הקרב החדש בין האוצר לבנק ישראל: האם יש בועת נדל"ן?

פרופ' אקשטיין: עלייה מדאיגה במחירי הדירות - אך באוצר מתעקשים: חלה ירידה קלה במחירים. דירוג בינלאומי: ישראל במקום הרביעי בעולם בזינוק במחירי הנדל"ן. בלומברג: "פישר - מודל לחיקוי"

יוסי גרינשטיין ועידו אפרתי | 7/12/2010 8:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
העלייה החדה במחירי הדירות נמשכת, ואיתה גם ויכוחים בין בנק ישראל למשרד האוצר - יש או אין בועת נדל"ן?

המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופ' צבי אקשטיין, עוד לא מודה בפה מלא על קיום בועת נדל"ן בישראל אך מזהיר מהיווצרותה: "בועות נדל"ן בעולם התאפיינו בניתוק משמעותי בין מחיר הדירה לשכר הדירה. ככל הנראה אין כעת בועה במחירי הדירות בארץ, למרות שהחלה מגמה מדאיגה של עלייה חדה יותר במחירי הדירות מאשר בשכר הדירה. בנק ישראל נוקט בצעדים כדי למנוע מצב של ניתוק כזה במשק הישראלי".

אקשטיין, שאמר את הדברים בכנס האגודה הגיאוגרפית הישראלית שנערך בירושלים, אמר כי "הצעד המרכזי להורדת מחירי הדירות והקרקעות הוא מכירה של קרקעות מדינה המיועדות לבנייה בכמויות משמעותיות".

המשנה לנגיד הדגיש כי "דרושה רפורמה ברישוי ותכנון תוך חיזוק הוועדות המקומיות והפיקוח עליהן, מהלך אשר יאפשר תחרות בין הרשויות המקומיות על יזמות בנייה".

גורם משמעותי בעליית מחירי הדירות הוא היצע מוגבל של קרקעות לבנייה למגורים, בד בבד עם ריבית המשכנתאות הנמוכה המונהגת במשק, כך גורס אקשטיין: "המינהל שולט ב-80% מקרקעות המדינה ושותף רק ב-40% מהבנייה למגורים. בעלות כה מסיבית של המדינה בתחום הקרקעות ייחודית לישראל, וחוסר התמריצים של המינהל ליזמות עסקית גורמים לעליות המחירים בשוק הדירות, בצד הריבית הנמוכה השוררת במשק והעלייה בהיקף האשראי למשכנתאות".

עוד הוסיף המשנה לנגיד כי הוא אינו ממליץ להקים ערים חדשות כי "זהו משחק שסכומו אפס, שיסיט תקציבים מהשקעה בערים קיימות". אקשטיין קורא ליישם בטווח הקצר תוכנית מיסוי מקלה אשר תעודד בנייה מהירה תוך תיעוש של ענף הבנייה כולו.
אינפלציה של 2.5% בשנה הבאה

גם בנק ישראל עצמו לא מתכחש לבועת הנדל"ן שאורבת לנו: מחירי הדירות ממשיכים לעלות ובועת הנדל"ן בדרך, כך נמסר בדיוני הריבית בבנק ישראל. בנק ישראל צופה שהריבית תעלה ב-1% בשנה הבאה ותגיע לכ-3% בדצמבר.

כמו כן צופים בבנק אינפלציה של 2.5% בשנה הבאה. "הגורם העיקרי לאינפלציה במשק הוא סעיף הדיור. מחירי הדירות, שאינם כלולים במדד, המשיכו לעלות בקצב מהיר. בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר השפעת הצעדים שננקטו

בתחום הנדל"ן, שנועדו לתמוך ביציבות הפיננסית ועשויים למתן את התייקרות הדירות בחודשים הקרובים", נמסר בדיון.

העלייה במחירי הדירות נמשכת, אך מציגה נתונים סותרים בנושא: על פי נתוני האוצר, המבוססים על מחיר חציוני של דירות חדשות בלבד, חלה ירידה במחירי הדירות בחודשים האחרונים; בעוד שעל פי נתוני הלמ"ס, המתייחסים למחירי דירות בבעלות ועליהם מסתמך בנק ישראל, מחירי הדירות ממשיכים לעלות בקצב מהיר.

באוצר אופטימיים

סקירת "אורות אדומים" של משרד האוצר מציגה נתונים מעט יותר אופטימיים: לפי הסקירה נרשמה "התייצבות בהיקף עיסקאות הנדל"ן (לאחר ירידה של כשנה) וירידה קלה במחיר הדירות החדשות".

מחירי הדירות החדשות המשיכו לרדת באוקטובר ב-1% בהשוואה לספטמבר. ירידת מחירים של 1.5% נרשמה באזור המרכז (לא כולל תל אביב) וירידה מתונה נרשמה באזור השרון (0.3%).
מהסקירה עולה כי בחודש אוקטובר נרכשו כ-8,800 דירות , עלייה של 46% מרמת השפל שנרשמה בספטמבר. ספטמבר היה החודש הנמוך ביותר מבחינת מכירת דירות מאז אוקטובר 2008, שהתאפיין בפעילות נמוכה במיוחד בשוק הנדל?ן על רקע המשבר העולמי.

עוד עולה מהסקירה כי מספר העיסקאות בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2010, נמוך ב-8% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

רמת השכר של רוכשי הדירות בחודש אוקטובר היתה גבוהה מזו של רוכשי הדירות בספטמבר. בכך נמשכת המגמה שהחלה ברבעון השלישי, שתתעצם כנראה לנוכח ההקשחה הנוספת בתנאי המימון למשכנתאות על ידי המפקח על הבנקים, שנכנסה לתוקף בתחילת נובמבר.

"חצי עולם עולה" - וגם ישראל

בתוך כך, דורג שוק הדירות בישראל במקום הרביעי בעולם בזינוק מחירי הדירות ברבעון השלישי. תחת הכותרת "חצי עולם עולה - חצי עולם יורד? פרסם אתמול מגזין גלובל פרופרטי גייד האמריקאי את דירוג השינוי במחירי הדירות ב-35 מדינות בעולם. בשנה שחלפה רשמו מחצית מהמדינות המסוקרות ירידה במחירי הנכסים ומחציתן - עליות.
על-פי הדירוג רשמו מחירי הדירות בישראל עלייה של 14.1% ברבעון השלישי, זאת בהשוואה לעלייה של 10.7% במחירי הדירות ברבעון השלישי של 2009.
במקום הראשון בדירוג המדינות נמצאת לטביה, במקום השני - סינגפור, ובמקום השלישי מדורגת הונג-קונג.
בתוך כך פרסמה אתמול סוכנות בלומברג כתבה שכותרתה "סטנלי פישר הפך מודל לחיקוי ליצירת ?נחיתה רכה? של שוק הנדל?ן.? כותבי הכתבה, כלב בן דוד ו אושרת כרמיאל, משבחים את פעילותו של פישר מול התנהגות שוק הדירות בישראל, על רקע כישלונם של בנקים מרכזיים בארה?ב, אירלנד וספרד. עוד נטען בכתבה כי ישראל הצליחה להימנע מצניחה במחירי הבתים בכך שלא אפשרה התפתחות של בועת אשראי בשוק המשכנתאות. ב

פלאש 90
סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל. ''מודל לחיקוי'' פלאש 90
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/economy/ -->