דירות הנופש של עשירי ישראל ייפתחו לקהל הרחב
כ-500 בעלי דירות יוקרה במרינה בהרצליה יתחייבו להעמיד את דירותיהם לציבור הרחב כחדרי מלון ובתי אירוח. אנשי עסקים כמו בבו קובו וגליה אלבין יוכלו לשהות בדירות רק 3 חודשים בשנה
על המכתב חתומים מנכ"ל משרד התיירות, נועז בר-ניר, וראש עיריית הרצליה, יעל גרמן. המכתב מיישם פסקי דין שניתנו בבית המשפט המחוזי בתל אביב ובבית המשפט העליון בדצמבר ,1999 אשר אסרו על השימוש למגורים במרינה שבחוף הים בהרצליה, וקבעו כי על הדירות לעמוד לשימושו של הציבור הרחב.
לאחר מתן פסק הדין נדרשו הבעלים לחתום על הצהרה שלפיה ידוע להם על ההליכים המשפטיים ועל פסק הדין, שקבע כי הדירות מיועדות למלונאות.
בוועדה המקומית בהרצליה ובמשרד התיירות גיבשו מתווה ליישום פסקי הדין, שייכנס לתוקף ב-1 באפריל .2011 לפי המתווה, ימסרו הבעלים את הדירות לחברת ניהול שתעמיד אותן להשכרה לציבור הרחב. החברה תעביר תקבולים לרוכשי היחידות בגין חלקם היחסי ברווחים מהשכרתן.
נוסף על כך, יחויבו הבעלים להשכיר את הדירות לתקופה שלא תפחת מ-9 חודשים בשנה. הרוכשים יוכלו לשהות בדירותיהם במשך תקופה שלא תעלה על 3 חודשים באופן מצטבר מדי שנה.

את פרויקט הרחבת המרינה בהרצליה יזם בשנות ה-80 ראש עיריית הרצליה לשעבר, אלי לנדאו, על שטח של 85 דונם. הפרויקט אמור היה להכיל מעגן סירות ולצדו בתי מלון ומסחר. אולם בדצמבר 1998 עתרה החברה להגנת הטבע לבית המשפט נגד התוכנית, בטענה כי הדירות אמורות לשמש לנופש. השופט אורי גורן קיבל את העתירה ופסק כי הדירות חייבות בשימוש מלונאי.
הנפגעים העיקריים היו חברת
בעיריית הרצליה מספרים כי בשנים האחרונות ניסו גורמים שונים, בראשם יזמי המרינה, להניא את ראש העירייה ממאבקה למנוע את הפיכת המרינה לשכונת מגורים יוקרתית. בין השאר הגישו תביעת נזיקין אישית נגד גרמן, שהוסרה.
"מדובר בהישג תקדימי וחשוב לכל מי שהמינהל התקין, איכות הסביבה ושלטון החוק עומדים לנגד עיניו", אומרת גרמן. "יישום פסקי הדין על ידי רשויות השלטון, עיריית הרצליה ומשרד התיירות מסמל ניצחון של מאבק ציבורי עיקש ותקיף נגד אלה שמנסים לנגוס באופן בוטה בזכות הציבור הרחב ליהנות מהים, שמהווה נכס תיירותי ולאומי חשוב עבור כולם".
לדברי מנכ"ל משרד התיירות, הצעדים הננקטים על ידי משרד התיירות ועיריית הרצליה מהווים פן נוסף של המשרד לשמירה על ייעדי הקרקע התיירותיים המעטים, ולמניעת שימוש לא מלונאי בדירות.
"צעד זה יביא להגדלת ההיצע המלונאי באזורי התיירות המובהקים, דוגמת אזור המרינה בהרצליה, ויענה על הצורך בחדרי מלון - שצפוי לגדול בשנים הקרובות, בהתאם ליעד משרד התיירות של 4 מיליון תיירים כבר ב-2012", הוא אומר.
הסאגה המשפטית סביב הפרשה לא מנעה מהמתחם להפוך לאחד ממעוזי האלפיון העליון המבוקשים. דירות היוקרה על חוף הים של הרצליה, לצד שכונת הרצליה פיתוח ומעגן הסירות, נמכרו במיליוני דולרים לישראלים עשירים ולתושבי חוץ.
בין המחזיקים בדירות ניתן למנות את איש העסקים בבו קובו, שמחזיק בדירת פנטהאוז בפרויקט "האי", ואשת העסקים גליה אלבין. גם ליאור קצב, בנו של הנשיא לשעבר משה קצב, מחזיק בשתי דירות נופש.
במתחם המרינה קיימות כ-1,000 דירות במספר פרויקטים, ומחצית מהן נמכרו עוד בטרם נתקבלה החלטת בית המשפט. כך, למשל, פרויקט "המרינה וילג'" של האחים עופר, הכולל 200 דירות, נמכר כולו כדירות מגורים עוד בטרם נתקבלה הפסיקה.
עוד ברשימת הפרויקטים: פרויקט "האי" של שיכון עובדים בשליטת שרי אריסון, "אוקיינוס במרינה" ו"הלגונה" של חברת אזורים ו"מרינה טאוור", מגדל הדירות של מוטי זיסר מעל קניון "ארנה". חלק מהדירות הוקמו כדירות נופש קטנות, אולם לצד אלה נבנו גם דירות פנטהאוז ודירות גן שנמכרו במיליוני דולרים.
"הוצאת הדירות לשימוש מלונאי תשפיע על מחירי הדירות במרינה", טוען המתווך צפריר ורטנפלד מתיווך "תילן". לדבריו, 70% מבעלי הדירות הם תושבי חוץ, שמחציתם מתגוררים בדירות בפועל. אחרים שומרים אותן כדירות יוקרה מתוחזקות לביקוריהם הקצרים בישראל.
"למרות שהרוכשים ידעו שמתנהל הליך משפטי, שעלול להפוך את דירות המגורים לשימוש מלונאי, נעשו עיסקאות יקרות של אנשים שהאמינו כי הליך משפטי לחוד ומציאות לחוד, והדירות יישארו דירות מגורים" מסביר ורטנפלד.
מחירי הדירות, המוצעות למכירה במתחם, מעידים גם הם כי עד כה איש לא לקח ברצינות את האפשרות שדירות המגורים השנויות במחלוקת יוסבו לשימוש מלונאי פתוח לציבור. כך, למשל, בפרויקט "האי" מוצעת למכירה דירת 3 חדרים ב-3 מיליון שקל.
באותו בניין עומדת למכירה גם דירת פנטהאוז מפוארת ב-8 מיליון דולר (כ-30 מיליון שקל). בפרויקט "אוקיינוס במרינה" דורש תושב חוץ צרפתי 10 מיליון דולר (כ-38 מיליון שקל) עבור דירת הפנטהאוז.
"הסכומים הגבוהים שדורשים בעלי הדירות יכולים לרדת ב-50% בשל ההחלטה להפוך אותן לדירות נופש, ומי שייהנה הם השווקים האלטרנטיביים - כמו דירות ליד הים בתל אביב או הבתים הפרטיים בהרצליה פיתוח", מעריך ורטנפלד.