בעקבות התיקון לפקודת המס: המיליונרים משלמים כמו סטודנטים

בלעדי: מבחינת הרשויות אין למיליונרים החוזרים הכנסה שחייבת בתשלום מס - ולכן הם משלמים רק 151 שקל בחודש לביטוח לאומי וביטוח בריאות ומקבלים את כל הזכויות. עו"ד אורי כליף: "לא ייתכן שתושב חוזר ישלם כמו סטודנט - צריך לתקן את החוק"

יהודה שרוני | 24/6/2010 7:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המיליונרים שחזרו לארץ במסגרת התיקון לפקודת מס הכנסה לעידוד שובם, משלמים בפועל דמי ביטוח לאומי מינימליים, אך נהנים ממלוא הזכויות הסוציאליות שמעניקה המדינה - כך עולה מבדיקת מעריב עסקים.

על פי התיקון לחוק, תושבים חוזרים ששהו בחו"ל למעלה מ‭5-‬ שנים, רשאים שלא לדווח על הכנסותיהם מחו"ל לתקופה של 10 שנים. מבחינתם, אין להם הכנסה שחייבת במס. בהתאם לכך, הביטוח הלאומי הנגבה ממי שאין לו הכנסה, כמו סטודנטים או חסרי עבודה אחרים, מסתכם במינימום של 151 שקל בחודש.

בעוד המיליונרים החוזרים נדרשים לשלם סכום זעום, המכסה את תשלומי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות, מי ששכרו עומד על השכר הממוצע במשק (כ‭7,900-‬ שקל),‬ חייב בתשלום ביטוח לאומי של כ‭5.5%-‬ מהכנסתו שהם כ‭439-‬ שקל בחודש ומס בריאות בשווי ‭5%‬ מהכנסתו - כ‭395-‬ שקל בחודש. בסך הכל מדובר בתשלום כולל של 834 שקל בחודש.

תמורת התשלום המינימלי נהנים התושבים החוזרים ממגוון השירותים וההטבות שמעניקה המדינה באמצעות הביטוח הלאומי. מדובר בין השאר בקצבאות ילדים (165‬ שקל בחודש לילד עד גיל ‭18‬), מענק לידה של ‭1,615‬ שקל, ביטוח בריאות (המקנה שירותי בריאות בסיסיים בקופות החולים),‬ קצבת נכות (למי שבתקופת שהותו בישראל נזקק לכך ועוד).
חוק אנכרוניסטי

השווי הריאלי של ההטבות הללו נאמד במאות שקלים בחודש, כאשר לביטוח הלאומי אין שום אפשרות לברר האם לתושבים החוזרים יש הכנסות מחו"ל, או מה מעמדם הכלכלי. מבחינת מס הכנסה לתושבים החוזרים אין "הכנסה חייבת במס", ‬אין להם תלוש שכר ובהתאם לכך הם אינם משלמים את דמי הביטוח הלאומי.

בחודשים האחרונים ניצלו את התיקון לפקודת מס הכנסה ושבו לישראל בעלי הון רבים, בהם בין השאר אנשי עסקים כמו ארנון מילצ'ן, סמי עופר, יגאל אהובי, שאול שני, טדי שגיא ועוד.

בכירים במשק, כמו עו"ד פיני רובין, רואים בשובם של אילי ההון תופעה מבורכת. לטענתם, החזרה תורמת רבות לפעילות העסקית במשק והמיליונרים יכולים בהדרגה גם לתרום לצמיחה בישראל.

מנגד, רואי חשבון ועורכי דין אחרים המתמחים בנושא הביטוח

מזהירים מפני המצב האבסורדי הזה. חלקם כבר פנו לביטוח הלאומי, בבקשה לברר את התופעה. במוסד לביטוח לאומי, אותו מנהלת אסתר דומיניסיני, ערים לתופעה. בהנהלת המוסד מתכוונים לדון בתקופה הקרובה בנושא, ולבדוק כיצד להתמודד איתו והאם יש צורך בשינוי הכללים.

י אפשרויות

עו"ד אורי כליף אומר כי חוק הביטוח הלאומי הוא אנכרוניסטי מהרבה בחינות וזה אחד מהם. "לא ייתכן שתושב חוזר ישלם לביטוח לאומי תשלום כמו סטודנט",‬ טוען כליף. "צריך לתקן את החוק כך שתושב חוזר יוכל לבחור באחת משתי האפשרויות: לוותר על חובת תשלום ביטוח לאומי, או לשלם מס גבוה יותר".

עו"ד שוקי מיניביצקי, ממשרד שיף הזנפרץ ושות' המתמחה בנושא ביטוח, אומר כי הוא ער לתופעה. לדבריו, מבחינת החוק היבש, תושב חוזר צריך להצהיר לצורך תשלום הביטוח על הכנסותיו מחו"ל, אבל בפועל אין אפשרות לאכוף זאת.

"מבחינת התושב החוזר אין צורך להצהיר על הכנסותיו באשר הן לצורך מס, ולא משנה אם מדובר במס הכנסה או ביטוח לאומי",‬ אומר מיניביצקי. "צריך לבחון כיצד פותרים את הבעיה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים