תדיראן מעבירה לסין את מפעל המזגנים, העובדים הולכים הביתה
מפעל המזגנים של חברת תדיראן קרייר, נסגר ו-350 העובדים, רובם בני 50 ומעלה ייאלצו לחפש מקור פרנסה אחר, אבל אין להם אשליות – גם הם יצטרפו למעגל האבטלה. "המפעל רווחי, אבל ההנהלה החליטה להעביר הייצור לסין כדי להוזיל עלויות", אומר יו"ר ועד העובדים. "אין על מה להיאבק"
רוב עובדי המפעל, מסמלי הייצור כחול-לבן, הם מבוגרים, וברור כי יתקשו למצוא מקור פרנסה אחר. בניגוד למפעלים "עוף העמק" שברמת ישי ו"פרי הגליל" שבחצור הגלילית - שנסגרו בגלל מצוקה קשה אך נרכשו על ידי אנשי עסקים והעובדים שהועסקו בהם ניצלו - לעובדי "תדיראן קרייר" נס כזה לא יקרה.
המפעל בעפולה רווחי דווקא, אבל בעליו, חברה אמריקאית, החליטו להעביר אותו מישראל, ולעובדים לא נותר אלא להשלים עם רוע הגזירה - לקבל את כספי הפיצויים המגיעים להם ולהתפלל שימצאו מקור פרנסה אחר.

"קיבלנו הודעה רשמית על סגירת המפעל והחלטנו לכנס את העובדים ולפזר את חרושת השמועות", אומר יו"ר מרחב העמקים בהסתדרות, זאב ליברמן.
"זהו המפעל היחיד בארץ שמייצר מזגנים. רוב המזגנים כבר מיוצרים בסין, ועכשיו גם השריד האחרון לא יישאר כאן. אי אפשר להתמודד מול הסינים. כמו שהטקסטיל נגמר בארץ, עכשיו גם המזגנים".
ליברמן פנה בבקשה ליו"ר ההסתדרות עופר עיני, שיבדוק מה ניתן לעשות כדי למנוע את מכת הפיטורים הקשה. "מדובר בעובדים שרובם מבוגרים ויש חשש שהם לא ימצאו מקום תעסוקה באזור, שגם כך לא משופע במקומות עבודה", מוסיף ליברמן.
יו"ר ועד עובדי המפעל, בן-ציון מירקוב, נשמע כמי שמשלים עם הבשורה. "המפעל רווחי, אבל ההנהלה החליטה להעביר אותו לסין משום ששם עלויות הייצור יותר נמוכות", הוא אומר. "ההנהלה הודיעה שכל העובדים יקבלו את מלוא תנאיהם, כולל פיצויים מלאים. אין כאן על מה להיאבק. זה לא מקרה של פשיטת רגל. נותנים את הכסף שמגיע לנו, וסוגרים".
מפעל "תדיראן קרייר", שהוקם בשנת ,1981 עוסק בעיקר בייצור מזגנים גדולים. במפעל קווי ייצור אוטומטיים, מכונות ומעבדות חדישות, והוא אושר על ידי חברת "קרייר" האמריקאית כאחד ממרכזי הפיתוח העולמיים של החברה.
באתר האינטרנט של "קרייר" נכתב כי היא החברה המובילה בארץ בייצור מזגנים. בשיא פעילותו העסיק המפעל כ-1,000 עובדים. מספרם הלך ופחת עם השנים בעקבות צמצום היקף העבודה, שבעבר כללה גם ייצור מקררים ומוצרי פלסטיקה.
האווירה בקרב העובדים ובני משפחותיהם קשה. מאיר כהן, בן ,50 עובד במפעל מיום פתיחתו והוא יהיה שם עד יום סגירתו. "אני לא ישן כבר כמה לילות", הוא אומר בכאב. "העובדים בדיכאון. הם לא יודעים מה יהיה איתם אחרי הסגירה. אני קורא לממשלה ולהסתדרות להתערב מיד. היום זה אנחנו, מחר זה מישהו אחר. אני פתחתי את המפעל, ועכשיו אני עומד לסגור אותו. עצוב לי".
גם יו"ר הוועד מירקוב זוכר את המפעל בימיו הראשונים. "נכנסתי למפעל שהוקם כנער בן 20 והיום אני סבא לשניים. את הילדים שלנו גידלנו במפעל. חבל שהממשלה לא מתערבת כדי לאפשר לתעשייה להתקיים בישראל".
מ"תדיראן קרייר" נמסר: "אנחנו בוחנים מספר חלופות ביחס לפעילות הייצור. עדיין לא התקבלה החלטה פורמלית. כל החלטה שתתקבל, תתבצע בתיאום עם הגורמים הרלוונטיים, תוך דאגה לעובדים ולעתידם".
"תדיראן קרייר", שמקורה ב"תדיראן מוצרי צריכה", מגלגלת כ-100 מיליון דולר בשנה. שליש מהייצור מיוצא לחו"ל. החברה הייתה רווחית בשנים האחרונות, כולל בשנת ,2008 אבל המשבר הכלכלי העולמי הביא לירידה בהיקפי הבנייה ולירידה של כ-50 אחוז במכירת המזגנים לחו"ל.
"תדיראן מוצרי צריכה" הוקמה בשנת 1962 כחלק מקבוצת "תדיראן", שהייתה אז בבעלות קונצרן "כור" של ההסתדרות. היא התמקדה בייצור ובשיווק מוצרים חשמליים גדולים לבית, ובעיקר מקררים, מכשירי טלוויזיה ומזגנים.
בתחילת שנות ה-90 נמכרה החברה ל"נחושתן" שבשליטת לוי קושניר, ובשנת 2002 נמכר המפעל לייצור המקררים ל"קריסטל", והחברה התמקדה בייצור מזגנים.
באותה תקופה מכרה חברת "נחושתן" 58 אחוז ממניותיה לקונצרן האמריקאי
"תדיראן מוצרי צריכה" עוסקת היום בתחום המזגנים בלבד, והיא נחשבת למובילה בישראל עם המותג "תדיראן קרייר". הנתח שלה מכלל השוק בישראל, המגלגל כ-200 מיליון דולר בשנה, הוא כ-25 אחוז.
כ-70 אחוז מהמזגנים שהיא מוכרת בארץ מיוצרים כיום בסין, ונתון זה נכון לגבי כל המזגנים בעוצמה של עד 2.5 כוחות סוס, המשווקים בארץ. בישראל מייצרת "תדיראן" רק את המזגנים הגדולים יותר. זאת משום שעלות העסקת עובדים בסין היא כ-20 אחוז מהעלות בישראל.
ואגב, הבעיה אינה של "תדיראן" בלבד. בסין מיוצרים כ-80 אחוז מככל המזגנים בעולם.