איתן ורטהיימר: "בחיים לא ארשום את מניות ישקר למסחר בבורסה"
יו"ר ישקר אומר שלישראל יש הרבה מה ללמוד לגבי תכנון לטווח ארוך ויצירת תנאים תחרותיים בזירה הבינלאומית: "פוליטיקאים פועלים לטווח קצר, אבל תכנון דורש אופק ל-20 שנה"
ישקר, הנמצאת בבעלות משפחת ורטהיימר (20%) וחברת האחזקות ברקשייר הת'אווי (80%) של המיליארדר וורן באפט, ממקדת את עסקיה בחו"ל, אבל ייסודה בישראל ומיקומו של אחד ממפעליה הגדולים פה קושרים אותה לכלכלה הישראלית. הוויכוח על היקף הרגולציה במשק שניטש לאחרונה מדגיש עבור ורטהיימר את הצורך בראש ובראשונה בתכנון מטרים: "הדבר החשוב ביותר הוא לפעול על בסיס תוכנית אסטרטגית ארוכת טווח הנוגעת למישור הלאומי. אני לא יודע אם יש תוכנית כזאת, אבל בהיעדרה נוצרת אי-ודאות שפוגעת בהשקעות. מה שנעשה היום לא מספיק. פוליטיקאים פועלים לטווח קצר, אבל תכנון דורש אופק ל-20 שנה ".
מה דעתך על התוכנית להפחתת מס החברות והתפנית של 180 מעלות שבה בעקבות דוח טרכטנברג?
"מס החברות הוא רק חלק מהמכלול. אם רוצים להביא לישראל חברות מבחוץ יש להציע להן תנאים תחרותיים, אבל בלי תכנון לטווח ארוך לא יקרה דבר. עם זאת, אני מתמקד בעבודה מסוימת בתעשייה מסוימת ולא מתמצא בפוליטיקה".
יש לך מושג מה קורה בבורסה? מדברים על עולם הולך ונעלם.
"אין לי צל של מושג. אם אתה שואל אותי אם בכוונתי לרשום את מניות ישקר למסחר, אני יכול לענות לך חד משמעית - בחיים לא ארשום את המניות למסחר בבורסה. אני צריך להתמקד בעבודה למען הלקוחות שלי, ובבורסה יש לקוחות נוספים שעליי לספק מדי יום ביומו. כמה אנשים אני יכול לספק? זה מסוכן מדי".
מה הכי מפריע לך בבורסה?
"אתן לך דוגמה. בבורסה עובדים לפי כללי משחק רבעוניים (החובה לפרסם דוחות כספיים פעם ברבעון - י.ש) וזה שגוי. חברות צריכות לפעול לטווח הארוך ולא על-פי שיקולים קצרי מועד. הדוחות הרבעוניים מעודדים חברות רבות בארה"ב לפעול משיקולים של טווח קצר, וזה לא חיובי".

נושא נוסף שתופס בשבועות האחרונים את הכותרות וימשיך להדהד גם השבוע הוא שכר הבכירים. בעניין זה אומר ורטהיימר: "אני רוצה להתמקד לא בשיאני השכר, אלא דווקא במנהלים רבים בדרגים הבינוניים והנמוכים יותר, שהלוואי שהיו משלמים להם יותר ולוקחים מהם פחות מסים. האנשים האלה משנים את פני הכלכלה, ומבחינתי הם חשובים הרבה יותר מכמה חבר'ה שם למעלה שמושכים הרבה כסף. בישראל יש עשרות ואולי מאות אלפי עובדים שהמיסוי הישיר והעקיף המוטל עליהם כבד. המפתח להצלחת הכלכלה הוא בידיים העובדות".
בעוד 3.5 חודשים תמלא שנה למחאה החברתית. מה התובנות שלך ממנה?
"אין לי עד הסוף את התובנות המתאימות. חבל לי שהמחאה החברתית לא היתה ממוקדת יותר, כי היא היתה יכולה להגיע להישגים טובים. על-פי המצב כיום, 37% מהאזרחים משתתפים בכוח העבודה בהשוואה ל-50%-49% במדיניות ה-OECD. אותם החבר' ה שעובדים גם הולכים למילואים