כתובה בסלע: מה צריך לדעת לפני שחותמים על הכתובה?
הכתובה שנחתמת בעת החתונה עלולה להתברר כיותר ממסמך סמלי; מה כדאי להביא בחשבון לפני שחותמים וכמה בדיוק הם 200 זוז?
אך יש להביא בחשבון שהכתובה, שנחתמת ומוצגת במועד החתונה, הינה יותר מאשר קישוט או אלמנט בטקס בעל משמעות דתית כמו שבירת הכוס. זהו מסמך משפטי לכל דבר ועניין שעשוי להוביל במקרה של גירושין לסעד ממוני תזכה לו האישה.
במסגרת כל ארגוני החתונה מוטב לפקוח עיניים ולשים לב לספרות הקטנות; אחרי הכל, התחייבויות שנעשות כיום כלאחר יד עלולות להוביל להוצאות כבדות ביותר בעתיד. גם באירועים המשמחים ביותר בחיים כדאי לתת לראש - ולא רק ללב - להוביל.
הכתובה הינה שטר משפטי אשר ניסוחו ומקורו בדין העברי, ומטרתו להגן על האישה מפני פירוק הבעל את החבילה. גביית סכום ההתחייבות הניתן בכתובה מתאפשר בהינתן עילות במסגרת דיונים בבית הדין, המפעיל שיקול דעת תוך התייחסות לפרטי המקרה וכן לסכום ההתחייבות עצמו.
הכתובה מורכבת משני סכומים שונים. הראשון, "עיקר הכתובה", שהינו הסכום הבסיסי שמחויב הבעל לשלם במקרה של גירושין, והוא איננו נתון לשיקול דעתו. מדובר בסכום שזכאית לו האישה לא רק במקרה של גירושין, אלא גם במקרה שבו הלך בעלה לעולמו.
על פי הגמרה, סכום זה עומד על כ-200 זוז, ובהיעדר שער המרה שיאפשר להעריך את ערכו המוניטרי הנוכחי של זוז, ניכרת שונות רבה בין דעות הדיינים השונים. ישנן פסיקות שבהן סכום זה קרוב ל-1,000 שקל, ואילו במקרים אחרים הוא עשוי להגיע אף ללמעלה מ-100 אלף שקל.
כל סכום שחורג מ-200 זוז קרוי "תוספת כתובה" והוא כפוף לשיקול דעתו הבלעדי של הבעל, שרשאי לרשום בכתובה כל סכום העולה על רוחו.

אך כאמור, מומלץ להתייחס לסכומים בכתובה ברצינות, שכן בסופו של דבר עלולים אותם זוזים להפוך לחשבון אמיתי: כתובה היא שטר משפטי בעל משמעות חוזית והסכמית, המעיד על התחייבות שהבעל מקבל על עצמו כלפי האישה עם הנישואין. לעתים קרובות, בעיקר במקרים שבהם מבקש הבעל להתגרש ללא עילה והאישה אינה "זקוקה" לגט מסיבה טקטית, מתנהלים דיונים בעניין הכתובה ולפעמים מחויב הבעל בתשלום הכתובה לאשתו.
עם זאת, לא כל עילה להפסקת נישואין מקנה לאישה זכות על הכתובה. על-פי הדין העברי, עילות כמו בגידה או מרידה של האישה, אישה העוברת על עקרונות דתיים או עזיבת הבית ללא סיבה עשויים לפטור את הבעל מתשלום הכתובה. לעומת זאת, עילות
"מכיוון שבעיקרון הכתובה מחייבת, אם מגיעים לחיוב משפטי בגינה טוב יהיה שהסכום שירשום הגבר בכתובה יהיה סמלי בלבד", ממליצה עו"ד טלי אויזרוביץ', מומחית בדיני משפחה לגבר. לאישה היא ממליצה כמובן לדאוג כי הסכום יהיה גבוה ככל האפשר, אך בגבולות ההולמים את יכולתו הכלכלית של בן הזוג. כמו במסמכים אחרים: "רצוי שהכתובה תישמר אצלך ליום שבו תאלצי לעשות בה שימוש", היא מסבירה. "ניתן גם למסור את הכתובה לבדיקה כדי למנוע פגמים השוללים את תוקפה".