אטיאס: "בחודש הקרוב נוציא מכרזים לדיור להשכרה בערים במרכז הארץ"
שר השיכון הציג בכנס בנושא דיור להשכרה 2 מסלולים שישווקו בקרוב. הראשון מכרזים ללא מחיר מינימום של המינהל על הקרקע, והשני הנחה של 70% במחיר הקרקע בתמורה להשכרת 60% מהדירות בבניין

אריאל אטיאס. האוצר לא ישמח פלאש90
אטיאס התייחס גם הוא (כמו שר האוצר שנאם לפניו בכנס) לניסיונות להפוך את הדיור להשכרה לחלק מפתרונות הדיור בישראל, ואמר שיש יזמים שמסתובבים עם הרבה כסף ומשקיעים בקניונים ומשרדים ולא בדירות להשכרה. "בדקנו איפה הכשל בישראל ומצאנו שכאן משתלם יותר להשקיע בנדל"ן מניב ופחות במגורים מבחינת תשואה", הסביר שר השיכון "בנוסף לכך גם איכות השוכרים בנדל"ן מניב היא אטרקטיבית יותר. יש הבדל בין להשכיר משרד לעורכי דין לבין דייר שמשלם 2000 שקל בחודש ובסוף מסרב להתפנות".
המסקנה מכך הסביר אטיאס היא הצורך של הממשלה לתת היתכנות כלכלית באמצעות מחירי הקרקע. לטענתו הדבר כבר נעשה ומכרזי המינהל האחרונים כבר ניכרת ירידה במחירי הקרקע. על מגמה זו אמר שר השיכון: "אני "שמח מכך שמחירי הקרקעות יורדים, אבל אני לא בטוח שמשרד האוצר שמח".
אטיאס הציג שני מודלים שישווקו בקרוב בכפר סבא, ראש העין, ראשון לציון, רעננה, וירושלים: "על פי מודל אחד שקבענו, לא יהיה מחיר מינימום (שקבע שמאי - ש.צ.) לתשלום של היזמים על הקרקע במכרזים. המשמעות היא שככל שמדובר במקום עם ערך קרקע
גבוה יותר כמו ברעננה למשל שם קרקע ליחידת דיור עומדת על 800 אלף שקל, כך יותר משתלם להשקיע בפרויקט".
הוא הוסיף כי "אנחנו מודעים לכך שיש סטיגמות לגבי בניינים שכל הדירות בהם מיועדות להשכרה ולכן המודל השני הוא מתן הנחה של 70% במחיר הקרקע, כאשר 40% מהדירות בפרויקט היזם יכול למכור במחיר שוק מה שיסייע לו לממן את הפרויקט. אבל 60% מהדירות צריך להשכיר", הסביר.
לדברי אטיאס הפרויקטים לא מיועדים רק לגופים המוסדיים, אלא גם ליזמים "אנחנו מאמינים בשוק המוסדי, נפגשתי עם כאלה שמשקיעים בפרויקטים דומים באירופה והמפתח הוא תשואה גבוהה, אם נציע להם פרויקט שיניב תשואה של 6%-9% הם ייכנסו אליו, אם נציע תשואה של 4% הם לא ייכנסו.
לדעתו: "לא כל הגופים המוסדיים מוכנים להיכנס למכרזים לרכישת קרקעות כאשר הם למעשה הופכים להיות יזמים. הרבה מהם מעוניינים בפרויקט מוכן, לקנות אותו ולנהל אותו. לא כל המוסדיים יודעים להיכנס להליך של תכנון, הוצאת היתר בנייה ובנייה, ולכן נוציא בתקופה הקרובה מכרזים לשני המסלולים גם למוסדיים וגם ליזמים.
בנוסף לכך אנחנו צריכים להבטיח ליזמים שהרגולציה לא תשתנה ואז הם יסכימו להיכנס לסיכון הזה. בסך הכל יהיה כאן מהפך כי 26% ממשקי הבית בישראל מתגוררים בשכירות והושכרים מעוניינים בוודאות שלראשונה תינתן להם".