עובדים על העובדים הזרים בישראל
יש מי שמצא שיטה לחסוך כסף: להעסיק עובד זר, ולא לשלם את שכרו. המדינה לא מתערבת, והעובדים הזרים נשארים בלי עבודה ובלי כסף. מנהל יחידת האכיפה במשרד התמ"ת: הטענות נבדקות
השיטה של ט' עובדת כך: הוא לוקח עובד זר, מעסיק אותו בזכות היתר ההעסקה שניתן לו ממשרד התמ"ת, אך אינו משלם את שכרו או מסדיר את אישור השהייה של העובד. לאחר חודשיים, כאשר העובד הזר מבין כי המעסיק אינו משלם את שכרו ומבקש לעזוב, ט' פשוט לוקח עובד חדש במקומו, וחוזר חלילה.
בשנתיים האחרונות הצטברו ב"קו לעובד" - עמותה לשמירה על זכויות עובדים - תלונות של שישה עובדים שט' רימה, אך לא נעשה דבר בעניין זה.
על פי הנחיית שר התמ"ת, אלי ישי, שלילת היתרים להעסקת עובדים זרים תיעשה רק במקרים חמורים במיוחד, כמו התעללות מצד העובד הזר. במקרה של ט' משרד התמ"ת החליט, עקב מצבו הקשה, להגביר את האכיפה, אך לא לשלול את ההיתר, אך לדברי "קו לעובד", הפרת זכויות העובדים של ט' נמשכת.
מ"קו לעובד" נמסר גם כי התופעה הולכת ומתרחבת. כיום נמצאים במשרד ארבעה מקרים
נוספים של מעסיקים, אשר באופן סדרתי מפרים את זכויות העובדים הזרים שלהם, אך איש אינו פועל לטובתם.
עד לא מכבר הייתה הסמכות לשלילת ההיתרים תחת היחידה לאכיפה מנהלית בתמ"ת. ואולם בתקופה האחרונה היא הועברה ליחידת הסמך לעובדים זרים, אשר נמצאת תחת פיקוח משרד התמ"ת ומשרד הפנים, וההליך החקיקתי בעניינה טרם הושלם.
מאיר שפיגלר, מנהל היחידה, התייחס למקרה ואמר כי על פי הנהלים, ועדה בראשות שופט היא זו שאמורה להכריע במקרים של שלילת היתר. לדבריו, ועדה כזו מונתה בתקופה האחרונה, אך טרם מונה לה שופט שיעמוד בראשה, ועל כן אינה פועלת.
שפיגלר הוסיף כי הסוגיה מורכבת: "העובד הוא אדם לכל דבר ועניין, ולא יעלה על הדעת שיתייחסו אליו בצורה שונה. מן הצד השני מדובר בנכים, וכאשר לוקחים להם את העובד הזר המטפל בהם, משאירים אותם חסרי אונים".
באשר למקרה של ט', מסר שפיגלר כי המקרה ייבדק לעומקו. ענת קדרון, עורכת הדין המטפלת בנושא זה, מסרה: "אי שלילת ההיתרים מזמינה הפרות סדרתיות של זכויות העובדים. לעניות דעתי, ישנן עשרות פניות של אי אכיפה".