היום בו בוטלו תלושי הזיכוי
כניסתן לתוקף של "התקנות לביטול עיסקה" מצאה אתמול הרבה סוחרים מודאגים ולקוחות שמחים. "סוף סוף נפטרנו מפתקי ההחלפה"
◄ בכל סניף ובאריזה המקורית: שאלות ותשובות על "חוק ההחזרים"
"סוף סוף אפשר להיפטר מתלושי הזיכוי ופתקי ההחלפה", אומר משגב רובינשטיין (24), שהגיע מראשון לציון לקניות בתל אביב. "עכשיו גם אם יקנו לי חולצה ברשת שאני לא אוהב, אוכל לקבל בתמורה כסף, במקום לקנות חולצה אחרת באותה חנות, שסביר להניח שגם היא לא תמצא חן בעיניי".
אף שקונים רבים מודעים לתקנות, הרוב טוענים כי ה"ישראלי המצוי" ינצל אותן. אורטל זכריה (27) מבאר שבע, אמרה בעודה מסתובבת ברחוב דיזנגוף בתל אביב, "אני לא קונה סתם דברים בשביל להחזיר", אבל הוסיפה כי "בטוח שאחרים יקנו, ישתמשו וינסו לקבל את הכסף חזרה, כמו שעושים כשנוסעים לאמריקה".
עם זאת, זכריה סבורה כי המבחן הגדול של החוק יהיה עם תום תקופת החגים הבאה: "כל מי שיקבל מתנות שהוא לא צריך בפסח, למשל, יחזיר את כולן ויוכל לפתוח תוכנית חיסכון", היא קובעת.
"ישנם בתי עסק רבים מדי שלא מבינים כי לצרכן קיימת החירות להתחרט", אומר מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות, עו"ד אהוד פלג. "הם גם ילמדו כי מערכת היחסים עם הלקוח לא מסתיימת עם ביצוע הרכישה".
עו"ד יהודה טלמון, נשיא
לה"ב (לשכת העסקים בישראל), חושש שהתקנה החדשה תפגע בעסקים הקטנים והבינוניים, וסבור שהיה צריך ליישם אותה באופן הדרגתי, כדי לבדוק את השלכותיה על עסקים שלא יוכלו להתמודד עם החזרת מוצרים מאסיבית. "בתחום התיירות, לדוגמה, סוכנות התיירות בישראל היא מתווכת בלבד אל מול בתי המלון בחו"ל ומהם נקנים, למעשה, השירותים. אם ידרוש הלקוח את כספו בחזרה בעד ביטול העסקה, הרי לא יהיה ממי לגבות אותו בחו"ל".
במהלך היום ערכו שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, וסגניתו ח"כ אורית נוקד, סיור בקניון עזריאלי בתל אביב, בו שמעו בעיקר טענות של בעלי עסקים על החוק החדש. "שמעתי את הצרכנים מרוצים מאוד מהתקנות, וזה ברור", אמר בן אליעזר, "וגם שמעתי בעלי עסקים שהם קצת פחות מרוצים, אבל מוכנים להתמודד עם החוק וגם לנסות להרוויח ממנו. נוכל לבטל את התקנות רק כשהתרבות הצרכנית ההוגנת תשלוט בישראל".
"אסור לבעלי עסקים להניח שכל הצרכנים הם רמאים, כמו שלא כל בעלי העסק הם רמאים", הוסיפה נוקד. הרוב המוחלט של הצרכנים בסך הכל רוצה לקבל את הטוב ביותר עבור כספו".