המע"מ עולה ואנחנו משלמים את המחיר

מס ערך מוסף יעלה היום באחוז אחד. הרווח של המדינה: 4.5 מיליארד שקל. ההפסד שלכם: תוספת של עשרות שקלים להוצאות החודשיות, החרפת המיתון ועלייה באבטלה ובאינפלציה

יוסי גרינשטיין | 1/7/2009 5:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לאחר שבע שנים של הפחתות בלבד, יעלה היום שיעור המע"מ באחוז אחד ויעמוד למשך שנה וחצי לכל הפחות על 16.5%. הנפגעות העיקריות מהמהלך צפויות להיות השכבות החלשות, שיכולת הצריכה שלהן תיפגע.
 
קונים בסופרמרקט
קונים בסופרמרקט תצלום: רובי קסטרו

תוספת זו למע"מ לא צפויה אף להיות המילה האחרונה בנושא. כפי שמסתמן, הכנסת לא תאשר את ביטול הפטור ממע"מ על ירקות ופירות, ולכן צפוי האוצר להודיע בקרוב על ייקור המע"מ בחצי אחוז נוסף - ל-17%. שיעור זה צפוי להישאר על כנו לכל הפחות עד סוף שנת 2010.

מס ערך מוסף הוא מס רגרסיבי, המוטל על מוצרי הצריכה ולפיכך פוגע בעניים, אשר מרבית הכנסתם מופנית לצריכה, בניגוד לעשירים. זו הסיבה לכך שהעלאת המע"מ נתפסת כמהלך שבצדו פגיעה בשכבות החלשות והגדלת הפערים הכלכליים.

מנגד, ההכנסות לקופת המדינה מן המהלך צפויות לעמוד על כ-4.5 מיליארד שקל, ו-3 מיליארד שקל נוספים בעקבות הביטול האפשרי של הפטור ממע"מ על הירקות והפירות - סה"כ 7.5 מיליארד שקלים בשנה וחצי.

גם חשבונות המים העתידיים שלנו עשויים לתפוח בעשרות אחוזים, כתוצאה מ"היטל צריכה עודפת" שמתכוונת הממשלה להטיל על המים - ועשוי לפעול החל מהיום.
המדד יעלה

אלא שעל אף האפקטיביות והרווח לקופת המדינה, יש הטוענים כי במקום לפגוע בעניים ובחלשים ולהחריף את המיתון, הייתה הממשלה צריכה דווקא להוריד את המע"מ ועל ידי כך להעניק תמריצים לצריכה הפרטית וזריקת עידוד למשק המצוי במיתון עמוק.
 

קניות בסופר
קניות בסופר יהונתן שאול

"זה יפגע בעיקר בעניים ויחדש את הלחצים האינפלציוניים", טוען יו"ר ארגוני הסוחרים, אברהם בירנבאום. "סוחרי ישראל ספגו חלק ניכר מהעלאות המחירים של היצרנים, ולכן העלאת המע"מ באחוז תחייב אותם לייקר את מחירי המוצרים בשיעור גבוה יותר. נתניהו מפחית מס הכנסה לבעלי ההכנסות הגבוהות ולחברות, אולם מעלה באופן דרמטי את המע"מ".

העלאת המע"מ, במיוחד אם יוטל גם על ירקות ופירות, תפגע בעיקר בשכבות החלשות וצפויה לעודד את המיתון.

מחירי כל המוצרים והשירותים יעלו בכ-0.9%, והדבר צפוי להפחית את הצריכה הפרטית, מה שאמור להוביל להחרפת המיתון ולעלייה באבטלה ובשיעור האינפלציה. מדד יולי יעלה בכ-1.2% עקב העלאת המע"מ והתייקרות הדלק ומוצרים רבים.

לפי הערכות, הוספת האחוז למע"מ תתרום למדד המחירים לצרכן 0.8% בחודשים הקרובים, ואחוז זהה יתווסף
ממיסוי הירקות והפירות, אם יאושר.

כך צפויה האינפלציה בשנת 2009 להגיע לכ-3.7%, והיעד שעומד על בין אחוז אחד לשלושה אחוזים לא יושג זו השנה הרביעית ברציפות. לאור זאת, מזהירים המומחים כי המשק עלול להיכנס לסטגפלציה - מיתון עמוק ביחד עם אינפלציה גבוהה.

כך, לדוגמה, יעלה פעם נוספת מחירו של הלחם האחיד, לאחר שהתייקר ב-3.25% רק ב-14 ביוני. שבתאי לוי, מנהל תחום מחירים במשרד התמ"ת, סיפר כי המפקחת על המחירים במשרד, צביה דורי, חתמה בעקבות העלאת המע"מ על היתרים להעלאת מחירי המצרכים שנקבע להם מחיר מרבי - הלחם, המלח והשמרים.

מחירו של הלחם האחיד יעמוד כעת על 4.63 שקלים , לעומת 4.59 שקלים עד אתמול, ומחירו של מלח המטבח הרגיל יעלה מ-1.75 שקלים ל-1.78 שקלים . קוביית שמרים של 50 גרם תעלה מהיום 2.79 שקלים, במקום 2.76 שקלים .

למעלה, למטה

שיעור המע"מ בישראל נע מעלה ומטה בקפיצות חדות, מאז הוטל לראשונה ב-1 ביולי 1976 ונקבע על שמונה אחוזים בלבד.

ב-1 בנובמבר 1977 הוא קפץ ל-12%,ב-1 באוגוסט 1982 העפיל ל-15% וב-1 ביוני 1985 נסק ל-17%. עד לשנת 1991 הוא הספיק לרדת ל-15% ו-16%, לפני שהגיע לשיאו עד כה - 18%.

שיעור זה נשמר עד ל-1 בינואר 1993, אז ירד באחוז אחד, אך חזר שוב ל-18% ב-15 ביוני 2002. מאז הוא הספיק לרדת באחוז אחד ב-1 במרץ 2004, ולהתייצב לאחר ירידה נוספת של חצי אחוז ב-1 בספטמבר 2005 על שיעורו עד היום, 15.5%.

בהכנת הידיעה השתתפה רונית מורגנשטרן

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים