פישר נלחם בבועת הנדל"ן: המשכנתאות בריבית משתנה יוגבלו לשליש מהלוואה
מכה נוספת ללווים: במטרה למנוע משבר פיננסי, להגן על יציבות הבנקים ולהילחם במחירי הדיור הגואים - מפרסם היום בנק ישראל הנחיות חדשות לפיהן המשכנתא בריבית משתנה תוגבל לשליש מסך ההלוואה לדיור. ההגבלה החדשה תיכנס לתוקף ב-5 במאי
הצעדים החדשים נועדו למנוע משבר פיננסי והפסדים לבנקים עקב קשיים בהחזרי המשכנתא, בעקבות העלאות הריבית במשק.
ההנחיות החדשות מגבילות את משקל המשכנתא בריבית משתנה לשליש מסך ההלוואה לדיור שמעמיד תאגיד בנקאי ללווה. המגבלה חלה על הלוואות חדשות לדיור בכל מסלולי הריבית המשתנה, שבהן עשויה הריבית להשתנות במהלך תקופה קצרה מ-5 שנים.
ההנחיה גם מסדירה חובת גילוי ללקוחות שנטלו בעבר הלוואות לדיור בריבית משתנה צמודה לפריים, כאשר רכיב ההלוואה במסלול זה הוא שליש או יותר. מטרת הגילוי היא להגביר את מודעותם של לווים אלה להשלכות האפשריות של עלייה בשיעור הריבית על גובה ההחזר החודשי שיוטל עליהם, ועל מנת לאפשר להם בחינה מושכלת של סיכון זה והאפשרויות למזער אותו.

"טיוטת ההנחיה פורסמה לנוכח המגמות הנמשכות בשוק הדיור, ובעיקר, ההיקף המשמעותי של ביצועי ההלוואות לדיור בריבית משתנה, הטומנות בחובן סיכון ללווים, וכפועל יוצא למערכת הבנקאית בכללותה", נמסר מבנק ישראל.
"מדובר בסיכון הכרוך באפשרות שהריבית תעלה ותגדיל באופן ניכר את תשלומי המשכנתא החודשיים המוטלים על הלווים, באופן שישליך על יכולתם לפרוע את ההלוואות כסדרן. תרחיש זה מתחדד נוכח הימצאותנו בתקופה בה שיעור
כמו כן מציינים בבנק, כי "חלק גדול מהמשברים הפיננסיים שהתרחשו במדינות שונות החלו ממתן אשראי לדיור בתנאים שלא שיקפו את הסיכונים בשוק זה, ובאופן שלא תאם את העלייה המהירה במחירי הדיור. ההוראה החדשה נועדה למנוע התפתחויות מסוג זה לטובת הציבור והמערכת הפיננסית בכללותה".
טיוטת ההנחיות תידון בקרוב בוועדה המייעצת לענייני בנקאות, ולאחר מכן תגובש ההנחיה הסופית.
מזה זמן פועל פישר לצינון שוק הדירות והגבלת האשראי לדיור כדי למנוע משבר פיננסי ולהגן על יציבות הבנקים. בחודש מאי בשנה שעברה הוגבל שיעור מימון המשכנתא ל-60% משווי הדירה. ובאוקטובר, הגביל הבנק את משכנתאות הפריים ל-60% משווי הדירה על הלוואות מעל ל-800 אלף שקל.
"אם חצי מיליון ישראלים לא יוכלו לשלם משכנתא נהיה בבעיה גדולה", אמר לאחרונה פישר. מחירי הדירות בישראל זינקו ב-2.5% בין החודשים ינואר-פברואר וב-62% בתוך 3.5 שנים. כאשר סכום המשכנתאות זינק במרץ ב-23% והסתכם ב-4.71 מיליארד שקל, לעומת 3.9 מיליארד במרץ 2010.
נציין, כי 80% מהמשכנתאות שניתנו בחודש מרץ היו בריבית משתנה, בעוד ש-48% היו צמודות לריבית הפריים.