הכל כלול: הישראלים מגיעים להשקיע בגאורגיה

בגאורגיה עושים הכל כדי לגייס משקיעים זרים, בעיקר ישראלים; אחרי המשבר שהתעורר עם כליאתם של אנשי העסקים רוני פוקס וזאב פרנקל והסתיים עם שחרורם, הגאורגים מציעים שורת הטבות מס ופטורים לכל מי שישקיע במדינה

מורן רייכמן | 13/5/2012 20:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: גאורגיה
הבניין הראשון שרואים בדרך משדה התעופה לטביליסי, בירת גאורגיה, הוא תחנת משטרה. לא עניין יוצא דופן במיוחד, אך כשחולפים על פני המבנה מתגלה כי הוא שקוף לחלוטין ומזכיר אקווריום. תחנות המשטרה בגאורגיה כולה שקופות, והן הצהרה של השלטון וסמל למהפכה שעוברת על המדינה בשנים האחרונות.

"לפני 2003 לא היתה כאן מדינה", אומר ארצ'יל קאקאליה, שגרירה החדש של גאורגיה בישראל. בן 32, קאקאליה אינו יוצא דופן בגילו הצעיר במדינה שבה הנשיא מיכאיל סאקאשווילי נכנס לתפקידו בגיל 36, במה שנודע כמהפכת הוורדים של 2003. "בטביליסי היה אז חשמל לשעתיים בלבד ביום והפסקות מים היו דבר שבשגרה. היום אנחנו מייצרים יותר אנרגיה משאנו צורכים, ומוכרים את השאר לטורקיה", הוא מוסיף. במקביל הפכה התיירות למנוע צמיחה מרכזי במדינה, ומספר התיירים זינק מ-160 אלף ב-2003 לשני מיליון ב-2010.
המודל הישראלי

בגאורגיה רואים בישראל מודל ומתאמצים מאוד להדגיש את חשיבות הקשרים בין המדינות. קשרים אלה ספגו מכה, בעיקר בפן המסחרי, כשגאורגיה שפטה לפני כשנה את אנשי העסקים הישראלים רוני פוקס וזאב פרנקל ל-7 שנות מאסר בגין ניסיון שוחד. לפני כחצי שנה שוחררו השניים, ובמדינה מספרים שאנשי עסקים ישראלים חוזרים לפעול בה.

בגאורגיה חולקים מחמאות לאנשי העסקים מישראל, שנחשבים ליזמים מקוריים שלא מתרגשים מהבעיות הגאופוליטיות של המדינה, בעיקר לנוכח היחסים המעורערים עם רוסיה, שמחזיקה ב-20% משטחה של גאורגיה מאז המלחמה ב-2009.

בגאורגיה חיים כ-5 מיליון תושבים ומנהיגים אותה פוליטיקאים צעירים בשנות ה-30 וה-40 לחייהם, שלמדו בפקולטות היוקרתיות של אוניברסיטאות המערב. עם היבחרו של סאקאשווילי לנשיאות סולק דור ההנהגה הקודם מכל עמדות המפתח. אחד ממהלכיו הראשונים היה

פיטורי 16 אלף שוטרים ביום אחד והחלפתם בשוטרים צעירים אך לא מושחתים. השחיתות היתה אז נורמה מושרשת, ולכן מרבית הפקידות הציבורית הוחלפה. גם רוב ההליכים הבירוקרטיים - סימן ההיכר של תרבות השוחד - בוטלו, ובהם 70% מהרישיונות ומהאשרות שנותרו עוד מימי המשטר הסובייטי.

גאורגיה הפכה כר לניסויים פיננסיים. בני האליטה הפוליטית הצעירה, שהתחנכו כאמור במערב, הפנימו את חוקי הכלכלה הקפיטליסטית טוב יותר אפילו ממוריהם בארה"ב. "ביטלנו את רוב המסים במדינה", מספר ל עסקים שר האוצר דמיטרי גווינדאדזה (38), "מ-21 המסים שהיו נהוגים נותרו 6 בלבד. כל המסים שלנו פשוטים להבנה ומס ההכנסה אינו פרוגרסיבי". אמנם המע"מ גבוה יחסית (18%) , אך מס ההכנסה הוא 20% לכל רמות ההכנסה, מס החברות הוא 15% והמס על רווחי הון ועל דיווידנדים הוא 5%. מסי הביטוח הלאומי בוטלו.

לאדות ולקסוסים

"אנחנו רוצים להיות הונג קונג של הקווקז", אומר גווינדאדזה, "אנחנו מדינה קטנה עם שוק מקומי קטן וללא משאבים טבעיים. אנחנו רוצים ליצור תשתית נוחה לתאגידים גלובליים, שינהלו מכאן את העסקים האזוריים שלהם". כבר היום גאורגיה משמשת כצומת סחר עיקרי של תעשיית הרכב. משלוחי רכב מגיעים מאסיה ונמכרים מגאורגיה למדינות אירופה.

לצד המסים הנמוכים גאורגיה מציעה פטור ממס למשקיעים זרים שפותחים בה עסקים בתחום המסחר. גם התיירות זוכה לעידוד ויזמים מקבלים שטחים בחינם לחוף הים השחור ופטור ממס ל-15 שנה בפרויקטים מלונאיים של 80 חדרים ויותר.

בשנים 2008-2003 צמחה כלכלת גאורגיה ב-9.6% בממוצע בשנה. ב-2009, בשל המשבר הגלובלי והמלחמה עם רוסיה, היא התכווצה ב-3.8%, אך מאז התייצבה וקצב הצמיחה השנתי הוא 6.2%.
הצד השני של המטבע הוא פערים עצומים וממשלה שמספקת שירותים בסיסיים מאוד לאזרחיה. בטביליסי עצמה מתגלגלים על הכבישים ג'יפים יוקרתיים רבים ונראים מעט ג'יפוני לאדה רוסיים. ככל שמתרחקים מהבירה מתמעטות מכוניות הלקסוס ומתרבות הלאדות.

מספר התושבים בגאורגיה הוא כשני שלישים מבישראל, אך תקציב הממשלה הוא כ-5 מיליארד דולר בלבד, לעומת כ-100 מיליארד דולר בישראל. מערכת החינוך ומערכת הבריאות מופרטות ברובן, השכר החודשי הממוצע הוא כ-400 דולר , אין שכר מינימום, חוקי העבודה מעדיפים את המעסיק ואיגודי עובדים אינם קיימים. מרכז טביליסי נראה כמו מרכזה של כל עיר אירופית מטופחת, אך שכונות רבות בה מזכירות את ימי השלטון הסובייטי. הדבר מתעצם ככל שמתרחקים מהבירה אל הכפרים הצנועים המקיפים אותה.

בפני גאורגיה עומדים כעת אתגרים רבים. לצד האיום הרוסי המדינה משוועת לפיתוח המגזר החקלאי והתעשייתי ונאבקת באבטלה של 15.2%. " אנחנו מאמינים בשוק הפרטי", מציג שר האוצר את הדת השנייה בגאורגיה, מעט אחרי (ויש שיאמרו לפני) הנצרות האורתודוכסית.

הכותב היה אורח של בנק TBC

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום בורסה ושוק ההון-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים