הוציאו עליכם חוזה: העובדים צפויים לקבל את תנאי העסקתם בכתב
ועדת העבודה הרווחה והבריאות אישרה לקריאה ראשונה את ההצעה, שמטרתה לשפר את עמדתו של העובד מול המעביד; במידה והמעסיק יפר את ההוראה מספר פעמים, הוא יפצה את העובד בסכום כפול
ועדת העבודה הרווחה והבריאות בראשות ח"כ חיים כץ אישרה לקריאה ראשונה הצעת חוק של שלי יחימוביץ' (העבודה), חיים כץ (ליכוד) ומרינה סולודקין (קדימה).
על פי הצעת החוק, מעסיק שלא יעביר לידי העובד בתוך חודש מיום תחילת העבודה מסמך המפרט מראש את תנאי העסקתו, יצטרך לשלם פיצוי בסך 15 אלף שקל. הפיצוי יכול להגיע ל-30 אלף שקל לעובד במידה והמעסיק הפר את החוק כלפי ארבעה עובדים בתקופה של 30 חודשים.
חכ כץ אמר בפתיחת הדיון כי "חוק הודעת מעביד לעובד על תנאי העסקתו, אשר נחקק ב-2002, מעגן חובה חשובה: למסור הודעה לעובד בדבר תנאי עבודתו במהלך החודש שלאחר תחילת העבודה. לצערי, על פי בדיקת משרד התמ"ת שיעור הפרתו בקרב מעסיקים שנבדקו הוא 92%. מאות אלפי עובדים אינם זוכים לקבל הודעה בדבר תנאי העבודה שלהם".
השינוי המשמעותי בחוק הוא הפיכת נטל ההוכחה - על פי ההצעה חובת ההוכחה עוברת מהעובד למעביד, כך שבמידה והעובד יתבע את המעסיק בכל הנוגע לתפקידו, דרגתו, שכר או התנאים הסוציאליים, המביד יידרש להוכיח
כי לא כך הדבר.
חברי הכנסת יחימוביץ', כץ וסולודקין אומרים: "מאז שנחקק חוק הודעה לעובד, שיעור הפרתו בהתאם לממצאי משרד התמ"ת הינו 92% בקרב מעסיקים ונכון להיום הוא נותר בבחינת אות מתה בספר החוקים.
"החוק מעגן חובה חשובה, הכרחית ליחסי עבודה תקינים, למסור הודעה לעובד בדבר תנאי עבודתו במהלך החודש שלאחר תחילת העבודה, כדי שהעסקתו לא תהיה מעורפלת ולשני הצדדים, מעסיק ועובד, יהיה ברור מה מצופה מהעובד, מה יהיה שכרו ובאלו תנאים יועסק. לצערנו, בתי הדין לעבודה נמנעו לקבוע כי הפרת החובה גוררת סנקציה אזרחית".
בשעה שהיקף האכיפה הפלילית נמוך והאכיפה מתבצעת לכל היותר על ידי קנסות נמוכים, רמת הציות לחוק נמוכה ביותר, והעובדים נותרים בלא כל סנקציה אזרחית נגד מעסיקים אשר הפרו את החוק. למעט כמה עשרות מקרים שבהם הוטלו על מעסיקים קנסות נמוכים, מאות אלפי עובדים אם לא מיליונים של עובדים בישראל אינם זוכים לקבל הודעה בדבר תנאי העבודה שלהם, והעסקתם מעורפלת ולא ודאית. החוק פורש עליהם מטריית הגנה טובה יותר".
הצעת החוק נכתבה בשיתוף קו לעובד והפורום לאכיפת זכויות עובדים.