מצחצחים חרבות: הקרב בין מנועי החיפוש של מיקרוסופט וגוגל מתחמם

במה שייזכר אולי כקאמבק של העשור, הצליחה מיקרוסופט לעשות את הלא ייאמן ולהשיק אלטרנטיבה ראויה לגוגל. מנוע החיפוש החדש בינג הצליח לגרום לענקית האינטרנט להחוויר, וגוגל מיהרה להכריז על Wave - שיתחרה במיקרוסופט בכל החזיתות

דרור גלוברמן | 7/6/2009 6:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מיקרוסופט השיקה בשבוע שעבר מנוע חיפוש חדש, Bing.com, והוכיחה שהיא לא מתכוונת לוותר על המלחמה בגוגל. נראה כי כישלונותיה החוזרים ונשנים של מיקרוסופט להתקרב לקרסוליה של גוגל לא ריפו את ידיה, אבל בתזמון מושלם - תוך כדי הניסיון של מיקרוסופט להתבסס בחצר של גוגל - מתרוממת גוגל במהירות ומכניסה למיקרוסופט סטירה בפרצוף.

גוגל, שנטלה לעצמה מונופול על החיפוש באינטרנט, הכריזה בעצמה על שירות חדש - Wave - שיוכל להתחרות בו-זמנית באאוטלוק, בוורד, במסנג’ר ובלייבמייל ‏(לשעבר הוטמייל‏) של מיקרוסופט. מדובר בפלטפורמת תוכן שמשלבת גרסאות מתקדמות של ג’ימייל, שירות המסמכים Google Docs ויכולת צ’אט מרובה משתתפים ונוח לשימוש.

אם זה לא מספיק, כל זה יסופק בקוד פתוח, ואלפי מפתחים בכל העולם יוכלו לשפר את הפלטפורמה ולהוסיף לה תכונות ותכנים חדשים.

במילים אחרות: גוגל שוב הצליחה להיות כל מה שמיקרוסופט לא. אנשי גוגל כבר הציגו גרסה עובדת למדי של Wave, אבל הבהירו שהפלטפורמה עדיין בפיתוח וסגורה בינתיים לציבור הרחב.
תחרות לגוגל?

הרעיון נשמע כמעט פתטי. מיקרוסופט, הזקנה המבולבלת, רוצה להשיק מנוע חיפוש שיתחרה בגוגל. בסדר, שמענו. MSN לא הצליח, LIVE לא הותיר חותם מהותי בעולמנו, אז מה יעשה עוד ניסיון מביך של מי שהיתה פעם הענק מרדמונד ועכשיו נותר ממנה דינוזאור?

גם העובדה שמיקרוסופט כינתה את המנוע החדש שלה "מנוע החלטות" ולא "מנוע חיפוש" לא באמת עשתה רושם. מבחינת משתמשי גוגל - רוב גולשי האינטרנט - מיקרוסופט יכולה לקרוא לזה גם "מנוע קיטור". העולם כולו כבר השתכנע שהחדשנות המועטה של מיקרוסופט שוכבת בצד הדרך, מסתתרת באבק שגוגל משאירה מאחוריה.

וכאן הגיעה ההפתעה. לא מעט פיות נותרו פעורים בעת השקת השירות בשבוע שעבר: ה-Bing של מיקרוסופט הצליח להציג תפיסה רעננה, יעילה ושימושית הרבה יותר של החיפוש באינטרנט - וגורם לגוגל להיראות חיוורת.

גוגל

מציעה רשימת תוצאות בטור אורכי, שמסודרות לפי מנגנון קפדני ומוצלח יחסית של רלוונטיות. גוגל מחויבת לפילוסופיה שלפיה היא לא מתערבת בתוצאות, ופשוט מציגה אותן לפי קביעת האלגוריתם החכם כל כך שלה. אבל במיקרוסופט הבינו משהו שהגולשים בעצם הרגישו זה זמן רב: לקבל 12 מיליון תוצאות לחיפוש מסוים - אפילו אם הן מסודרות באופן הכי מוצלח - זה עדיין רחוק למדי משימוש נוח ויעיל במנוע חיפוש באינטרנט.

מיקרוסופט שמה בראש מעייניה לא את האלגוריתם אלא את הצרכים של המשתמש. חיפושים מסוימים - המבוקשים והשימושיים יותר, בין היתר בתחומי הצרכנות, הבריאות והתיירות - מקבלים טיפול מעמיק: עשרות רבות של תוצאות חיפוש עוברות עיבוד לתוך עמוד רב-ממדי, ובו קטגוריות נוחות לשימוש ולהתמצאות. שאר החיפושים מניבים טור קישורים לרחבי הרשת, בדומה לגוגל.

התערבות בתוצאות

בינג עדיין נחות מגוגל בטיב הקישורים שהוא מציע, אולם בסרגל הניווט השמאלי שלו מופיעות הצעות לחיפושים מחודדים יותר, שעשויים לקצר את דרכו של הגולש אל התוצאות הרצויות. היתרון של בינג בהצגה היעילה של מידע רב מופיע עדיין רק במספר מצומצם של קטגוריות ומוצרים.

החיפוש "camera", למשל, נותן רשימת תוצאות כמקובל. אבל משמאל לתוצאות מופיע הקסם של בינג: קטגוריות שמאפשרות לסנן את התוצאות, וביניהן "מדריכי קנייה" או "אביזרים". לחיצה על הקטגוריה "קניות" הופכת את התוצאות לרשימת דגמים של מצלמות דיגיטליות, כולל תמונות, מחירים, תכונות וביקורות. מכאן הדרך לקנייה כבר הרבה יותר פשוטה, ואם תעשו אותה דרך בינג - אפילו תקבלו כמה לירות בחזרה.

כן, קשה לדעת אם ההחלטה אילו ביקורות להציב ומה יהיה סדר המצלמות נקייה לחלוטין מאינטרסים. אבל מיקרוסופט לא נוקטת את שיטת האי-התערבות של גוגל. להפך: היא מאמינה שהתערבות ועיבוד התוצאות הופכים את חוויית השימוש באינטרנט להרבה יותר נוחה ומועילה למשתמש. לגבי האובייקטיביות, הבעיה היא שלכם.

אם יש דבר חיובי שעשתה מיקרוסופט בעיצוב האתר וחוויית המשתמש שלו, הוא העלמת הנוכחות שלה עצמה. בינג משדר הרגשה מעט ממוסדת וקונצרנית - אבל ממש לא דומה לזו שנשקפת מבעד לשאר האתרים של מיקרוסופט.

לפני כמה שנים יצרו אנשי מיקרוסופט פארודיה עצמית, בדמות סרטון שניבא מה היה קורה לאריזה הנקייה והפשוטה של האייפוד, לו מיקרוסופט היתה מעצבת אותה. לוגו החברה, לצד שלל סמלילים וטקסטים שיווקיים ומשפטיים, היו כובשים כל אינץ' פנוי על האריזה. בינג, לעומת זאת, משתדל מאוד להיות פשוט ונקי - אמנם לא כמו גוגל, אבל גם לא כמו מיקרוסופט.

אנשי מיקרוסופט הבינו שהקונוטציות של החברה רחוקות מלהיות מגניבות בעיני משתמש האינטרנט, ולא במקרה תצטרכו להתאמץ קצת כדי למצוא את הענק מרדמונד. בינג הולך צעד אחד קטן קדימה כדי למנוע מהגולש תיזוז מיותר. מעבר של העכבר ליד כל תוצאת חיפוש ‏("ריחוף"‏) פותח חלון קטן ובתוכו מבט מקדים על האתר. כך נעשה גם עם הסרטונים: חיפוש הווידיאו מנפיק תוצאות בדמות חלונות קטנים של הסרטונים, ומספיק לרחף מעליהם עם העכבר כדי שאלה יתחילו לנגן.

מבקרים באתר ציינו, כי שינוי הגדרות הסינון של המנוע מאפשר להפוך אותו במהירות לאתר פורנו נוח מאוד. אחת הקטגוריות שבינג הכי מתגאה בהן היא קטגוריית הבריאות, שבה מיקרוסופט מצהירה על העדפה של מידע רפואי ממקורות מקצועיים ספציפיים - פתח נאה לאינטרסים מסחריים, שמצד שני עשוי להבטיח לקוראים רמת אמינות גבוהה יותר.

אפילו הכוונה לחניה

אחד החידושים המרהיבים ביותר של בינג, שעוד צריכים להיבחן לאורך זמן, היא קטגוריית התיירות. חיפוש אחר כרטיסי טיסה, למשל, מניב לא רק תוצאות ומחירים מכל העולם, אלא אפילו "חזאי מחירים" והמלצה מבינג אם לקנות במחיר המוצע או לחכות שיירד.

טיפול מיוחד קיבלו גם הקטגוריות של מחירי מניות ומזג אוויר. חיפשתם מסעדה? בינג יצרף לתוצאות גם ביקורות על המסעדה, פרטי חנייה, שעות פתיחה, מפת הגעה ואפילו דיווח תנועה.

ואם כל זה נשמע כמו די הרבה עבודת שטח לא אוטומטית, זה לא במקרה. בדומה לגוגל ולרבים אחרים, בינג של מיקרוסופט מציע לגולשים אמריקאים שורת שירותים יעילה ונוחה להפליא. כדי לצפות בשירותים שמהם הם נהנים, צריך לרמות את בינג ולספר לו שאתם תושבי ארצות הברית של אמריקה.

אבל אם לרוע מזלכם אתם מתגוררים באיזו נקודה מזרח תיכונית נידחת, תיאלצו להסתפק במנוע הישן והמאכזב של מיקרוסופט, LIVE, שעבר טיוח חפוז וכמעט מעליב. האם מיקרוסופט מתכוונת להציע למשתמשים הישראלים את מה שהיא מציעה בארה"ב? לא סביר. האם תהיה לזה השפעה על ההצלחה או אי-ההצלחה של בינג? סביר שלא.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים