מתווכי הדירות מיואשים: "משבר כזה עוד לא חווינו"
המשבר מכה בענף הנדל"ן. הלקוחות ממתינים להתפתחויות ושומרים את הכסף בכיס, אבל המוכרים לא מסתגלים למצב - ולא מורידים מחירים. "אנחנו נכנסים לתקופה קשה", אומרים המתווכים, אבל מנסים לשמור על אופטימיות: "אנשים יחזרו להשקיע בנדל"ן, אין אלטרנטיבות אחרות"
אליאס, מתווך בעל ותק של 20 שנה במקצוע, חולש על אחד האזורים המבוקשים בצפון הישן של תל אביב - הסמטאות היוצאות מרחוב יהודה המכבי, אזור כיכר המדינה, רחוב דוד המלך ועד קו הים. אולם גם אלה אינם מרגיעים את חששותיו מהצפוי.
אליאס אינו היחיד. מתווכים רבים עוקבים בימים אלה בדריכות אחר המצב בשוק הדירות, כאשר ברקע תמונה מדאיגה של זרם פניות הולך ומידלדל מצד מחפשי נכסים לרכישה.
שנות השגשוג האחרונות העלו את יוקרתו של מקצוע התיווך, שנראה עד לאחרונה כדרך מושלמת לעשות כסף קל. בישראל פעילים כיום ברישיון יותר מ-11 אלף מתווכים, ואליהם נוספים עוד רבים שמתווכחים בעיסקאות ללא רישיון. המצב הנוכחי ואווירת השוק מחייבים אותם להיכנס לכוננות ספיגה.
"יש היום יותר מדי מתווכים", טוען אליאס, "אנחנו נכנסים לתקופה קשה, ונושא המוניטין של המתווך הופך להיות קריטי. מתווכים שמסתמכים רק על מאגרים או על מודעות לא ישרדו את המשבר הזה".
המשבר
"כולם מבינים שהחגיגה נגמרה - חוץ ממוכרי הדירות. גם סטיבי וונדר לא יכול שלא לראות את המשבר ואת מצב השוק. אבל המוכרים עדיין באופוריה ודורשים מחירים גבוהים", אומר אליאס.
גם בהרצליה פיתוח - עד לפני כשנה השכונה החביבה על צרפתים אמידים, על אוליגרכים ועל בכירי המשק - העניינים עצרו מלכת. אלא שכאן, להבדיל מצפון תל אביב, המחירים מושפעים בהתאם.
"אנחנו מזהים ירידות של 15%-25% במחירי הנכסים בדולרים. נכסים שהוצעו ב-2 מיליון דולר מוצעים כיום ב-1.5 מיליון דולר. וילה על מגרש של דונם, שמחירה עמד על 3.8 מיליון דולר - מוצעת כבר ב-3 מיליון דולר. גם זה לא עוזר - אף אחד לא קונה בימים אלה", מתאר צפריר ורטנפלד מתיווך תילן בהרצליה פיתוח.
חלק מהמתווכים, כמו גופים אחרים במשק, נוקטים צעדי קיצוץ והתייעלות. אודי לבני, הבעלים של סוכנות אלפא נכסים במרכז תל אביב, שעובד כבר 15 שנה במקצוע, החליט השבוע לחסל את המשרד, לצמצם את עלויות השכירות ולעבוד מהבית. "הכנתי לי חדר עבודה, ומשם אני אפעיל את האנשים", הוא מספר.
גם כאן חוזר אותו פזמון מוכר: "יש הרבה פחות עיסקאות. אנשים מחכים לירידות מחירים והמוכרים לא מורידים מספיק. דירות 4 חדרים, שנמכרו עד לפני 4 חודשים ב-2 מיליון שקל, קשה למכור היום אפילו ב-1.85 מיליון שקל".
גם לטענתו, מתווכים שיסתמכו רק על פניות מהרחוב או ממודעות ימצאו את עצמם בבעיה. זו שעת החסד של הלקוחות הוותיקים למתווכים הוותיקים, הוא טוען.
"אני צופה שנתיים-שלוש קשות מאוד, ואחר כך ייקח עוד זמן עד שיתאושש השוק", מעריך לבני. אטיאס, לעומתו, אופטימי יותר: "אנחנו לא מנותקים ממה שקורה בשוק ויש ציפייה לגמישות גדולה יותר מצד המוכרים. אבל מי שמצפה שיהיו ירידות חדות הולך להתאכזב. היום אנשים יושבים על הגדר - חלקם מלקקים את הפצעים אחרי שספגו הפסדים בבורסה, חלקם ממתינים לראות מה יקרה בשוק, אבל בתוך חצי שנה אנשים יחזרו להשקיע בנדל"ן. אין היום אלטרנטיבות אחרות".