האם השמחה על צירוף ישראל ל-OECD הייתה מוקדמת?

למרות ההצטרפות למועדון היוקרתי, יש מי שטוענים כי ישראל ניצבת בפני קריסה כלכלית בשל מדיניות הרווחה שלה. "שיעור הנתמכים החיים מסיוע שירותי הרווחה רושם את הצמיחה הגבוהה במשק - בסופו של דבר לא נוכל לעמוד בזה"

nrg מעריב | 11/5/2010 20:56 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יום אחרי החגיגות על ההצטרפות לארגון ה-OECD, מסתבר שלא הכל ורוד. כשאנשים מדברים בימים אלו על הכלכלה של ישראל, הם משתמשים במילים כמו משגשגת, עמידה, אפילו "פלאית". כלכלה שצומחת בניגוד לההאטה הכלכלית העולמית, עם רמת חוב סבירה, מטבע חזק וענף היי-טק שמוערך רבות בכל העולם.

אך כלכלן ישראלי אחד מקלקל את השמחה ומזהיר כי מתחת לפני השטח אורבת סכנה חבויה הנובעת ממגמות דמוגרפיות ובחירות פוליטיות, שעשויה לדבריו בסופו של דבר להוביל לסופה של המדינה.

בראיון ליומון האמריקאי לוס אנג'לס טיימס אומר דן בן דוד, מנהל מרכז טאוב ללימודי מדיניות פוליטית בירושלים, כי הבעיה פשוטה למדי: אין מספיק ישראלים שמקיימים את עצמם. לדבריו, 1 מכל 5 ישראלים בגילאי 35 עד 54 אינם חלק מכח העבודה. נתון זה גבוה ב-60% מהממוצע במדינות ה-OECD.

בן דוד מדבר בעיקר על הערבים הישראלים והחרדים. על פי נתוני הממשלה, קרוב ל-27% מהגברים הערבים ו-65% מהחרדים לא עובדים. שיעור הבלתי מועסקים בקרב החרדים שילש את עצמו מאז 1970, ותשלומי הרווחה גדלו פי 5, לעומת רמת החיים שרק הכפילה את עצמה.

"אין לנו מקבילה בעולם המערבי. מצד אחד יש לנו כלכלה מתוחכמת ומודרנית, ומצד שני יש את שאר אזרחי המדינה, המהווים נטל אחד גדול", אומר בן דוד.

הנתון שמדאיג את בן דוד יותר מכל הוא העובדה ששיעור הנתמכים החיים מסיוע שירותי הרווחה רושם את הצמיחה הגבוהה במשק. "בסופו של דבר המצב ישבור את המשק. אנחנו עומדים בפני מגמות שלא נצליח לעמוד בהן".
"טוב בלהפחיד"

אך לא כולם מסכימים עם בן דוד. "הוא מצליח מאוד בעיקר בלהפחיד את כולם", אומר בני פפרמן, מנהל משרד התכנון והמחקר במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. לדברי פפרמן, הניתוח של בן דוד "מגזים במידה רבה" בהיקף הבעיה, זאת משום שבעשור האחרון שיעור התעסוקה בקרב ערבים וחרדים נמצא דווקא בעלייה.

מנגד, ערבים

ישראלים רבים מתלוננים כי הם מתקשים למצוא עבודה בשל המוצא שלהם, בשל מוסדות החינוך הבעייתים במגזר ושירותי ממשלה לא ראויים. "אם הייתי יהודיה, היה לי הרבה יותר קל למצוא עבודה", אומר סלוואה אידריס, ערבי ישראלי בן 30 מירושלים, שלמרות שהוא בעל תואר במשפטים, לא הצליח למצוא עבודה במשך 5 שנים.

עוזבים את הארץ

על רקע העלייה בשיעור האבטלה, ישראלים רבים העובדים ומשלמים מסים שוקלים להגר למדינה אחרת. "החישוב פשוט", אומר אבנר קופמן, טכנאי מחשבים בן 40 שעבר לקנדה עם משפחתו לפני מספר חודשים. "זה לא בגללי, אלא בגלל הילדים שלי ומה שהם יעמדו בפניו בעוד 30 שנה", אמר קופמן, שטוען כי המסים והעוני ירקיעו שחקים בירושלים בשנים הקרובות.

בעקבות הנתונים אומר בן דוד כי על ישראל לפעול כעת כדי למנוע קריסה כלכלית אותה יוכלו לנצל אויביה. "בשכונה שלנו, אין לך הרבה הזדמנויות. לנו יש הזדמנות להקמת מדינה רק פעם ב-2,000 שנים", הוא מסכם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים