מחפשים מנועים

מנועי החיפוש הגיעו למקומות מעניינים, מרתקים ומאתגרים אך יש להם עוד דרך רבה לעבור על מנת לספק לנו חיפוש עשיר יותר מזה שאנו מקבלים היום

סיני גז | 10/10/2009 8:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
התחושה שמנועי החיפוש של ימינו מצליחים לתת מענה הולם לחיפושים שלנו במרחב האינטרנטי, עלולה ליצור את הרושם שתחום החיפוש הגיעה למיצוי ושאין עוד לאן להתקדם בו.

המציאות, כמו תמיד, מראה תמונה מורכבת יותר. האמת היא שתחום החיפוש רחוק מאוד ממיצוי או רוויה. נראה כי מנועי החיפוש הגיעו למקומות מעניינים, מרתקים ומאתגרים אך יש להם עוד דרך רבה לעבור על מנת לספק לנו חיפוש עשיר יותר מזה שאנו מקבלים היום. 

ניתן לחלק, בחלוקה גסה כמובן, את עולם החיפוש לשלושה מרכיבים מרכזיים: חיפוש טקסטואלי, חיפוש ויזואלי וחיפוש קולי.

המענה של גוגל ושל מרבית מנועי החיפוש הגדולים (בינג, יאהו ו-ask) מתמקד בחלק העיקרי שלו בחיפוש הטקסטואלי. אנחנו מקלידים טקסט ומוצאים תוצאת טקסט.

גם כאשר אנו מחפשים תחת "תמונות" אנחנו מקלידים טקסט והתוצאות שאנו מקבלים קשורות לטקסט שנלווה לתמונה. המלל הוא המלך. אך איזה מנוע מצליח לתת לנו תוצאת חיפוש ראויה כאשר נציג לו תמונה למשל, ונרצה למצוא את אותה התמונה במקום אחר ברשת או לזהות תמונות דומות (למשל של פרצוף המופיע על גבי התמונה)
במרחבי הרשת? 

האם ישנם מנועי חיפוש המצליחים לסרוק קטעי סאונד ווידאו ולתת לנו תוצאות חיפוש ויזאוליות וקוליות רלוונטיות? הימים הללו נראים מעט רחוקים אך כבר היום ישנם ניסיונות לפצח את שני מרכיבי החיפוש שנעלמים לכאורה מהסקאלה: החיפוש הויזאולי והחיפוש הקולי. האם בעתיד נוכל לשוחח עם המחשב שלנו והוא יחפש את מבוקשנו באמצעות שאילתת חיפוש קולית?

מנוע החיפוש midomi.com מתיימר למצוא לנו את המוזיקה האהובה עלינו באמצעות הקול. הרעיון פשוט, גולשים לאתר, מקליטים קטע , צליל או מילה בקול שלנו, מנוע החיפוש מנסה להבין מה חיפשנו ומציג לנו תוצאת חיפוש מוזיקלית.

כרגע התוצאה מעט מאכזבת. תוצאות החיפוש אינן רלוונטיות במקרים רבים ובמקרים אחרים הן מציגות טעויות מביכות. אך נראה ש-midomi.com לא פועל בחלל ריק, רק לאחרונה התברר כי גוגל אספה דגימות קול ממשתמשים רבים שלה על מנת לבנות יישום שיאתר קולות ויתרגם אותם למילים, בהן ניתן לחפש כבר היום באמצעות חיפוש טקסטואלי.

ומה לגבי חיפוש המבוסס על תחושות או רגשות ? כזה המנסה להבין את הלוך הרוח שלנו, לכמת אותו ולהציג תוצאת חיפוש רלוונטי. גם כאן ישנו ניסיון חביב לעשות זאת.

האתר jinni.com מבקש להציג לנו את הסרטים המבוקשים על בסיס תחושות, רגשות ורצונות. האם הוא מצליח בכך? קשה לומר, בעיקר בגלל שגם הוא כרגע מתמקד בחיפוש טקסטואלי.

אבל לפני שאנו ממשיכים עם החיפוש הקולי והויזאולי אל תטעו לחשוב שהחיפוש הטקסטואלי הגיע לכדי רוויה. יש מקומות רבים אליהם מנועי החיפוש אינם מצליחים להגיע, מה שמוגדר כ"רשת השחורה", וגם לחיפוש הטקסט ישנה כברת דרך לא פשוטה כלל.

את הדרך הזו אנו רואים גם היום בתוצאות החיפוש שאנו מקבלים, כאשר חלקן אינן רלוונטיות לנו כלל. על הבסיס הזה, אגב, יצאה מיקרוסופט עם מנוע החיפוש החדש שלה, בינג, במתקפה תדמיתית כנגד גוגל.

מיקרוסופט ביקשה להשיק מנוע החלטות (בתרגום מילולי: "Decision Engine") ולא מנוע חיפוש המציג עמוד גדוש בתוצאות חיפוש לא רלוונטיות.

על המקום הזה גם מתחרה וולפראם אלפא שמתיימר להציג תשובות ולא תוצאות חיפוש. מהו העתיד של החיפוש הטקסטואלי? האם בעתיד נחפש באמצעות הקול שלנו? האם נציג למנוע החיפוש העתידי שלנו תמונה והוא יסרוק את הרשת ויציג לנו תוצאות ויזואליות רלוונטיות?

כיצד נחפש בתוך קטעי הוידאו בעתיד? ואולי השאלה המרכזית היא: כיצד נחפש בעתיד? כרגע אנחנו נותרים עם שאלות רבות שלא בטוח שמנועי החיפוש של ימינו יכולים להציג להן מענה ראוי.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים