הדפדפן החדש של מיקרוסופט מחזיר אותה למרוץ
כל מי שהבין משהו באינטרנט נהנה במשך שנים ארוכות להשמיץ את אקספלורר של מיקרוסופט - ובצדק. זה היה דפדפן איטי, מיושן וכבד. אך הגרסה החדשה שהושקה סופית בסוף השבוע טרפה את הקלפים. לראשונה זה כמה שנים הצליחה מיקרוסופט להציג מוצר איכותי, מהיר ואטרקטיבי. אסף מרגלית וסיני גז גלשו ובדקו: מי הדפדפן הכי טוב בעיר?
אקספלורר הוא הדפדפן הוותיק מבין ה - 3 הוא יצא לשוק כבר ב-.1995 הוא זוכה לפופולריות גדולה בהרבה מזו של שאר הדפדפנים, מהסיבה הפשוטה שהוא ברירת המחדל של החלונות, וכמו כל דבר שמגיע מבית מיקרוסופט, הוא השתלט על הקטגוריה שלו בקלות.
עד השנים האחרונות לא היו לו מתחרים של ממש, וגם היום הוא שולט בשוק ביד רמה, עם נתח שוק של כמעט .70% האקספלורר היה בבחינת בריטני ספירס של הדפדפנים: פופולרי, אבל רחוק מאוד מלהיות איכותי.
אט-אט הפך האקספלורר לדפדפן שכולם אוהבים להשמיץ. לרוב, זה היה מוצדק בהחלט. הגרסאות הקודמות של האקספלורר היו כבדות והעיקו על המחשב. הגלישה היתה איטית, והדפדפן קרס לא מעט פעמים במהלך הגלישה.
בבדיקה שנערכה באתר evilscience.org נמצא כי הגרסה הקודמת של האקספלורר זללה את נפח הזיכרון הגדול ביותר בהשוואה לדפדפנים השונים. האפשרות להוסיף לו תוספים (פלאגאינים) והרחבות היתה מוגבלת, לא היה לו מנהל הורדות, שמקל מאוד על הורדת קבצים במהלך הגלישה - והאקספלורר למעשה ענה היטב על היותו ברירת מחדל, ולא יותר מכך.
אבל מיקרוספוט, כמו מיקרוסופט, לא נכנעת בקלות. השבוע היא העלתה לרשת את הגרסה הסופית של האקספלורר ,8 הצאצא האחרון למשפחת הדפדפנים הוותיקה. הגרסה שעליה הוכרז ביום חמישי האחרון היא מודל חדש למהדרין - וניכר כי צוות הפיתוח למד כמה דברים מהמתחרים.
ראשית, מבחינת משאבים, האקספלורר החדש צורך כ-30% פחות משאבים וזיכרון מהמחשב מאשר הגרסאות הקודמות. מהניסיון שערכנו הוא התגלה כמהיר מאוד, כמעט כמו המתחרים שלו.
פרט לכך, עושה רושם שאקספלורר יישר קו עם המתחרים גם בתחום ההרחבות
נוספו לדפדפן גם מאיצי גלישה, שמאפשרים להגיע למידע רק על ידי סימון הטקסט. למשל, לחיצה על כתובת כלשהי באתר שבו אתה גולש - פותחת חלון, ובו מפה של המיקום המדויק שעליו לחצתם. לחיצה על שם כלשהו - תקפיץ חלון עם עמוד הוויקיפדיה של אותה אישיות. מדליק ביותר, גם אם מדובר בפונקציה שכרגע מוגבלת למספר קטן של אופציות ופועלת רק באתרים שאיתם למיקרוסופט שיתוף פעולה.
יישום נוסף הוא ה-:Web Slices מחכים להתעדכן במייל או לראות את השינויים במזג האוויר? שורת המועדפים השתדרגה, וניתן לראות בה אתרים בגרסה מוקטנת, אם חל בהם שינוי כלשהו. כך ניתן גם להשאיר רק חלק מהאתר פתוח, במקום לפתוח את כל הדף.
בעיה שנפתרה היא התאימות המלאה לאתרים סטנדרטיים. יותר לא תחזור התופעה של אתרים שקרסו, או שלא נפתחו כפי שקרה בגרסאות הקודמות. האקספלורר גם למד שיעור ממתחריו, ומעתה שורת הכתובות איננה רק שורת כתובות יבשושית, אלא כבר משמשת לחיפוש ומזהה אוטומטית כתובות שכבר הוקלדו או אתרים שביקרו בהם בעבר.
גם נושא האבטחה השתפר. באקספלורר 8 יש שיפור במניעת החדירה למחשב דרך הדפדפן, ואפשר ליצור "רשימה שחורה" של אתרים ושל כתובות, שלא יוכלו לפגוע במחשב בעתיד.
בהשוואה שערך האתר evilscience.org בין האקספלורר בגרסה 7 לשאר הדפדפנים הוא קיבל את המקום האחרון. יש לשער שכעת יקבל הדפדפן החדש קצת יותר נקודות מקודמו, ויזכה למקום מכובד יותר בהיררכיה של הדפדפנים, לאחר שגילה סוף-סוף את מה שטוב אצל המתחרים.
המתחרה המשמעותי ביותר של אקספלורר המיושן הוא פיירפוקס, שועל האש. הדפדפן, בעל שם של מטוס קרב, מצדיק בדרך כלל את השם הסקסי שלו. בראש ובראשונה הוא קל מאוד למחשב, ואפשר להפעיל אותו ביעילות גם על עגלות חציר ישנות.
הדבר השני, שגורם לכל מי שעבורו הדפדפן הוא לא רק אמצעי אלא גם מטרה בפני עצמה, הוא האפשרות לקאסטומיזציה של הדפדפן. בזכות היותו של הפיירפוקס דפדפן בקוד פתוח, יכולים כל שועי עולם (ושועליו) להוסיף לו שלל תוכנות ופיצ’רים, שיהפכו את הפיירפוקס שמותקן אצלך לשונה לחלוטין מהפיירפוקס שמותקן אצל מי שיושב כיסא לידך בעבודה. אפשר לעצב אותו, להוסיף לו שלל תכונות, ולשנות אותו מן המסד עד הטפחות - הכל לפי רצון הלקוח.
באופן פרדוקסלי - זה הופך את הפיירפוקס לדפדפן שקשה לכתוב עליו ביקורת, משום שהוא יכול להיות מורכב מערברב של תוספים, שיהפכו את פניו לחלוטין. למשל, מי שלא אוהב לגלוש בלשוניות - יוכל לוותר עליהן; מי שטאבים הם חייו יוריד תוספים מגניבים שיאפשרו שליטה כמעט מוחלטת באפשרויות פתיחת הלשוניות וסגירתן.
ייקח הרבה זמן עד שלאקספלורר יהיו תוספים כל כך מגוונים כמו לפיירפוקס, ובכך חולשתו. גם החיסרון העיקרי של הפיירפוקס, שבו מנופפים כל שונאי השועל לדורותיהם - הוא לא מציג כשורה חלק מהאתרים שנבנו על פי המודל של מיקרוסופט - פתיר באמצעות תוסף קטנטן ששותל גם את מנוע האקספלורר בדפדפן. בלחיצת כפתור אתרים שנבנו לאקספלורר הופכים נגישים גם לגולשי פיירפוקס.
נודה על האמת, לפיירפוקס יש מעט בעיות עם העברית, אבל נראה שלאור התרחבות השוק של משתמשי השועל (רק לאחרונה פורסם שפיירפוקס חצה את קו ה-20% בקרב גולשי האינטרנט) - גם האתרים הישראליים הרכינו ראש בכניעה והתאימו את עצמם למציאות.
עם זאת, נהוג היה לחשוב שפיירפוקס הוא צוק איתן מבחינת האבטחה, אך לא כך הוא. לאחרונה החלו להתגבר ניסיונות של האקרים ופושעי מחשב לנסות ולפגוע בדפדפן, או לחדור דרכו אל המחשב. ממדי התופעה אינם כה גרועים - אבל המגמה בקו עלייה, ביחס ישר לפופולריות של השימוש בו.
הכרום הוא הדפדפן הצעיר שבחבורה, ומכך נובעת חולשתו העיקרית. קראו לזה חבלי לידה או חוסר ניסיון, אבל נראה שכרום עדיין לא בוגר מספיק. כשהוא הושק, בספטמבר ,2008 חשבו כולם שזה יהיה הדפדפן שישתלט על המחשב, כמו שגוגל השתלט על תחום החיפוש.
ואכן, הכרום מתאים כמו כפפה ליד למי שנובר ומחפש באינטרנט מהבוקר ועד הערב. שורת החיפוש ושורת האינטרנט התחברו, ואתרים קופצים בו כאילו חיכו מאחורי הקלעים לעלות. תוכלו גם לראות את רשימת האתרים שבהם ביקר הגולש הכי הרבה, במקום לסמן אותם כמועדפים. בכך מצליחה גוגל לבסס היטב את כוחה כמנוע חיפוש, כחלק מהותי בגלישה.
מבחינת מהירות עבודה הוא יכול להתחרות בכל דפדפן, בעיקר באתרים טקסטואליים - שם הוא חוגג. אבל כרום הוא דפדפן תכליתי מדי. הוא רחוק מלהיות ההבטחה שלה פיללנו. קשה לעצב אותו או להוסיף לו תכונות כמו בפיירפוקס.
מבחינת צריכת משאבים הוא לא מציאה גדולה, כי בניגוד לשני מתחריו, התופסים נתח ניכר מהשוק, הוא צריך מחשב עם משאבים חזקים כדי להציג את מלוא יכולתו. במחשב ישן הוא עלול להיתקע, או לגמגם.
אמנם יש אתרים שגמרו עליו את ההלל דווקא בגלל התכליתיות, אבל יש גורם שצריך לחשוב עליו, והוא התמיכה. לשני המתחרים של הכרום יש תמיכה מקיר לקיר, ומאות אלפי משתמשים שמוכנים לעזור - בעברית. בגוגל העניינים סבוכים קצת, וכדי לקבל תמיכה צריך קשרים או קומבינה.
בשלב זה הכרום עדיין חסר זהות ברורה: יש כמה וכמה משוכות טכנולוגיות שעליו להתגבר עליהן הגולשים עדיין לא מכירים אותו מספיק, ומלבד היותו מוצר של גוגל (לטוב ולרע,( חסר לו הפן הייחודי. למרות הבאזז התקשורתי סביבו ואף שהוא שייך לענקית החיפוש, כיום משתמשים בו רק 1%-3% מהגולשים.
התשובה לשאלה הזו תלויה בשאלות איזה משתמש אתה ומהם הרגלי הגלישה שלך באינטרנט. אקספלורר 8 נראה כמו דפדפן ראוי בהחלט, לכל הדוגלים בשיטת ה"שגר ושכח" או ה"פלאג אנד פליי". לאחר הורדת האקספלורר והתקנתו, לא צריך להתעסק עם שלל הסחות דעת כתוספים והרחבות. פשוט לגלוש - והיטב.
בפיירפוקס היכולת להתאים את הדפדפן לצרכיו האישיים של כל גולש היא האלמנט המנצח - אך זה לא מתאים לכל אחד. אם אתה גולש מתוחכם, או שיש לך הבנה, אפילו בסיסית ביותר, באינטרנט, כמות התוספים האדירה תהפוך אותו לכלי יעיל ונוח.
הכרום, הבתולי כרגע, לא מצליח ליישר קו עם מתחריו. גוגל נכנסה לזירת הדפדפנים בעיקר משום שהיא ממהרת להיכנס כמעט לכל זירה באינטרנט כדי "לשבור" את השוק. כרום נראה כמו ניסיון של גוגל להטביע חותם, להרים דגל ולסמן "אני כאן" - והוא לא מתקרב לפופולריות של אקספלורר ושל פיירפוקס, ולא למה שיש להם להציע.
למעשה, הכרום דומה מאוד לפיירפוקס, אבל חסרים לו התוספים וההתאמה האישית. לכן לא ברור מדוע למשתמש-קצה, שמבין באינטרנט, כדאי לבחור דווקא בכרום - ולא בפיירפוקס.