פייג' חדש: מייסד גוגל מנסה לגרום לה להתנהג שוב כמו סטארט-אפ צעיר
לארי פייג', שנכנס בשבוע שעבר לתפקיד מנכ"ל גוגל במקום אריק שמידט, רוצה לנהל את הסטארט-אפ הגדול בעולם. אחד משני המייסדים של ענקית החיפוש מחזיר לידיו את המושכות במטרה להפוך את החברה למהירה יותר ולהשיב לה את רוח החדשנות שאפיינה אותה בימים שבהם "לגגל" עדיין לא היה פועל
"כעת לא צריך לעבור דרך כל מיני שכבות כדי להגיע אליו", אומר מייקל קסידי, מנהל חיפוש מוצר בגוגל. "הקצב מהיר יותר. כל תהליך קבלת ההחלטות מהיר יותר".
פייג' בן ה-38, שחזר באופן רשמי לראשות הנהגת החברה ביום שני בשבוע שעבר, רוצה שגוגל תשוב להתנהג כמו חברת סטארט-אפ ובכך תחזיר לעצמה את רוח החדשנות שהיתה סימן ההיכר שלה לפני 12 שנה, כשהיתה קטנה יותר ב-24 אלף עובדים.
"הוא מזריק בחזרה לחברה תחושה של דחיפות ומוסיף לה רמה חדשה של אנרגיה", אומר קולין גיליס, אנליסט ב-Partners Inc. "אבל המסע שיוצא אליו אינו קל. עדיין צריך לראות מה ישתנה בחברה תחת ניהולו של לארי פייג'".

פייג', שותפו להקמת החברה סרגיי ברין והמנכ"ל היוצא אריק שמידט, יצרו ביניהם חלוקת כוחות יוצאת דופן ויחד סייעו להפוך את גוגל מסטארט-אפ רווחי בקושי המעסיק 200 עובדים לחברת האינטרנט המשפיעה ביותר בעולם.
גוגל עדיין מכניסה כמויות אדירות של כסף מעסקי הפרסום במנועי חיפוש, קרוב ל-30 מיליארד דולר בשנה, וכמה מטובי המוחות בתעשייה עובדים בה ומפתחים טכנולוגיה שמשנה את כללי המשחק. אך מעולם לא נאלצה החברה להתמודד עם כל כך הרבה אתגרים בכל כך הרבה חזיתות. יריבים זריזים כמו פייסבוק אינק מגבירים את התחרות על הדולרים שנכנסים מפרסום, וכמה מנהלים ומהנדסים בכירים בגוגל ערקו לפייסבוק ולחברות סטארט-אפ אחרות.
בגוגל ייצרו לאורך השנים שורה של פלופים, בהם גוגל באז, הניסיון הכושל להשתלב בשירותי הרשתות החברתיות, ועד כה הם לא הצליחו להתקדם בכיוון שאליו
"לפייג' היה חזון על טכנולוגיה חזקה מאוד, שניתן יהיה להשתמש בה לחיפוש, וזה היה גאוני", אומר וויט אנדרוז, אנליסט בגרטנר אינק. "עכשיו הוא יידרש להראות לעולם מה למד ב-14 השנים האחרונות ולהוכיח שהוא יכול ליישם את זה".
פייג' מעולם לא כיהן כמנכ"ל של חברה ציבורית ולא התבטא בפומבי על האסטרטגיה שלו בנוגע לחברה. הוא גם דחה בקשות להתראיין. אולם אנשים המעורים בתוכניות של פייג' אומרים שהוא מגיע עם סדר יום שאפתני, שלפיו גוגל תתמקד בכמה תחומי ליבה ובמקביל תמשיך להמר על פרויקטים מסוכנים יותר, כמו השקעה בפיתוח מכוניות שנוהגות בעצמן וסריקת הספרים כדי להפוך אותם לפורמט דיגיטלי.

ההודעה המפתיעה שפייג' יחליף את שמידט בתפקיד המנכ"ל 10 שנים לאחר שמסר לידיו את התפקיד שלא מרצונו, פורסמה בגוגל בינואר. יש התוהים אם פייג', הצעיר משמידט בכמעט 20 שנה, יזכה לאוטונומיה רבה יותר בנוגע לניהול החברה מאשר שמידט.
"לאריק לא היתה היכולת לקבל החלטות בבהירות ובעצמאות שיש למנכ"ל רגיל, כמו ג'ף בזוס או סטיב ג'ובס", אומר סטיבן לוי, מחבר הספר "בתוך הפלקס - איך גוגל חושבת, פועלת ומעצבת את חיינו", שייצא בקרוב. "השאלה היא אם ללארי יהיה חופש לקבל את ההחלטות הגדולות האלה בעצמו או שעדיין יהיה עליו לעבור דרך ועדה. העמדה של גוגל בנושא זה עדיין מעורפלת".
יש לזכור כי השפעתם של המייסדים תרמה לגוגל. הם סייעו לנהל את החברה לאורך השנים והטביעו בה את חותמם. כך למשל, שמידט אמר שהוא לא ידע שגוגל רכשה את קיהול, שהפכה לשירות הפופולרי Google Earth, עד שברין סיפר לו על כך.
היה זה פייג' שגילה חברת סטארט-אפ קטנה שעבדה על אנדרואיד והציע לקנות אותה מידי המייסד שלה אנדי רובין. אותו רובין הוא כיום סגן נשיא להנדסה בגוגל, האחראי לניהול עסקי התוכנה במכשירים ניידים, נכס מפתח שמתחרה עם אפל אינק. ובתחום אחר, שמידט התנגד לרעיון שגוגל תבנה דפדפן משלה, אולם ברין ופייג' לא נכנעו, הקימו צוות ובסוף השיגו מה שרצו. התוצאה היא שכ-10%מהגולשים באינטרנט משתמשים כיום בגוגל כרום, דבר שמאלץ את יצרני הדפדפנים האחרים להוסיף חידושים כדי להמשיך להוות תחרות.
פייג' כבר החל להנהיג שינויים בחברה. הוא ביקש ממנהלי מוצר וממנהלי הנדסה לשלוח לו במייל את רשימת הפרויקטים שעליהם עובדים להחליט לאילו פרויקטים יש את פוטנציאל ההצלחה הגדול ביותר וכדאי להמשיך להתעסק בהם.
אנשים העובדים בחברה אומרים שפייג' מנסה להאיץ את קצב העבודה המעט איטי בגוגל, ושבצומת הדרכים המרכזי שבו נמצאת כעת החברה הוא דואג שתמשיך זרימה של רעיונות חדשים. כעת, כאשר הוחלפו המנכ"לים, הם מצפים לראות גישה קיצונית יותר. ברוח הדברים שכתב פייג' לבעלי מניות פוטנציאלים לפני הצעת המכר לציבור של גוגל בשנת 2004 הוא הבהיר שגוגל אינה חברה קונבנציונלית ושאין לה כוונות להפוך לכזו בעתיד.
זה בדיוק מה ש ג'ונתן ספוסטו, עובד בגוגל ויזם בפני עצמו, רוצה לשמוע. גוגל קנתה שתי חברות שלו. האחרונה היתה פיקניק, שירות עריכת תמונות אונליין שהפך במהרה לאחד הסטארטאפים בעלי הצמיחה המהירה ביותר בסיאטל. ספוסטו, שיכול היה לבחור לאיזו חברה למכור את העסק שלו, אומר שבחר בגוגל משום שמשלבת מהירות של סטארט-אפ עם משאבים המאפשרים לה להגיע למיליוני משתמשים ואפילו למיליארדים.
"רצינו להמשיך לפתח את פיקניק ולהיות בעלי השפעה", אומר ספוסטו. "גם לפני מינויו של פייג' התנהלה גוגל כמו סטארט-אפ. בניגוד לחברות גדולות אחרות הנסחרות בבורסה, בגוגל אין שכבות על גבי שכבות של מנהלים, וזה דבר נפלא".
פייג' רוצה שיותר פרויקטים בגוגל יתפקדו כמו סטארט-אפ, בדומה לנעשה ביוטיוב ובאנדרואיד. באותו האופן רכשה גוגל בשנה שעברה את חברת המדיה החברתית סלייד תמורת 179 מיליון דולר, והחברה ממשיכה לפעול בצורה אוטונומית בתוך גוגל.
בגוגל מזכירים שלמרות התדמית שיזמים כוכבים נוהגים לעזוב אותה לטובת פרויקטים אחרים, בדומה למקרים של דניס קראולי ב פורסקוור ו אוון ויליאמס בטוויטר, בכל זאת שני שלישים ממייסדי החברות שנרכשו על ידי גוגל ב-12 שנה עובדים בחברת הענק. בשנה שעברה השקיעה גוגל 1.8 מיליארד דולר ברכישה של 48 חברות.
פול סאפו, מנהל בחברה לחקר השקעות דיסרן אנליטיקס, אומר שיש לפייג' יתרון המאפשר לו לשמור את המהנדסים אצלו - הוא אחד המייסדים של החברה, ובעמק הסיליקון יש לזה משמעות. "אם אין משתנים אחרים, יש סיכוי גדול יותר שהמהנדסים יעדיפו לעבוד עם מייסד מאשר עם מנכ"ל מקצועי", אומר סאפו, בעצמו בעל מניה בגוגל.
בספרו מכנה סטיבן לוי את פייג': "אולי האדם המשונה ביותר שמנהל חברה של 30 מיליארד דולר". לדבריו, "לגוגל היתה נסיעה פרועה ב-12 השנה הראשונות להקמתה, וזה עומד להפוך פרוע הרבה יותר".