מטוס הקרב המתקדם בעולם מתקשה להמריא
עם תג מחיר שעלול להגיע לטריליון דולר, ה-F-35, מטוס הקרב המתקדם בעולם, עומד להיות הכישלון המסחרי הגדול בהיסטוריית התעופה; רק העיסקאות עם בנות בריתה של ארה"ב, ובראשן ישראל, עשויות עוד להציל את הפרויקט
בארה"ב כבר מזמן טוענים כי המטוס החמקן היה פרויקט בלתי הכרחי בעליל. ג'ון מקיין, החבר הרפובליקני הבכיר בוועדה של הסנאט האמריקאי בנושא שירותי הביטחון, קרא למטוס "סקנדל וטרגדיה", "כישלון מוחץ" ו"יקר להחריד".
המטוס יכול להיות אבן הפינה של אסטרטגיית הטיסה העולמית בעשורים הקרובים - או כישלון בעלות של טריליון דולרים. "תעשיית מטוסי הקרב האמריקאית שמה את כל הביצים שלה בסל הזה", אומר ריצ'רד בירזינגר, מומחה ביטחון באוניברסיטת נאנינג לטכנולוגיה בסינגפור.
לטענתו, מאחר שמדינות רבות כבר הסכימו לקנות את המטוס, אין אפשרות אלא לשעוט עם הפרויקט הלאה. "יהיה כמעט בלתי אפשרי עבור ארה"ב לבטל את ה-F-35 כעת. ההשלכות של מהלך כזה יהיו גלובליות", הוסיף .
הקיצוצים בתקציב הביטחון האמריקאי ורבים שנותרו בלתי משוכנעים מחיוניותו של המטוס הפכו את העיסקאות עם מדינות זרות לגורם שעליו יקום או ייפול פרויקט המטוס, שכבר תואר בעבר כ"גדול בכדי להיכשל". עם זאת, המטוס נחל הצלחה גדולה בחודש שעבר כאשר יפן בחרה בו על פני מטוס בוינג FA-18 ועל פני היורופייטר טייפון כמחליף של 42 מטוסים בחיל האוויר שלה. היה זה ניצחונו הראשון של מטוס ה-F-35 בתחרות של מכרז פתוח. גם מדינות כמו בריטניה וישראל הבטיחו בעבר כי ירכשו את המטוס, וסביר להניח שאכן יהיה כך.
נוסף על כך, יצרנית המטוס, לוקהיד מרטין, מעוניינת לכלול את המטוס בעיסקה עם דרום קוריאה, שעשויה להיות ההוצאה הביטחונית הגדולה ביותר של סיאול אי פעם. העיסקה צפויה לכלול 60 מטוסי קרב מהשורה הראשונה בשווי של יותר מ-7 מיליארד דולר. החלטה צפויה להתקבל כבר בסביבות אוקטובר הבא.

ה-F-35 הוא מטוס הקרב היחיד בעולם מה"דור החמישי". המטוס משלב את טכנולוגיית החמקנות המתקדמת בעולם לצד מערכות בקרה ויכולות תמרון מתקדמות ביותר. המטוס הראשון מסוג זה טס בשנת 2006 ו-42 מטוסים נוספים עלו מאז על פס הייצור. סין ורוסיה עובדות על ייצורו של מטוס מתחרה - ויש האומרים כי הוא אף יהיה טוב יותר.
כ-130 אלף אנשים ב-47 מדינות בארה"ב ובפורטו ריקו מועסקים בעבודות הקשורות לפרויקט ה-F-35. הפנטגון צופה קנייה של 2,433 מטוסי F-35 עבור חיל האוויר האמריקאי, חיל הנחתים וחיל הים. עם זאת, חלק מחברי
בשל התסכול על המחיר הגבוה, הקונגרס דורש כעת שלוקהיד מרטין תכסה עלויות נוספות של רכישות עתידיות של ה-F-35. "העיכובים ועליית המחיר שהפרויקט סבל מהן גרמו ללחץ פוליטי מתמיד מצד וושינגטון, ולכן ההצלחה במכרז היפני הוא תמריץ גדול", אמר ג'יימס הארדי, מומחה אסיה-פסיפיק בחברת HIS הלונדונית.
כאמור, הצלחת הפרויקט תלויה במידה רבה בהשקעות זרות, משום שככל שייוצרו יותר מטוסים כך יוזל מחיר בנייתם ותחזוקתם. חברת לוקהיד שוקדת בזהירות בשיתוף נורת' רופ גרומן, פט אנד ויטני ו-BAE מערכות לצרף שותפים בינלאומיים.
מטוס הקרב מפותח בתמיכת בריטניה, נורבגיה, דנמרק, הולנד, איטליה, טורקיה, אוסטרליה וקנדה. בריטניה מתכננת לקנות 138 מטוסי F-35, איטליה תקנה 131 מטוסים וקנדה 65. אוסטרליה הזמינה 14 מטוסים ומתכננת לקנות עוד כ-100 מהם , עבור 17 מיליארד דולר. בשנת 2010 בחרה ממשלת ישראל ב-F-35 כדור הבא של מטוסי חיל האוויר שלה.
אמנם הטווח הנרחב של הקונים של מטוס ה-F-35 מגיע כהפתעה נעימה למדי לעומת המטוס החמקן האחרון מבית לוקהיד מרטין, ה-F-22, שייצורו הופסק, אך בעיות אחרות מטילות צל על הפרויקט כולו ועל מידת העניין של מדינות העולם.
למשל, בעיות במבנה המטוס מקשות עליו לנחות על נושאות מטוסים, דבר שעלול להיות בעיה גדולה עבור בריטניה, שמעוניינת שה-F-35 יחליף את צי מטוסי ההרייר שלה, המותאמים לנושאות מטוסים. קנדה ונורבגיה מצידן מודאגות מיכולתו המוגבלת של המטוס לנחות על מסלולי נחיתה המכוסים בקרח.
אנליסט הביטחון קרלו קופ מצוות החשיבה אייר פוואר אוסטרליה אמר כי הוא סבור שארצו ומדינות נוספות טעו בקניית המטוס. לטענתו, פרויקט ה-F-35 היה צריך להתבטל לפני שנים. הוא מוסיף ואומר כי המדינות שיש להמשיך עם הפרויקט בכל מחיר מאיימת ליצור חורים שחורים בתקציבים שיחלישו את ביטחונן של ארה"ב ושל בנות בריתה. "זה אף פעם לא יהפוך למטוס קרב בר קיימא. בשלב המוקדם של הפרויקט התקבלו החלטות שגויות - והן תוקנו לאחר מכן באמצעות טלאים".
