מחפשים תשובות: האם וולפראם אלפא ייתן תשובה לגוגל?
מנוע החיפוש הצעיר אמנם מתיימר לתת תשובה אחת לכל שאלה, אך נראה כי ייקח לו עוד זמן רב עד שיצליח לנצח את מנוע החיפוש של גוגל, או להוות לו תחרות משמעותית באמת
אלא שבניגוד לגוגל, וולפראם אלפא מתיימר לתת לנו תשובות ולא תוצאות חיפוש. מה זה אומר? אם תקישו בגוגל "מיהו ראש ממשלת אנגליה?", תקבלו מספר תוצאות אפשריות שיתמקדו בעיקר בטקסט עצמו (כמו פורומים או הפניה לויקפדיה), ולאו דווקא את התשובה עצמה. אבל, אם תשאלו את וולפראם אלפא את אותה השאלה, תקבלו מיד את התשובה הרצויה: "גורדון בראון".
לפני שנתחיל עם הביקורת והצדדים הפחות טובים של המנוע הצעיר, ראוי להיזכר בניסיונות דומים וקודמים של מנועי חיפוש או סטארטאפים שניסו לספק לנו גם תשובות ולא "רק" תוצאות חיפוש, אליהן הרגילה אותנו גוגל בשנים האחרונות.
כך למשל, האתר answers.com שכבר כמה שנים מבטיח לספק לנו "לא רק רשימה של לינקים אלא רק את המידע שאתה מחפש". את התשובות, שואב האתר ממאגרי מידע אחרים או באמצעות צוות אנושי שכותב את המאמרים. כך שאם חשבתם שוולפראם אלפא גילה את אמריקה, אז מתברר שמישהו
למעשה ניתן לומר, כי וולפראם אלפא הוא מעין קאמבק לימים רחוקים יותר ברשת האינטרנט בה ניסו ליצור לנו מעין "עץ דעת אלקטרוני" שיספק לנו תשובות לשאלות, ולא רק "אוסף של לינקים" בואכה "תוצאות חיפוש".

אלא שעם כניסתה של גוגל עם מנוע החיפוש שלה, נטרפו הקלפים. ולמרות שגוגל לא היתה מנוע החיפוש הראשון, כמעט ונסתם הגולל על הניסיונות לספק מענה, במקרים מסוימים גם אנושי, לחיפושים ברשת.
גם יאהו, המתחרה המושבעת של גוגל, נכנסה לפני מספר שנים לתחום השאלות והתשובות עם השירות http://answers.yahoo.com/. אגב, גם ביאהו וגם ב-answers.com, ניתן לשתף תשובות ולקחת חלק פעיל במתן תשובות לשאלות של גולשים אחרים.
דוגמה בולטת לבניית קהילה הנותנת מענה לתשובות היא האתר http://yedda.com שמאפשר לגולשים לקבל את התשובות הטובות ביותר מהגולשים הרלוונטים ביותר. כך שאתם מוזמנים לשאול שאלות, אבל בדרך תצטרכו גם לענות לאחרים.
לרשימה הזו תוסיפו את מנוע החיפוש החדש של מיקרוסופט, בינג, שהושק בשבועות האחרונים, ואומנם לא מתיימר לספק תשובות אלא תוצאות חיפוש בדומה לגוגל, ותבינו שוולפראם אלפא נכנסת לזירה רווית תחרות.
בשורה התחתונה וולפראם אלפא הוא מיזם מעניין, מקצועי ומאתגר, אך נראה שיש עוד דרך ארוכה לפניו, עד שיצליח לנצח את מנוע החיפוש של גוגל או להוות לו תחרות משמעותית באמת.
מלבד העובדה שגוגל עולה על וולפראם בכמות התוצאות ואף במקרים רבים גם ברלוונטיות שלהן, חוזקו של גוגל הוא בממשק הפשוט, הנקי והידידותי מאוד. לעומתו, וולפראם אלפא מציג לנו ממשק מתמטי, מרובע ומפחיד, הכולל בעיקר טבלאות וטקסט, כמעט ללא תמונות, מה שהופך את השימוש בו למעט משעמם ותפל. בנוסף, חלק מהחוויה הגוגלית שהיא החיפוש האקראי ומציאת תוכן אסוציאטיבי ורחב יותר, כמעט ונעלמת בוולפראם אלפא.

גם היומרה למצוא תשובה אחת ויחידה לשאלה היא בגדר פנטזיה, משאלת לב או אפילו תמימות. כששאלתי את וולפראם שאלות על ישראל, הבנתי את הבעייתיות שבו.
כך למשל, גבולות המדינה הם מ-67', בלי הגדה המערבית ורצועת עזה. מנוע החיפוש אף מגדיל לומר כי ישראל גובלת עם מקומות אלה, אך בפועל "המצב מורכב הרבה יותר". במקרה אחר בו הקשתי את השאלה "מי רצח את ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל?" - לא היו לוולפראם תשובות.
כך או כך, נראה שגם בגוגל מתכווננים לעידן התשובות ולא התוצאות. כבר עכשיו ניתן למצוא תשובות לשאלות בראש תוצאות החיפוש (שאלו את גוגל מהי בירת ישראל ותראו), אולם שימו לב שהתוצאות שתקבלו הן באנגלית.
האם וולפראם אלפא יצליח היכן שרבים לפניו נכשלו ויפריע באמת לגוגל? כנראה שלשאלה הזאת לא נמצא תשובה במנוע החדש. נסו לבדוק בעצמכם: http://www.wolframalpha.com/.