ישראל צריכה להתגבר על הסחבת ולקדם את מיזם הרכבת לאילת

רכבת לאילת היא הזדמנות אדירה. רק צריך להתגבר על המצרים, הסחבת והמקור התקציבי. שיהיה בהצלחה, אה?

דוד ליפקין | 30/1/2012 9:44 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
תגיות: רכבת לאילת
לאחר ששנים היה פרויקט קו הרכבת באר שבע-אילת מונח במגירות משרד האוצר ומשרד התחבורה, הוא נשלף מחדש לשולחן התכנונים. ולא זאת בלבד, אלא שאף נמצאו חברות סיניות בעלות יכולת מוכחת בתחום הרכבות שמוכנות ליטול על עצמן את מלאכת הביצוע.

עם זאת, לא מעט מכשולים ניצבים בדרכו של המיזם השאפתני, והעיקרי שבהם הוא מציאת מימון בשווי של מיליארדי שקלים. הסינים יהיו מוכנים לממן חלק מהפרויקט, אך ישראל תצטרך לשאת במרבית העלויות, ולא ברור אם הרכבת לאילת תעמוד במבחן האיזון התקציבי.

אין ספק שפרויקט הרכבת לאילת יקפיץ את פיתוח הנגב בכלל, ובפרט תיהנה מכך עיר התיירות אילת. הפעלת רכבת מהירה תקל את התנועה לנגב ותוכל לזרז הקמת נמל תעופה בינלאומי בנבטים ומיזמי תיירות נוספים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר התחבורה ישראל כץ טרם השיבו מאין יגיעו הסכומים למיזם הענקי, במיוחד בעת שיש דרישה להקצות יותר כספים לרווחה ולמערכת הביטחון. האם יצליחו למשל להתגבר על התנגדות בכירי משרד האוצר, שכבר תקעו בעבר מקלות בניסיון להתניע את פרויקט הרכבת לאילת? בעבר הם שללו מן היסוד את ההצעה שתהיה רכבת נוסעים לצד רכבת משא.

רעיון הקמת קו רכבת באר שבע-אילת כבר הועלה בשנים הראשונות למדינה על ידי מנחם סבידור המנוח, שהיה אז מנכ"ל הרכבת. הוא גרס כי קו רכבת לאילת יוכל לסייע לייצוא מפעלי ים המלח והפוספטים למדינות אסיה. אלא שלא היו אז תומכים לרעיון שדרש משאבים אדירים.

ההצעה הועלתה פעם נוספת בעת שבנימין נתניהו כיהן כשר האוצר בשנת 2003. היה זה דני טל, נספח מסחרי של ישראל בטייוואן, שהכין מצגת מרהיבה כיצד קו רכבת מאשדוד לאילת יוכל להאיץ את פיתוח הנגב כמרכז תיירות גדול. התוכנית הזו פורסמה לראשונה ב"מעריב" וטל כמעט פוטר מתפקידו כי במשרד התמ"ת כעסו על שהעז
להעביר את התוכנית לבכירי משרד האוצר. היתה דרושה התערבותה של דליה איציק, שרת התמ"ת דאז, כדי להשאירו בתפקיד. כיום טל משרת בסין כנספח מסחרי.

כבר אז, בבחינה ראשונה של תוכנית הרכבת לאילת, הסתייגו אנשי משרד האוצר מההצעה להפעיל רכבת נוסעים לאילת. הם טענו כי לא תהיה כדאיות כלכלית לרכבת נוסעים כי היא תוביל מספר קטן של נוסעים, והמדינה תתקשה לסבסד את הרכבת בסכומים גדולים. לכן, הם פסקו, הקו חייב להתבסס על רכבות משא. הרעיון שהונח ביסוד הוא שהרכבת הזו תתחרה למעשה עם תעלת סואץ, ותעביר מטענים מאוניות בנמל אשדוד לאוניות שיעגנו בנמל אילת המפליגות לנמלי סין, יפן והודו. אגב, נתניהו מאמץ כיוון זה, ומאמין שהדבר יתרום להידוק היחסים עם מדינות אלה.

ניסיון העבר מראה כי ישראל מצטיינת בסחבת בפרויקטים של רכבות. מערכת הרכבות שלנו עדיין מפגרת בהשוואה למדינות אירופה וארה"ב. כדי לקדם את מיזם הרכבת לאילת הממשלה חייבת להעמיד בראשו פרויקטור כדי להתגבר על המכשולים השונים בדרך לקבלת האישורים הנדרשים, בעיקר מוועדות מחוזיות, להיאבק עם ההתנגדויות של הירוקים, וכמובן להבטיח את זרימת הכספים. אם עבודת ההקמה תימסר לסינים, יש לתבוע מהחברות הסיניות לבצע קניות גומלין של מוצרים ישראליים ולדאוג לפיקוח נוקשה ומחמיר.

ראש הממשלה אף יצטרך לטפל בדחיפות בדרכים להרגיע את מצרים החוששת מתוכנית הרכבת המהירה לאילת. יש גורמים במצרים שמאשימים את ישראל בניסיון לפגוע בכלכלה המצרית באמצעות קו הרכבות לאילת. הם חוששים, אולי בצדק, שקו זה יפגע בהכנסות של תעלת סואץ, שכל כך חשובות לכלכלה המצרית. אסור לנו להציג את קו הרכבות ככזה שיחליף את תעלת סואץ, כפי שניסו לעשות כמה מדוברי הממשלה. המסר חייב להיות שתוכנית זו נועדה לזרז את פיתוח הנגב ואילת ותו לא.
בואו להמשיך לדבר על זה ב-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דוד ליפקין

צילום:

פרשן כלכלי בכיר במעריב

לכל הטורים של דוד ליפקין

עוד ב''דוד ליפקין''

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים