תיקון במוסך: כך תחסכו הוצאה מיותרת
גם אתם מוציאים אלפי שקלים על תיקונים במוסך בלי להבין על מה? שירות חדש מאפשר השוואת מחירים מול המחיר שדורשים במוסך - ואפילו חבר טלפוני כדי להתייעץ איתו. כך תתמודדו עם המוסכניק
אך כשהמוסכניקים הודיעו לכהן כי עלות החלפת הממיר הקטליטי עומדת על לא פחות מ7,500- שקל, הוא החליט להסתמך על חוות דעת שנייה - והזמין שמאי חיצוני כדי שיעריך את הנזק. השמאי, העובד עם חברת דרייבר, המספקת ייעוץ ממכונאים מוסמכים, בדק את הג'יפ והציע לנתק את המצברים כדי לאפס את מערכת המחשוב. ואכן, זמן קצר לאחר שהמערכת אופסה, הנורה נכבתה - וכהן חסך 7,500 שקל על תיקון שכלל לא היה נחוץ לו.
מדי שנה מטפלים המוסכים ברחבי ישראל בלמעלה מ100- אלף מכוניות, ומחיר הטיפול אינו חקוק בסלע. "המוסכים לא תמיד מספקים את הפתרון הטוב ביותר מבחינת הלקוח", אומר ארי ארז, סמנכ"ל התפעול של דרייבר.
לדבריו, "קיימת בעיית ידע, כשאדם פרטי שאינו מומחה למכונאות מבקש להכניס את הרכב שלו למוסך. בעוד האינטרס שלו הוא לצאת עם רכב תקין במחיר הנמוך ביותר, הרי שהאינטרס של המוסך - מלבד תקינות הרכב עליה הוא נבחן - הוא גודל החיוב של הלקוח". לכן, ההתמודדות עם נותני השירות במוסך מצריכה רמה גבוהה של ערנות ומיומנות, שלרוב אינה נדרשת אצל נותני שירות אחרים.
דרייבר, המבקשת לפתור את בעיית פערי הידע של הלקוחות, מציעה ללקוחותיה, בין השאר, "חבר טלפוני" שאפשר להתייעץ איתו בזמן שאתם במוסך או מומחה בשטח. בנוסף, היא מציעה מעין "קבוצת רכישה" לחלפי רכב - שיכולה להוריד את מחיר הביקור במוסך בעשרות אחוזים. "מכיוון שבחברה אנו מטפלים במספר רב מאוד של לקוחות, אנחנו יכולים להתמקח ולהוריד את המחיר הסופי ללקוח", אומר ארז.
הוא מוסיף כי "אנחנו יכולים להציע ללקוחותינו מראות צד וחלפים אחרים, שאינם מכוסים בביטוח בגלל גובה ההשתתפות העצמית, במחירים הנמוכים בעשרות אחוזים מהמחירים ללקוחות למוסכים. החלף נמסר, בסופו של דבר, ללקוח עצמו או למוסך שבחר, כאשר את שולי הרווח אותם עשה המוסך על גבו של הלקוח הוא יכול לשלשל לכיסו".

אחת הדרכים המומלצות ביותר לצאת מהמוסך עם הרגשה בטוחה כי המכונית טופלה במחיר הראוי, היא לבקש הצעת מחיר בכתב. כמו כן, מומלץ מאוד לבקש הצעות מחיר מכמה מוסכים - בעיקר משום שהמחירים נוטים להשתנות בין מקום אחד למשנהו.
קבלת מספר הצעות מחיר ממספר מוסכים, עשויה לסייע לכם להתמקח ולהשיג הנחות שיכולות להגיע עד לעשרות אחוזים מהמחיר הראשוני שתקבלו.
אחד התכסיסים הרווחים בקרב המוסכניקים היא לשכנע את הלקוח "לתקן קודם, ואחר כך לבדוק כמה זה יעלה". המטרה היא להפוך את הלקוח "לשבוי". כך למשל,
ארז טוען כי מדובר בתרגיל שכל מטרתו היא להפוך את הלקוח לשבוי על ידי השבתת הרכב. "הבדיקה הראשונית, שלאחריה יכול המוסכניק לתת הצעת מחיר, כוללת לא יותר מהרמת מכסה מנוע והעלאת הרכב בשלמותו על הליפט", הוא מסביר. "בכל מקרה, אין לתת למוסכניק להתחיל לפרק את הרכב לפני מתן הצעת מחיר". אל תשכחו: אמרו למוסכניק שלא לתקן את הרכב מבלי שקיבל את אישורכם לכך.
כשאתם מגיעים למוסך, עליכם לעמוד על כך שיצוינו בפניכם מהם החלקים שהוחלפו ברכב. כמו כן, עליכם לדרוש מהמוסכניק לפרט בפניכם האם התיקון יתבצע תוך שימוש בחלקים מקוריים, חליפיים או משומשים.
זהו צעד חשוב מאוד, שיכול לסייע לכם במצב שבו תצוץ תקלה ברכב בשלב מאוחר יותר, הקשורה לאותו חלק. אם יש בידיכם מידע המפרט את רשימת התיקונים והחלפים ואת סוג העבודה שבוצעה ברכב, המוסכניק יתקשה להתנער מהאחריות שלו לנזק שנגרם. במקרה זה, כל המרבה בפירוט הרי זה משובח.
סיבה נוספת לחשיבות שבהיכרות שלכם עם החלקים ועם טיב החלקים שמורכבים ברכב, קשורה לפערי המחיר בין החלפים המקוריים, החדשים, המשומשים והלא מקוריים - פערים שעלולים לעיתים להעלות את המחיר במאות אחוזים.
"כיום מתבצע יבוא רגיל, לצד יבוא תחליפים מקוריים וכן יבוא של חלפים לא מקוריים שחלקם נחותים" אומר ארז. "בדיקת הצעת המחיר, צריכה לכלול לא רק את סוג הטיפול הנדרש, אלא גם את טיב החלפים שבהם צפוי להשתמש המוסך".
לדבריו, "היקר ביותר הוא לא תמיד הטוב ביותר. המוסכים עושים פעמים רבות יד אחת עם הייבואנים, ומעדיפים חלפים מקוריים שעולים הרבה יותר, משום שהם מרוויחים עליהם רווח שמן. החלפים הזולים והלא מקוריים מקטינים את גודל הרכישה של הלקוח, וכך גם את הנתח של המוסכניק. חלפים לא מקוריים עשויים להיות פעמים רבות זולים יותר, ואמינים לא פחות".
כשהמוסך מבצע תיקונים גדולים, ניתן לדרוש אחריות על החלקים שתוקנו. אם תתעקשו, תוכלו אפילו לקבל אחריות לתקופה של שנה או עד 20 אלף קילומטר. אחריות זו רלוונטית אך ורק לחלפים שהוחלפו ברכב.
עם זאת, אם לאחר התיקון קיימת תקלה חוזרת, יש לפנות לאותו מוסך ולא לקבל כמובן מאליו טענות בדבר התקלה. במקרים רבים, ייתכן שמדובר בתקלה האמיתית שגרמה לבעיות מלכתחילה. בכל מקרה, וכדי להקדים תרופה למכה אם מדובר בתיקון מורכב, יש לבצע ביקור פתע במוסך כדי לבדוק את רמת התיקון.
בקשה כזו בתחילת התהליך, עוד לפני תיקון הרכב, יוצרת מעין מאזן אימה מול המוסכניק. החזרת החלקים שהוצאו מכלי הרכב לידיכם, תאפשר לכם לוודא שאכן בוצע ברכב טיפול אמיתי. בנוסף, בקשה כזו צפויה להקשות על רמאים.
בין אם מדובר בשמאי חיצוני או במוסכניק אחר, במקרה שתו המחיר מגיע לאלפי שקלים, מומלץ להיעזר בחוות דעת נוספת שמגיעה לכמה מאות שקלים בלבד. "המוסכניק לא מציג תמיד את שלל החלופות הקיימות" אומר ארז.
לדבריו, בחברת דרייבר מספקים שמאים ואפילו "חבר טלפוני", בעלות של 165 שקל, במקרה של הצעת מחיר שמסתכמת בפחות מ3,000- שקל. עבור טיפול יקר יותר, מספקת דרייבר שירותי בדיקה במוסך עצמו ב400- שקל.
לטענת ארז, בין אם מדובר בשירותים של דרייבר או של מומחה חיצוני אחר, החיסכון בתיקונים המוערכים בלמעלה מ5,000- שקל, צפוי להיות כמעט תמיד גדול מהעלות השולית של הדעה השנייה.
כשיש תיקון יקר, מוסכים רבים מציעים להוסיף "על הדרך" טיפולים נוספים, שעלותם עשויה להיות מנופחת ותועלתם מפוקפקת. כך לגבי תוספת שמן - כיום ישנם 3 סוגי שמנים: שמן רגיל, שמן חצי סינתטי ושמן סינתטי מלא, שלטענת ארז הוא השמן הטוב ביותר ויש לוודא כי המוסך משתמש בו.
בכל מקרה, מומלץ לבצע טיפול כזה מחוץ לטיפול הרגיל כדי לחסוך בכספים. "תוספי שמן ודלק במהלך תיקון הם עניין יקר, ופעמים רבות מיותר. את החלפת השמן מומלץ לבצע לעיתים תכופות - אך מיוזמתכם ולא מיוזמת המוסך".