ועדת הכספים תאשר שינוי הכללים להוצאת חברות היי-טק מהארץ
בהתאם לתקנות, חברה שרכשה סטארט-אפ שקיבל מענק מהמדען הראשי תחזיר פי 6 אם תחליט לסגור את הפעילות בארץ

אף שתשואה של פי שישה על ההשקעה נראית על הנייר כדאית במיוחד, הרי שמבחינת תעשיית הון הסיכון, המשקיעים והיזמים מדובר בתקנות מקלות, שלמעשה צפויות פעמים רבות להקטין את הנתח של המדינה. כיום המדען הראשי מקבל במקרה של מימוש נתח לא פרופורציונלי להיקף התמיכה שלו - שאינו משקף את סבבי הגיוס ואת שווי החברה בעת המכירה.
כך לדוגמה, אם המדען השקיע שני מיליון דולר מתוך הון ראשוני של 10 מיליון דולר בחברה שלאחר מכן נמכרה בעבור 100 מיליון דולר - הוא עשוי לדרוש 20% מסכום המכירה. "היו חברות גלובליות שנרתעו מלהשקיע בחברות שקיבלו תמיכה מהמדען בגלל ההתחשבנות מולו", אומר אהרל'ה מנקובסקי, יו"ר משותף באיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות ושותף בקרן הון-הסיכון פיטנגו. לטענת מנקובסקי, שמעיד כי היה אחד מהדוחפים לחקיקת התקנות, מדובר רק בצעד ראשון: "אני חושב שצריך לבחון את כל הנושא של החזרת התשלום למדען בצורה אחרת. המבחן של העברת או אי-העברת ידע כבר לא רלוונטי. לדוגמה, אם קניתי חברה והעברתי שניים מהעובדים לעמק הסיליקון, האם העברתי ידע
אלישע ינאי, יו"ר איגוד תעשיות האלקטרוניקה, תומך גם הוא בצעד זה של המדען, אך בניגוד אליו הוא סבור כי ישנן חברות שדווקא יירתעו מתג המחיר הגבוה. "אני תומך בחוק הזה, אף שמדובר בשינוי של מערכת התמריצים, וייתכן כי יש חברות שיעדיפו לא לקחת כסף מהמדען הראשי", אמר . עם זאת, ינאי סבור כי המדען ימשיך להיות רלוונטי בעבור תעשיית הסטארטאפ: "אנחנו רחוקים מאוד ממציאות שבה יזמים יירתעו עד כדי כך שכספי המדען יישארו ללא שימוש. לדאבוני, הדרישה למענקים שלו גדולה פי שלושה מהמשאבים שברשותו".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום בורסה ושוק ההון-
