הצעדים של שטייניץ בשוק הנדל"ן הם לא יותר מפטיש צעצוע
עושה רושם שאיש לא מרגיש מאוים מגזירות המס החדשות, ולא רבים ימהרו לקפוץ על ההזדמנות ולהיפטר מההשקעה
מדובר בניסיון נוסף ונקודתי להבהיר לרוכשי הדירות להשקעה שלא משתלם להם לרכוש דירה נוספת. למי שמחזיק כיום בדירת השקעה מבטיחים ברשות המסים בקריצה: "תמכור, כדאי לך". האמצעים והפירוטכניקה להשגת האפקט: עוד שינויי מיסוי בדמות הטבות למי שימכור את דירתו בזמן הקרוב.
כבר מפברואר השנה נהנים בעלי הדירות להשקעה מפטור גורף ממס שבח עד סוף 2012. מתברר שהפיתוי במיסוי לא יצר את האפקט המתבקש, לא נוספו עוד דירות "יש מאין" להיצע, והמחירים המשיכו וממשיכים להאמיר.
כעת מגיע האוצר - הפעם מצויד במקל - ומאותת למשקיעים כי מי שלא ימכור את דירתו עד סוף התקופה, נגזר עליו שלא יוכל ליהנות מהטבת הפטור ממס. הצעדים גורמים לחוסר נוחות ופוגעים אולי בכדאיות שברכישת דירה להשקעה, אבל נדרש יותר מכך כדי להניע את המשקיעים כשמדובר בנדל"ן.
רכישת דירה להשקעה נתפשת לרוב כהשקעה ארוכת טווח המניבה תשואה קבועה,
שגם משאירה בסוף הדרך נכס פיזי למגורים, על כל המשתמע מכך. בשנים 2009-2008 היוו הדירות להשקעה כ-30 מכמות העיסקאות השנתית, ובשנת 2010 נרשמה ירידה לכדי 25% (כ-26 אלף עיסקאות).
מה שהשפיע על המשקיעים לא היו צעדי הנגד שנקטה הממשלה כי אם אלטרנטיבות השקעה שצצו שוב אחרי המשבר בשילוב עלייה במחירי הנדל"ן שהפכה את ההרפתקה ליקרה יותר. עושה רושם שאיש לא מרגיש מאוים מגזירות המס החדשות, ולא רבים ימהרו לקפוץ על ההזדמנות ולהיפטר מההשקעה.
הצעד הנוכחי מקפל בתוכו גם מסר חברתי בעייתי משום ששיעור הפגיעה שלו בעקיפין בשוק הדירות להשכרה גבוה משיעור התועלת להגדלת היצע הדירות לרכישה. שוק הדירות השכורות הוא חלופה בודדת עבור מאות אלפי משפחות ויחידים, שאינם יכולים לגייס הון עצמי לרכישת דירה. המדינה מצדה אינה מעודדת כיום בנייה להשכרה, ושוכרי הדירות נסמכים בעיקר על בעלי הדירות להשקעה.
גם במצב של ירידת מחירים יהיו עדיין משפחות רבות שלא יוכלו לגייס הון עצמי ראשוני לרכישת דירה, אבל הציבור הזה אינו חלק מתוכניות הממשלה כיום.
בשורה התחתונה: כאשר משחקים על כמות דירות קיימת, אין דרך לצאת מנצחים. או כמו שאמר אתמול הממונה על התקציבים באוצר ד"ר אודי ניסן: "אנחנו לא מצפים כאן למהפך". אם זה הפטיש שעליו דיבר שטייניץ, זה פטיש צעצוע.