משפחת עופר מגיבה להאשמות נגדה
בהודעה ראשונה מטעם המשפחה שחברה בבעלותה קיימה לכאורה יחסי מסחר עם איראן נמסר כי היא "מכבדת "את הודעת רה"מ" בעניינה

סמי עופר צילום ארכיון: יהונתן שאול
לאחר פיצוץ הפרשה, מסתמן כי הדבר עלול לעלות למשפחה באימפריה הכלכלית שהקימו ואפילו באובדן החברות שבשליטתם. החוק היבש קובע כי במקרה שלא יצליחו להוכיח כי ביצעו את פעולותיהם באישור - רשמי או לא רשמי - של המדינה, יכולים משפחת עופר לאבד לא רק את שמם הטוב, אלא גם את שליטתם בבתי הזיקוק (בז"ן), חברת שירותי הספנות (צים) וכימיקלים לישראל (כי"ל).
המדינה תוכל להצר את דרכו של בעל השליטה בחברה
הסיבה לסיכון של משפחת עופר טמונה באופיין המיוחד של חלק מהחברות בהן הם מחזיקים. צים, בזן וכי"ל, המצויות כיום בשליטת האחים, הן חברות שנרכשו מהמדינה, המחזיקה בהן "מניית זהב", שהיא חוזה מיוחד המקנה לה זכויות שונות. בין היתר מעניקה מניית הזהב זכות למדינה להצר את דרכו של בעל השליטה בחברה - במקרה בו המדינה מגיעה למסקנה כי הוא אינו עומד באמות המידה הנדרשות מבחינה ביטחונית.
שלוש החברות הוגדרו על ידי המדינה כחברות שיש בהן עניין אסטרטגי ולפיכך, אף שהופרטו, המדינה
שומרת לעצמה את מניית הזהב בהן. הפורום הנדרש כדי להכריע בסנקציות שכאלה משתנה מחברה לחברה. בשלושתן הוא כולל את שר האוצר, ובכימיקלים לישראל נוסף אליו ראש הממשלה, בבתי הזיקוק שר התשתיות, ובצים את שר התחבורה.
לפורום המצומצם, אשר נועץ במשטרה ובשב"כ לצורך ההכרעה, יש יכולת למנוע מהמחזיקים בחברות אלו - במקרה זה האחים עופר - למנות דירקטורים, להשתתף באספה הכללית, ואף להמשיך ולהחזיק בחברה, כאשר מעמידים בידיו פרק זמן סביר בו יוכל למכור את אחזקותיו.
>nrg גם בפייסבוק. הצטרפו לרשימת החברים שלנו וקבלו עדכונים