בעקבות הקריאה לתיקון של טויוטה: מה עושים אם המצערת נתקעת?

מהפרסומים בתקשורת עולה כי הבעיה בדוושת הגז נובעת מתכנון לקוי של חלק במצערת האלקטרונית. כל הדברים שכדאי לדעת למקרה שהיא תיתפס במצב פתוח, והמלצה חשובה: שמרו על קור רוח

גיל מלמד | 4/2/2010 17:43 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מנהלי טויוטה העולמית לא הסבירו לעומק כיצד הם מתכוונים לבצע את התיקון, אבל ממה שפורסם בתקשורת עולה שהבעיה נובעת מתכנון לקוי של חלק במצערת האלקטרונית של כלי הרכב השונים.

במצערת זו יש שני חלקים דמויי שיניים, אחד מחובר לדוושת התאוצה והשני לבית המצערת, שהחיכוך ביניהם אמור להאט את תנועת החזרה של המצערת כאשר מרפים ממנה. כך שכאשר הנהג עוזב את הדוושה לא תיווצר נפילה חזקה מדי בכוח המנוע, והנהג והנוסעים לא יסבלו מתחושת בלימה ונדנוד קדימה.

כשנוצר בלאי בשיניים האלה עלול להתרחש מצב שבו המצערת נתפסת במצב פתוח. הפתרון שמציעים מהנדסי טויוטה הוא להוסיף לוחית מתכת קטנה שתשנה את הזווית של מערך השיניים שעל בית המצערת, ובדרך זאת יקטן החיכוך והדוושה לא תידבק למקומה.

הבעיה הראשונה של הפתרון הזה נובעת מכך שהמצערת תוכננה מלכתחילה לקצב מסוים של הרפייה, כלומר ששינוי הזווית ישנה - כמעט בוודאות - גם את תגובת המצערת בכל המכוניות, וזה עלול לגרום אי-נוחות רבה לנהגים שונים.

בעיה אחרת היא שלאורך זמן הלוחית לא מפסיקה את הבלאי של השיניים, לכן לא ברור האם הפתרון יחזיק מעמד לעד או שזאת רק "סתימת חורים" ופתרון ביניים עד אשר יימצא פתרון טוב ויסודי יותר.

לטויוטה יש שני ספקים למצערות שלה, ועל פי מה שפורסם הבעיה מתרחשת רק במצערות של אחד הספקים (חברת CST), ולא במצערות שמיוצרות על ידי חברת דנסו היפנית. לכן, הקריאה לתיקון לא כוללת מכוניות יפניות.

מומחים שבחנו את שתי המצערות גילו, שאכן קיים שוני מהותי בתכנון של שתי המצערות, ולא רק בחומרים מהן הן עשויות. אלא שחברת CTS, אשר לפתע פתאום מצאה את עצמה תחת אור זרקורים לא מחמיא, השיבה אש כלפי טויוטה וטענה שהתקלות המדוברות התגלו במכוניות טויוטה אשר יוצרו עוד לפני ש-CTS החלה לספק מצערות לטויוטה.

זה, אגב, מחזיר אותנו לטענה אחרת שעלתה לאחרונה, לפיה נוסף לענייני המצערת והשטיחונים, סובלות מכוניות שונות של טויוטה גם מבעיה במחשב ניהול המנוע. 

יח''צ
איור מתוך חוברת שהפיצה טיוטה לרשת השירות שלה ברחבי העולם יח''צ
מומלץ לשמור על קור רוח

תפיסת מצערת במצב פתוח עלולה לקרות לכל אחד בכל כלי רכב, אם כי כמובן שהסיכויים לכך גבוהים יותר כאשר ידוע על תקלה סדרתית. הדבר הראשון שצריך לעשות במקרה כזה, והכי קשה ליישם, הוא לשמור על קור רוח ולהבין את הסיטואציה.

דרישה זו היא לא קלה, משום שהאירוע עצמו מלחיץ למדי: המכונית מאיצה למרות שהרגל כבר עברה מדוושת התאוצה אל דוושת הבלמים. לחיצה חזקה על הבלמים בשלב הזה ודאי לא תזיק, אבל היא לא תועיל לאורך זמן מפני שהבלמים יאבדו מהר מאד את יעילותם ויפסיקו לבלום.

מה שצריך לעשות כעת זה לדחוף את ידית ההילוכים ממצב "דרייב" למצב "ניוטרל". אם זאת מכונית עם תיבה ידנית - צריך ללחוץ על המצמד ולשחרר את ההילוכים לניוטרל.

אם עשיתם זאת, חלפה הסכנה הראשונית - המנוע כבר לא יכול להאיץ את המכונית, אבל המצב עדיין מסוכן: המכונית מאבדת שליטה בהיעדר כוח מנוע, ועלולה להיות

מעורבת בתאונה עם כלי רכב אחרים.

הדבר החשוב ביותר כעת הוא להמשיך ולשמור על קור רוח, להביט קדימה ולזהות מקום מימין הדרך אליו אפשר לגלוש בבטחה. רצוי לאותת, אם אפשר אפילו להפעיל את מאותתי המצוקה, להתייחס לתנועה מסביב ולכוון את ההגה אל נתיב הימלטות.

המנוע אמנם מרעיש באופן מחריד ולא רגיל, אבל נכון לעכשיו זו הבעיה האחרונה שלכם: ברוב המכוניות המודרניות יש מגבילי סל"ד שמונעים מן המנוע להזיק לעצמו, וגם אם המנוע ייהרס זה עדיף על תאונה. חשוב לשמור על המנוע עובד כדי לא לאבד את הגברת ההיגוי והבלימה - אלה נחוצים כרגע מאוד - לפחות עד שיוצאים מכלל סכנה.

חשוב לציין, כי דימום המנוע עלול, בטעות, לסגור את מנעול ההגה ולנעול אותו ללא יכולת תנועה. לכן, רק לאחר שהמכונית נמצאת מחוץ לתנועה, במקום בטוח יחסית, אפשר לסובב את המפתח במתג ההתנעה ולדומם את המנוע.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים