דיכאון בילדים: איך מזהים ומטפלים בזמן
האמונה כי ילדים לא מסוגלים לחוות דיכאון אינה קיימת עוד. התסמינים עלולים להופיע כבר בשלב מוקדם בחיים ויש לדעת לאבחן ולטפל בהם

דיכאון קליני אינו דיכאון רגיל, אלא תקופת זמן ארוכה משבועיים במהלכה מופיעים תסמינים כמו חוסר תיאבון, כבדות של הגוף, תשישות, עייפות ומחסור בשעות שינה. דיכאון קליני בילדים דומה בעיקרו לזה שממנו סובלים מבוגרים, אך אצלם קל יותר לזהות את התופעה דרך התסמינים הפיזיים וגם הרגשיים שעלולים להופיע כמו עצב, חוסר יכולת להנות, ייאוש, ורגשות אשם.
תסמינים אלה יכולים להופיע גם בקרב ילדים, אך ייתכנו גם אחרים שיופיעו יחד עם העצב כמו: עצבנות, רגזנות, חוסר שקט, תזזיתיות והיפראקטיביות.
כמו כן, הילד יכול להודות לפתע שאינו רוצה ללכת לבית הספר, הוא סובל מירידה בציונים, או לחילופין הופעת תלונות גופניות כמו כאבי בטן או ראש. תסמינים אלה אינם מתקשרים עם הדיכאון במבוגרים, ולכן הדבר מקשה על הורים ואנשי חינוך לאבחן את התופעה ולטפל בה.
הקושי באבחון הדיכאון מתחדד עוד יותר בילדים, מכיוון שהתנהגותם משתנה מתקופה לתקופה ועל ההורים להבדיל בין דיכאון קליני לשינוי התנהגותי חולף. בכל הקשור למתבגרים לדוגמא, קיים צורך בידע מקצועי כדי לאבחן את הדיכאון הקליני ולהבדילו מהסערה הנפשית ומצבי הרוח החולפים המאפיינים תקופת חיים זו.
מתבגרים רבים חשים שינוי במצבי הרוח, יכולים להיעלב בקלות, למרוד, וכך לקיים גלים במצבם הרגשי ובתפקוד בבית הספר.
חשוב לא להזניח ילד לגביו
כמו כן, לדיכאון מתווספות לעתים בעיות נוספות בהתנהגות, שימוש בחומרים מסוכנים וחרדות. במקרים אלה יסומנו הילדים כמעוררי בעיות, כשלמעשה מדובר בילד הסובל וזקוק לטיפול. בילדים, עצבנות וחוסר חשק הם סימנים לדיכאון, דבר שלכאורה נראה הפוך ולא קשור כלל לתופעה.
דיכאון בילדות עלול להמשיך גם לגיל מבוגר יותר, או לחזור שוב בבגרות, והוא אחד המנבאים לדיכאונות בשלבים המתקדמים בחיים. הוא עלול לנבא אף מחלות אחרות בבגרות, נפשיות וגופניות, כמו עודף משקל ואסתמה.
דיכאון בילדים ובבני נוער, טומן בחובו גם סיכון אובדני, שמתחדד בעיקר במתבגרים. הם עלולים לעתים לפגוע בעצמם, דבר שמביא למצב בו יש צורך אקוטי לטפל בבעיה.
ישנם מספר דרכים לטפל בדיכאון בילדות, אבל הדבר החשוב הוא לזהות את הבעיה. לכן, חשוב לזכור כי אם יש חשש, אז כדאי להידבק. רצוי לשוחח עם בני המשפחה ולנסות לברר האם גם הם חשים בשינוי התנהגותי ורגשי, ולדבר עם המורים והגננות.
דיכאון יכול להופיע גם בגיל מוקדם משחשבנו, ולעתים ילד שהוא מופרע או מופנים בעצם סובל. ישנן שיטות מגוונות לטיפול בדיכאון בילדים ונוער, כמו טיפול פסיכו-תרפויטי בשיחות, טיפול קוגניטיבי התנהגותי שהוא טיפול בשיחות הממוקד לדיכאון, טיפול משולב, טיפול משפחתי וטיפול פסיכיאטרי. המטפל שמחליט על הפתרון הנכון להערכתו, לוקח בחשבון את גיל הילד, חומרת הסימפטומים, מקומו, המצב המשפחתי והעדפות ההורים.
הכותבת היא פסיכולוגית ילדים במרכז ד"ר טל לטיפול נפשי