הקומפקטיות ראש בראש: פוקוס, i35 ופלואנס במבחן

פורד פוקוס החדשה משדרת תחושת עידון, איכות ונוחות גבוהות מאוד, היא בעלת ביצועי מנוע טובים ותג מחיר אטרקטיבי. אבל בקרב ראש בראש מול יונדאי i35 ורנו פלואנס בקטגוריית המכוניות הקומפקטיות - מי תנצח?

גיל מלמד | 2/9/2011 12:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
2011 היא שנת מפנה בקטגוריה החשובה ביותר בשוק הרכב הישראלי, המכוניות הקומפקטיות ‏(משפחתיות קטנות‏) בזכות כניסתם של כמה וכמה דגמים חדשים וחשובים. לאחר יריית הפתיחה המרשימה - עם השקתה של יונדאי - i35 משיקה סוף-סוף דלק מוטורס את הדור השלישי של פורד פוקוס. במהלך 12 החודשים הקרובים יוחלפו וישודרגו גם מאזדה 3, הונדה סיוויק, פולקסווגן ג'טה, סובארו B3 ועוד.

הפוקוס החדשה מבוססת על המבנה העקרוני של הפלטפורמה היוצאת. עבור הנהג שני השיפורים המהותיים הם כיול מחדש של מערכת המתלים וחיזוק עמידות המרכב בפני פיתול - שני שיפורים שמוכיחים את עצמם היטב על כבישי ישראל. הפוקוס צוידה בסדרת מנועים חדשה, שמחזקת את החוויה החלשה ביותר בדגם היוצא, וגם בתיבת הילוכים שמסייעת למנועים החדשים לבטא את יכולתם ולשפר את תצרוכת הדלק. עוד שיפור חשוב, חלק ממגמה כלל־עולמית בתעשיית הרכב, הוא באיכות החומרים שבונים את הסביבה הפנימית במכונית בכלל וסביבת הנהג בפרט.

את נהיגת המבחן הראשונה בפוקוס ערכנו במסגרת ההשקה שערכה השבוע היבואנית דלק מוטורס בנסיעה ממחניים שבצפון, דרך רמת הגולן ועד לאילת. נהיגה כזאת לא מספקת את הקילומטראז' או את פרק הזמן הנחוץ כדי לבחון לעומק את התנהגותה של מכונית, לכן מדובר בהתרשמות ראשונית בלבד ולא במבחן דרכים ממצה. כדי לנצל כראוי את ההזדמנות  בעיקר כדי לבחון את המכונית בנקודת המבט הראויה הגנבנו לנסיעה הזאת שתי מכוניות שאנחנו מכירים היטב ויכולים להעמיד מול קנה מידה ידוע.

יונדאי i35 ‏("אלנטרה" בחו"ל‏) היא המשפחתית הקטנה החשובה ביותר שהופיעה בישראל השנה וללא ספק אחת המכוניות הבולטות בציי הליסינג למשך השנים הקרובות. כשסקרנו אותה לראשונה התרשמנו בעיקר מהממדים המרשימים שלה ומן העיצוב הייחודי והנאה, אבל יותר מכל התלהבנו מהמנוע ומתיבת ההילוכים שהופכים אותה לאחת הזריזות ביותר בקטגוריה.

מי שהיו צריכות לכאורה לייצג את האופציה היפנית בהשוואה זאת הן מאזדה 3 או טויוטה קורולה, ובעתיד ודאי נעמת גם אותן מול פוקוס. אך התחושה החזקה ביותר שנותרה בנו לאחר מבחן עומק של ה-i35 היא שהקוריאנית הזאת לא נופלת כיום משום מכונית יפנית וכך גם תתקבל בשוק הישראלי. פוקוס היא מכונית אירופית וסביר שתעניין בראש ובראשונה את מי שמעדיפים אירופיות על-פני יפנו-קוריאניות. לכן מצדה האחר של פוקוס בחרנו להציב "מכונית ליסינג" קלאסית אחרת - רנו פלואנס החדשה יחסית, שמספקת כמה מן הערכים החשובים של מכוניות אירופיות, בעיקר בטיחות ונוחות.

למרבה הצער, יבואני רנו חששו כנראה מן העימות הזה ומתוך היכרות עם נקודת התורפה של המוצר שלהם הציעו לנו את גרסאות הדיזל או 2.0 הליטר של פלואנס. לכן הסתייענו בחברת ההשכרה אוויס שהעמידה לרשותנו מכונית מטופלת היטב ובמצב מעולה עם מנוע שנפחו 1.6 ליטר ועם פחות מ-3,000 ק"מ ברזומה.
צילום: יוסי אלוני.
פורד פוקוס. הפלטפורמה היוצאת. צילום: יוסי אלוני.
עיצוב

פוקוס החדשה מגיעה לישראל מן המפעל האירופי של פורד הממוקם בספרד, אבל מיוצרת גם במקומות נוספים בעולם ומיועדת למכירה, עם שינויים קלים בלבד, בכל השווקים החשובים בעולם. כפועל יוצא נאלצו מעצבי פורד לבחור בעיצוב אוניברסלי ושמרני יחסית אשר יקלע ל"טעם גלובלי" ובכל זאת הצליחו ליצור מכונית נאה מאוד, זורמת ומרשימה למדי. אהבתי בעיקר את הדרך שבה הצליחו מעצבי פורד להטמיע את תא המטען בתוך הגוף, כך שהוא נראה כחלק אינטגרלי ונאה שלו ולא כסרח עודף שהודבק מאחור.

אולם כאשר פוקוס ניצבת לצדן של i35 ופלואנס נראה שהעיצוב שלה מקטין אותה מעט. עיצוב הפנים של המכונית בא לכאורה להדגיש שמדובר במכונית מפנקת שמעתירה על יושביה מכל טוב ורשימת האבזור שלה אכן מרשימה למדי, אבל מעצבי הפנים של פורד יצרו תחושה של עומס וחוסר סדר סביב הנהג, עם שפע מיותר של כפתורים ומתגים שפזורים בדרך לא נוחה ולא בטוחה לשימוש.

הניגוד המוחלט לעיצוב סביבת הנהג של פוקוס הוא זה של רנו פלואנס, שיש המאשימים אותו בספרטניות. מאחורי העיצוב הנקי והפשוט של סביבת הנהג בפלואנס עומדת פילוסופיה מוגדרת מראש שמתמקדת ביצירת היסח דעת מינימלי לנהג: ככל שהנהג ישקיע פחות זמן בחיפוש מיותר של כפתורי הפעלה, כך הוא יעסוק בדבר החשוב באמת - הנהיגה.

גם אם מעצבי רנו הגזימו - ואני אישית לא חושב כך - אין בכלל ספק שמעצבי פורד הגזימו בכיוון ההפוך. נכון שכל נהג יחוש שהמכונית מעניקה לו "הרבה" צעצועים להתעסק איתם, ואין ויכוח על כך שתחושת העושר הזאת מסייעת למכירות, אבל סביבת הנהג של פוקוס גדושה וכמה מן

המתגים מעוצבים וממוקמים רע. דוגמה אחת לכישלון העיצובי היא שכדי להכיל כל-כך הרבה מתגים נאלצו המעצבים למקם את פתחי האוורור של מיזוג האוויר בצמוד לשני צדי ההגה, ומכאן שנהג שירצה לכוון אותם לכיוון פניו יחוש את ידיו קופאות על ההגה לאחר דקות ספורות.

דוגמה נוספת היא מיקום מטופש של המתג להעברת הילוכים ידנית על צדו השמאלי-פנימי של בורר ההילוכים. כך, במקום לחזק ולהדגיש את אחד היתרונות הגדולים של תיבת ההילוכים המתוחכמת של המכונית הזאת, הוא הפך כמעט בלתי אפשרי לשימוש. ולבסוף, ואולי חשוב מכל, עיצוב סביבת הנהג הגדושה עשה את תא הנהג למקום צפוף ויזואלית וגורם למכונית להיראות קטנה מכפי שהיא באמת.

כשעוברים מן הפוקוס ל-i35 נדמה לרגע שעולים למכונית בקטגוריה גדולה יותר, ממשפחתית קטנה למשפחתית גדולה. חלק מן האפקט נוצר משימוש בצבעים נכונים יותר, אבל עיקרו בעיצוב הנקי והפתוח יותר. ככל שהדברים אמורים בתחושת המרחב עושות יונדאי ורנו עבודה טובה יותר מפורד, עם יתרון קל ליונדאי על-פני רנו המרווחת מאוד. מנגד,בהתמקדות בפרטים ברור שפוקוס היא מכונית מושקעת יותר משתי מתחרותיה כאן ושסביבת הנהג שלה איכותית יותר ובנויה טוב יותר.

פוקוס מפנקת במיוחד ברמת הגימור שלה, בריפודים ובדיפונים השונים; ההגה שלה הוא הנעים ביותר למגע; והמושבים שלה הם התומכים והנוחים ביותר לא רק בהשוואה הזאת, אלא בקטגוריה כולה. כמה חבל, אם כן, שמעצביה לא השכילו לתכנן סביב הנהג תאים שימושיים יותר להניח בהם חפצים, כמו האייפוד שהם גאים כל-כך על אפשרות החיבור שלו למערכת השמע.

יוסי אלוני
פורד פוקוס, רנו פלואנס ויונדאי I35 יוסי אלוני
נוחות

התחושה הראשונה שתצוף אצל הנוהג בפוקוס החדשה ותלווה אותו לכל אורך הדרך היא נוחות ראויה לציון. קשה לחשוב על מכונית בקטגוריה הזאת שמספקת שילוב טוב יותר של שיכוך המהמורות והחזרה ‏(צמצום טווח הקפיצה של המכונית כלפי מעלה לאחר פגיעה במהמורה‏) וגלגול גוף. הוסיפו לכך שיכוך מעולה של כל סוגי הרעשים ותקבלו מכונית נוחה לנהג ולנוסעיו גם ב"במבחן הבאמפים" של נסיעה עירונית וגם בנהיגה מהירה בכביש מע"צ רעוע.

את מושב הנהג המעולה כבר הזכרנו, אבל גם שאר מושבי המכונית מעניקים תמיכה טובה ונוחות גבוהה, ובסיכומו של דבר אפילו הגרסה הבסיסית ביותר, "גרסת ציי הרכב" שנהגנו בה, מעניקה רמת נוחות גבוהה מאוד. כדי להמחיש במה דברים אמורים יש לעבור מן הפוקוס ל-i35, שהיא מכונית נוחה בכלליות, ותוך רגע קט מתגלות כל מגרעותיה: החל מרעש חזק יותר, דרך תחושת פינוק נמוכה יותר שנובעת מחומרים איכותיים פחות ועד לחיסרון המשמעותי ביותר - רמה נמוכה יחסית של שיכוך מהמורות קטנות. פלואנס, מבחינה זו, נמצאת במקום טוב באמצע: שיכוך הרעשים שלה בסדר, לפחות כל עוד לא נדרש מאמץ גדול של המנוע, ושיכוך המהמורות שלה מצוין.

חלק בלתי נפרד מתחושת הנוחות נובע מן המרחב הפנימי, ובסעיף זה ניצבות מול פוקוס שתי המכוניות המבריקות ביותר בקטגוריה. ליונדאי ולפלואנס יש את בסיס הגלגלים ‏(מרחק בין הסרן הקדמי לבין הסרן האחורי‏) הגדול ביותר בקטגוריה ‏(270 ס"מ‏), ולשתיהן יש גם "אריזה" חכמה של תא הנוסעים שמשמעותה מושב אחורי מרווח להפליא. אורך בסיס הגלגלים של פוקוס ממוצע יחסית לדור החדש של מכוניות בקטגוריה הזאת ‏(265 ס"מ‏), אבל המושב האחורי שלה מעוצב טוב וגובהו לא מאלץ את היושבים מאחור לכופף את ברכיהם. לשני מבוגרים יש שפע של מקום במושבים האחוריים של 3 המכוניות - עם יתרון למרחב הברכיים ביונדאי וברנו ועם יתרון מבחינת האחיזה ותחושת הנוחות הכללית בפורד.

עניין שלא נוגע ישירות לנוחות הנסיעה אך משמעותי לנוחות השימוש במכונית משפחתית הוא תא המטען, וכאן רושמת פוקוס אכזבה: תא המטען שלה קטן מזה של הדור היוצא והוא בוודאי קטן בהרבה ושימושי פחות מאלה של יונדאי ורנו.

התנהגות כביש ומנוע


אחד היתרונות המשמעותיים של פוקוס בשני הדורות הקודמים שלה היה סעיף התנהגות הכביש, גם בזכות היגוי טוב מן המקובל בקבוצה וגם בזכות פעולת מתלים טובה ושפע של היזון חוזר לנהג. כעת, במעבר אל המכונית החדשה, עלול אדם לשאול את עצמו על מה היתה כל ההתרגשות: התנהגות הכביש של המכונית החדשה טובה הרבה יותר, לא רק מזו של המכונית היוצאת, אלא אולי גם מזו של כל מכונית אחרת בקטגוריה הזאת. נכון, פוקוס החדשה איבדה מעט מן החדות שלה והיא מעט פחות נוירוטית וזריזה מן הדגם היוצא ומזה שלפניו ומבחינה זאת אולי מהנה קצת פחות לנהיגה, אולם הרווח שהושג אדיר - המכונית משדרת כעת תחושה שהיא "נטועה" על קו ההתקדמות שלה תוך שהיא מגהצת בקלילות את רוב סוגי ההפרעות המקובלים על האספלט שלנו.

כמעט תמיד באה הגמשת המתלים על חשבון היכולת הדינמית, וגם כאן יש משהו "מתפזר" מעט כשהנהיגה הופכת אגרסיבית במיוחד. ואולם, המכונית הזאת סובלת הכל ומקבלת כל דבר באדישות ולכן משדרת תחושת ביטחון גבוהה מאוד. ההיגוי בולט לטובה בעידן ההגאים החשמליים ובטח מול יונדאי ורנו שהפכו אותו לאחת מנקודות התורפה אצלן; הוא חד ומדויק ויש לו אפילו היזון חוזר טוב, וגם על הנטייה המוגברת שלו לתת-היגוי ‏(יחסית לדגם היוצא‏) ניתן לסלוח מפני שבחיים הכל יחסי.

כאמור, נקודת התורפה בדורות הקודמים של פוקוס היתה המנוע, וכעת, עם מומנט של 16.21 קג"מ ו-125 כ"ס, זאת אחת מנקודות האור שלה.

תיבת ההילוכים הרובוטית של פוקוס, בעלת מצמד כפול, פועלת לפי העיקרון שמשמש את מכוניות קבוצת פולקסווגן ‏(שם הוא נקרא DSG לעומת "פאוורשיפט" אצל פורד‏) ונכנס בהדרגה גם לפורד ‏(MAX־S מונדיאו‏), לוולבו ואפילו ליונדאי ‏(וולוסטר‏). תיבה מסוג זה היא ככל הנראה אידאלית ומשלבת את יתרונות התיבה הידנית ‏(חיסכון בדלק ועמידות לאורך זמן‏) עם נוחות השימוש בתיבה אוטומטית מבלי להקריב את הביצועים. בהשוואה לכל מנועי ה-1.6 והתיבות האוטומטיות פוקוס משדרת תחושה טובה של ביצועים ועבודה טובה של תיבת ההילוכים ברוב המצבים.

לדגמי פולקסווגן שמור יתרון בזכות הילוך נוסף ‏(שביעי‏) ובזכות הגדשת טורבו שמפיקה כוח והספק טובים ממנועים קטנים וחסכוניים בדלק, ואילו יונדאי הצליחה להבריק עם המנוע של i35 תוך שימוש באמצעים קונבנציונליים יותר, מנוע 1.6 ליטר ותיבה אוטומטית "רגילה" בעלת 6 הילוכים. על כביש ישראלי, ראש בראש, מותירה i35 את פוקוס די רחוק מאחור כמעט בכל מצבי התאוצה, וזה לא חלילה מפני שלפוקוס חסר משהו, אלא בעיקר מפני שהשילוב של יונדאי פשוט טוב יותר. i35 לא רק מצליחה טוב יותר מבחינה אובייקטיבית, היא גם משדרת לנהג תחושה סובייקטיבית טובה יותר של זריזות.

פוקוס יכולה, כמובן, להתנחם בעובדה שהמנוע של פלואנס נותר נקודת התורפה העיקרית שלה, וכאשר 3 נהגים יוצאים לדרכם מעמידה או מתאוצת ביניים נותרת פלואנס הרחק מאחורי פוקוס ו-i35.


שורה תחתונה

פורד פוקוס היא אחת המכוניות הנמכרות ביותר בישראל בשנים האחרונות, וגרסת הדור השלישי שלה הפכה גם לאחת המשפחתיות הקטנות הראויות והטובות ביותר בשוק שלנו. המכונית החדשה משדרת תחושת עידון, איכות ונוחות גבוהה מאוד, היא בעלת התנהגות כביש טובה וביצועי מנוע טובים, מושב הנהג שלה הוא הטוב והנוח בקטגוריה ויש לה תג מחיר אטרקטיבי ביחס לכל המתחרות בה.

יונדאי i35 עולה על פוקוס בתחושת המרחב הפנימי ובביצועי המנוע, אבל נחותה ממנה בתחושת האיכות הכללית, בנוחות ובעיקר בהתנהגות הכביש. מנגד, בזכות מוצאה הקוריאני נחשבת i35 למכונית אמינה וסחירה יותר, לפחות עד שפוקוס לא תוכיח אחרת.

רנו פלואנס נוחה לנסיעה כמעט כמו פוקוס ויותר מ-i35, היא מרווחת כמעט כמו i35 ויותר מפוקוס, וסביר מאוד שתהיה סחירה פחות מפוקוס ובטח סחירה פחות מיונדאי.

כמי שאוהב לנהוג הבחירה החד-משמעית שלי היא בפוקוס, מכונית שתקסום גם לחובבי האיכות והנוחות, אם כי מי שזקוק לבגאז' גדול ורק לעתים נדירות מוצא עצמו נוהג במהירות גבוהה מ-100 קמ"ש יקבל גם מיונדאי ורנו מכוניות איכותיות ונוחות.

מי שלא דואג לענייני ערך מכירה וסחירות, למשל מקבלי רכב צמוד מהעבודה, לא צריך להתלבט רבות: פוקוס היא המכונית המנצחת, ומי שחושב על מכירת מכוניתו המשומשת עוד לפני שהסיר את הניילונים מהחדשה צריך להתעניין מאוד ב-i35. רנו, מצוידת במנוע חלש ובתיבת הילוכים בין הגרועות שתוכננו ונבנו בעידן המודרני, תסתפק כאן במקום השלישי.

מכוניות רנו ויונדאי נמסרו באדיבות חברות אוויס והילוך שישי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/consumerism/ -->