המשנה לנגיד מזהיר מפני היווצרות בועת נדל"ן
"בועות נדל"ן בעולם התאפיינו בניתוק משמעותי בין מחיר הדירה לשכר הדירה", מסביר פרופסור צבי אקשטיין. "אין כעת בועה במחירי הדירות בארץ, למרות שהחלה מגמה מדאיגה של עלייה חדה יותר במחירי הדירות מאשר בשכר הדירה. בנק ישראל נוקט בצעדים בכדי למנוע מצב של ניתוק כזה במשק הישראלי"
אקשטיין התייחס לנושא בכנס האגודה הגיאוגרפית הישראלית, שנערך באוניברסיטה העברית בירושלים: "בועות נדל"ן בעולם התאפיינו בניתוק משמעותי בין מחיר הדירה לשכר הדירה", הסביר, והוסיף כי "ככל הנראה, אין כעת בועה במחירי הדירות בארץ, למרות שהחלה מגמה מדאיגה של עלייה חדה יותר במחירי הדירות מאשר בשכר הדירה. בנק ישראל נוקט בצעדים בכדי למנוע מצב של ניתוק כזה (בועת נדל"ן) במשק הישראלי"
"הצעד המרכזי להורדת מחירי הדירות והקרקעות (ליישום מיידי) הוא מכירה של קרקעות מדינה המיועדות לבנייה בכמויות משמעותיות, להגדלת התחרותיות בענף ומימדי היזמות
הפרטית". אמר המשנה לנגיד, והדגיש כי "דרושה רפורמה ברישוי ותכנון תוך חיזוק הועדות המקומיות והפיקוח עליהן, מהלך אשר יאפשר תחרות בין הרשויות המקומיות על יזמות בניה".
הפרופסור אינו ממליץ להקים ערים חדשות "זהו משחק שסכומו אפס, שיסיט תקציבים מהשקעה בערים קיימות". המשנה לנגיד קורא ליישם בטווח הקצר תוכנית מיסוי מקלה אשר תעודד בניה מהירה תוך תיעוש של ענף הבנייה כולו".
עוד סבור פרופסור אקשטיין כי "גורם מרכזי לעליית מחירי הדירות הוא היצע מצומצם של קרקעות לבנייה למגורים. המינהל שולט ב-80% מקרקעות המדינה ושותף רק ב-40% מהבנייה למגורים. "בעלות כה מאסיבית של המדינה בתחום הקרקעות ייחודית לישראל, וחוסר התמריצים של המינהל ליזמות עסקית גורמים לעליות המחירים בשוק הדירות, בצד הריבית הנמוכה השוררת במשק והעלייה בהיקף האשראי למשכנתאות". הדגיש אקשטיין.