחרי שהסתיימה הלידה שלך?
"באותו יום הייתה שמחה גדולה, הרגשתי סוג של אחוות נשים מדהימה, ואפילו אמרתי שאין יותר טוב מנשים בלידה. החששות שהיו לי קודם נעלמו, ומצאתי את עצמי בכיף לא נורמלי."

לידת בתה השנייה הובילה את חממי למהפך תעסוקתי - מאשת מכירות היא נהפכה לדולה. "הנתינה שקיבלתי מהדולה שהייתה איתי בלידה גרמה לי להבין שזה הייעוד שלי ושאני יכולה להעביר את הנתינה הזאת הלאה," היא מספרת. "אני עושה קורסי הכנה ללידה לנשים בהריון, אבל מצאתי את עצמי מתמקדת בנשים חד-הוריות ועושה זאת אולי יותר טוב מדולה מדהימה אחרת, שלא חוותה את החוויה שאני חוויתי ולא יודעת איך זה באמת להתמודד לבד בהריון."

במה שונה קורס הכנה ללידה המיועד לחד-הוריות מקורס אחר?
"קורס כזה מאפשר לחד-הוריות להכיר עוד נשים כמותן ולחלוק חוויות, חששות ופחדים עם מישהו שמבין אותן, להרגיש בטוח ונעים בסביבה תומכת מבלי שאף אחד מסתכל עליהן או מרחם עליהן, ולקבל המון אינפורמציה על הלידה כאם חד-הורית ועל המשמעות של להיות אם חד-הורית. אני מעבירה קורס מהמקום האנטומי והפיזיולוגי בדומה לכל קורס אחר, אבל מכניסה שיעור כמעט שלם על הרגשות והתחושות המאפיינים את החד-הוריות, כי החוויות שלהן בזמן ההריון שונות לחלוטין מאלה של נשים שנמצאות בזוגיות."
מה החשש העיקרי שלהן?
"נשים בהריון קודם כל חוששות מהמוכנות שלהן ללידה, אבל אצל החד-הוריות החששות הגדולים קשורים לשאלות כמו מה יהיה אחרי הלידה, איך הן יתמודדו. מבחינתן, תפקיד הדולה הוא הרבה יותר משמעותי, והרבה פעמים הן מוותרות על ליווי אחר ומשתמשות רק בדולה. אמנם אם חד-הורית צריכה שתבוא איתה ללידה אמא, חברה או אחות, אבל לא תמיד הן רוצות שהן יהיו שם, כי לפעמים האמא מעצבנת, והלחץ וההיסטריה שלה מוסיפים ללחץ של היולדת. לאמא גם קשה להכיל את הכאב של בתה. לפעמים מדובר באמא מבוגרת, ולא בטוח שהיא תהיה זמינה בכל שעה בלילה. לעומת זאת, הדולה תהיה עם היולדת, תתמוך בה פיזית ורגשית, תהיה זמינה וניטרלית."
גילה רונאל, מדריכת הכנה ללידה ודולה, והמנהלת המקצועית של רשת דיאדה, ממליצה לנשים שעוברות הריון לבד להגיע לקורסים הטרוגניים שבהם ניתן לפגוש זוגות נשואים או כאלה שבזוגיות, זוגות נשים, או גבר הומוסקסואל שעושה ילד עם אישה.
"הסיבה לכך היא שגם בחיים עצמם האם החד-הורית תצטרך להתמודד עם העובדה שהיא חד-הורית, למשל כשהילד שלה ילך לגן, ולכן כבר מההכנה ללידה עדיף שהיא תקלוט שהכל בסדר והכל מקובל, ושהיא צריכה להיות בחברה שמקבלת את זה," מסבירה רונאל.
"בקורסים שלי היו אמהות יחידניות שבחרו לבוא עם חברה שמלווה אותן, או עם אמא, או לבד, והייתה גם אישה שבאה עם אח שלה. אני לא רואה צורך בקורסים מיוחדים לקראת לידה לאמהות חד-הוריות, ואני תמיד אומרת להן ש'אם אתן צריכות משהו נוסף, או שיש לכן עוד איזו שאלה, אל תהססו לצלצל.' אני גם תמיד דואגת לבדוק שלאישה יש מערכת תמיכה טובה גם במהלך ההריון וגם במהלך הלידה, וזה לא חייב להיות בן זוג".

"הקושי המרכזי שאיתו מתמודדות נשים בהריון שאינן מלוות בבן זוג הוא הבדידות הגדולה," אומרת שלומית בית הלחמי, עובדת סוציאלית קלינית, מנחת קבוצות ב"מכללת הורים" בראשון לציון, שמלווה אמהות חד-הוריות.
"לרוב, נשים בהריון שיש להן בן זוג נמצאות בפריחה בתקופה הזו, יש איזו הרגשה ש'הנה עומדת להתגשם הפנטזיה שלנו של המשפחה המושלמת והמאושרת,' יש התגייסות גדולה של הבעל למלא את כל צורכי אשתו. לאישה שנמצאת לבד בהריון, הדבר הזה מאוד בולט לעיניים ומאוד מכאיב לה. רוב

"עוד קושי מרכזי שקיים אצלן בזמן ההריון, ושעוד יותר מתחזק אחרי הלידה, הוא ההבנה של גודל האחריות. את בעצם היחידה והבלעדית שאחראית לחיים של התינוק, וזה משהו מאוד מפחיד."
איך את ממליצה להתמודד עם התחושות הללו?
"מומלץ להשתתף בקבוצות ליווי ותמיכה, במפגש שמפנה מקום לדיבור, לשיחה, שבו הן יכולות להרגיש בטוחות. זהו כלי טיפולי שמאוד מסייע, כי כשמספר אמהות חד-הוריות נפגשות ביחד זה משהו שמאוד עוזר להתמודד עם הבדידות הגדולה, כי בחדר יושבות עוד נשים כמוך, שמרגישות כמוך ושמבינות על מה את מדברת."
בית הלחמי מבהירה שהתחושות שחשה האם לעתיד בזמן ההריון תלויות בנסיבות הכניסה להריון, למשל "אם זו אישה שנכנסה להריון מבן זוג וננטשה, היא תרגיש קושי גדול. אבל היא בכל זאת החליטה להשאיר את הילד ולגדל אותו, ולנשים האלה אני ממליצה להתמקד בבחירה הזו."
ומה בנוגע ללידה עצמה?
"אני לא חושבת שיש להן חששות שונים מאלה של נשים אחרות, כי לרוב מדובר בנשים מאוד חזקות, אבל אני כן ממליצה להן לבחור מישהי שתלווה אותן במהלך הלידה ולא להיות לבד. זו יכולה להיות דולה, אמא, חברה טובה. גם במהלך ההריון וגם אחרי הלידה אני ממליצה להיות מוקפת בהרבה תמיכה. זה שבחרת להיכנס להריון לבד, זה לא אומר שאת צריכה לגדל את הילד רק בשתי ידיים".

"הרושם שלי הוא שהאמהות החד-הוריות יותר חוששות מתהליך ההריון, מתהליך הלידה, ומהבחינה הזאת הן יותר מקפידות על בדיקות השגרה, הן קוראות הרבה, באות עם שאלות מוכנות מראש," אומר ד"ר זהר נחום, מנהל היחידה לאם ולעובר במרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית.
"אצל חלק גדול מהן זה גם הריון ראשון בגיל מבוגר יחסית, שמשולב הרבה פעמים גם בטיפולי פוריות, והדבר מגביר את החששות לתקינות ההריון ואת המתח. לכן הליווי שלהן, מעבר לליווי הרפואי, חייב הרבה פעמים גם לכלול ליווי פסיכולוגי של הרגעה ותמיכה."
האם אתה מזהה אצל הנשים הללו רצון ללדת בניתוח קיסרי?
"רבות מהן מראש מבקשות ניתוחים קיסריים, כי הן אולי חוששות שיקרה משהו בלידה. אבל ברוב המקרים אנחנו מרגיעים אותן, ואם מהלך ההריון תקין, אז משכנעים אותן ללדת בלידה רגילה. נדיר שאצלנו נשים עוברות ניתוח קיסרי ללא סיבה."
לכל מטבע יש שני צדדים. רותם אגוזי, אם חד-הורית לילדה בת שלוש, רואה את חצי הכוס המלאה בלעבור הריון לבד. "נכנסתי להריון בצורה מפתיעה. מהרגע הראשון לא היה קשר עם האבא, ואת כל ההריון והלידה עברתי לבד," היא מספרת.

"אפשר גם לעבור הריון לבד ולהיות מאושרת, זה נורא כיף, מומלץ, באמת מומלץ. כל ההחלטות הן שלך, כל ההתרגשויות הן שלך. אין מישהו שמחליט בשבילך, את לא צריכה להתחשב בשום דעה, זה פשוט נהדר. החופש לבחור כל מה שאני רוצה בשביל הילדה שתיוולד, עשה לי מאוד טוב. אני בחרתי איזה בדיקות לעשות ואיזה חדר להכין לה. לא ישבתי ובכיתי על כמה שאני מסכנה".
את ממש צובעת את כל התמונה בוורוד.
"הקושי היה בשליש הראשון, כשהייתי עם בחילות ולפעמים לא יכולתי לקום להכין לעצמי כוס תה, ואז זה הזכיר לי שאני בהריון לבד. אבל במשך ההריון לא נשאתי את הדגל של הריון של חדהורית, זה היה נראה לי נורא טבעי."
אגוזי, (42), בעלת משרד ליחסי ציבור, המתגוררת ברמת גן, מספרת ש"ברגע שגיליתי שאני בהריון, רציתי לשתף את כל העולם, כי לא היה בן זוג, ובאמת שיתפתי את כולם, סיפרתי לכל מי שעבר ברחוב. את רוב הבדיקות הלכתי לעשות לבד, למי שפיר הלכתי עם אחותי, אבל אחרי הבדיקה שכבתי לבד בבית וטיפלתי בעצמי. העובדה שעוברים הריון לבד לא נותנת לך את הפריבילגיה להתפנק על מישהו, את מתפקדת 100 אחוז, כי אין ברירה. את ממשיכה לעשות כביסות, קניות, להחליף נורות, שום דבר מהחיים השגרתיים לא נעצר. הייתי אפילו הרבה יותר מחוזרת בתקופת ההריון, משהו זהר בי ושידר החוצה".
ולא חששת ללדת לבד?
"בשליש האחרון נכנסתי להריון בסיכון בעקבות סוכרת. קבעו לי ללדת בשבוע ה38- בקיסרי, אבל החלטתי שאני יולדת בלידה רגילה. הגעתי לבית החולים עם המזוודה שלי פתאום קיבלתי צירים, הייתה ירידת מים ונכנסתי ללידה. כל הלידה אני זוכרת שאמרתי 'אל תחתכו אותי, אני חייבת לחזור לעבוד, לא יכולה שיהיו לי כאבים.' בזמן הלידה המשפחה שלי הייתה איתי, חברות שלי, כל מי שרצה - נכנס במהלך הלידה, ורק באקט האחרון נשארו חברה של המשפחה ודודה שלי."
איזה טיפים את יכולה לתת לנשים שעוברות הריון ללא בן זוג?
"לא לעשות מזה אישו, לא להגיד במסכנות 'אני חד-הורית, חד-הורית, חד-הורית.' אם חד-הורית היא לא מסכנה. להיות חד-הורית זה אושר גדול. מה שכן, אני ממליצה לכל אם חד-הורית לעשות את כל הבדיקות בזמן ההריון, ואפילו מעבר למה שמקובל, כדי לא להיות אחר כך לבד עם ילד שנולד חולה. בבדיקות השקעתי המון כסף, הכל עשיתי באופן פרטי אצל הרופאים הכי טובים. עשיתי שלוש סקירות ולא שתיים כפי שמקובל, עשיתי גם אקו לב עובר, שלא כולן עושות. היה לי מאוד חשוב שהתינוקת תיוולד בריאה, והבדיקות האלה היו בשבילי הרבה יותר חשובות מקורס הכנה ללידה שעליו בחרתי לוותר".