גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


היזהרו מתאונות עם ליסינג

נהגים שרכבם נפגע על־ידי מכונית מליסינג גילו שלפעמים יש צרות גדולות יותר מתאונה. למשל, התנערות מאחריות, תביעות מופרכות וגרירת תשלום הפיצויים

גיל מלמד | 15/2/2008 9:51 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כל נהג מעורב בתאונת דרכים מדי 3 שנים בממוצע, כך שפעם ב־36 חודשים הוא עלול למצוא עצמו תובע מישהו בגין נזקים שנגר־מו למכוניתו או נתבע על־ידי נהג אחר. על־פי נתונים סטטיסטיים אחרים, יותר מ־‭70%‬ מהמכוניות החדשות בארץ שייכות לחברות ליסינג או לחברות השכרה, וחלקן של חברות הליסינג בשוק המכוניות המשומשות גדל בהתמדה.

המקום שבו שתי הסטטיסטיקות הללו מתחברות לכדי מציאות כואבת אחת הוא הסיכוי הגדל והולך להיות מעורב בתאונה שבה המכונית הפוגעת שייכת לחברת ליסינג או לחברת השכרה - וזה, כפי שעולה מתחקיר עסקים שישי, עלול לכאוב כמעט כמו התאונה עצמה.
נהג הוגן - חברה לא

מכמה פסקי דין שהגיעו לידי עסקים שישי עולה, כי חברות ליסינג וחברות השכרה אחדות מפעילות לחץ כלכלי ובירוקרטי כבד על נהגים שנפגעו על־ידי אחת המכוניות שבבעלותן. כמה מפסקי הדין האלה מותחים ביקורת קשה על שמאי רכב מקצועיים, שאמורים היו לספק חוות דעת אובייקטיביות אולם בפועל פעלו כבאי כוחן של החברות. בחלק מהמקרים הנהגים נתבעו על־ידי חברת הליסינג או חברת ההשכרה, אף שהיו הקורבן של התאונה ולא הם שגרמו לה - ולמעשה הגיע להם פיצוי.

המקרים של ע.ב ומ.ג ממחישים זאת היטב. ע.ב עובד בתחום ההיי־טק וקיבל ממעסיקיו מכונית שכורה. באחד הימים הוא פגע, באשמתו שלו, ברוכב אופנוע וגרם לו נזק. לא רק שהוא לא התכחש לכך, אלא צייד את הרוכב בפרטיו האישיים, מיהר לדווח על התאונה לקצין הרכב בחברה שבה הוא עובד והסביר לו שהוא, ורק הוא, אשם בתאונה. הוא אף שילם את דמי ההשתתפות העצמית הקבועים בהסכם ההשכרה. כעבור שנה הופתע ע.ב כשקיבל שיחת טלפון מבעל האופנוע, שבה התברר לו כי חברת הליסינג מתכחשת לאחריותה ומסרבת לפצות את הרוכב - בטענה

שהוא, ולא ע.ב, אשם בתאונה.
  
 מ.ג הוא אופנוען אחר, שנפגע על־ידי מכונית השייכת לחברת השכרה. אף שהנהג שפגע בו הודה באשמתו וכך אף נכתב בטופס הדיווח על התאונה שמסר לחברת ההשכרה, טרפיק סירבה להתייחס לפ־נייתו של מ.ג ואמרה לו שאם הוא חפץ בכך, הוא מוזמן לתבוע אותה. בעוד מ.ג חוכך בדעתו מה לעשות, הוא הופתע כשנשלח לביתו כתב תביעה מחברת ההשכרה, בגין נזקים שגרם כביכול למכונית שפגעה בו.

הוא פנה לעורכת דין, אך גם היא לא הצליחה לשכנע את חברת ההשכרה לבטל את התביעה ולשלם לו את הפיצוי המגיע לו, אף שלמסמך צורפה הודאת הנהג הפוגע בכך שהוא אשם בתאונה. בסופו של דבר חזרה בה החברה ושילמה למ.ג פיצוי - אך רק לאחר שהומצא לה כתב אישום שהגישה משטרת ישראל נגד נהג המכונית הפוגעת.

בתי המשפט ערים לנושא אך רק לאחרונה החלו למתוח ביקורת על חברות הרכב. המצב החוקי מאפשר לחברות אלו להמשיך במדיניות לפיה חסכון כספי עדיף על פני הגינות מול נהגים. בינתיים, המצב הוא שהנהגים, במצב של תאונה, הם שבויים של חברות הליסינג.

הליסינג לא מבוטחות

בעוד שרוב המכוניות הפרטיות מבוטחות בביטוח צד ג‭,'‬ חברות הליסינג וההשכרה הגדולות אינן מבטחות את המכוניות שברשותן. במקרה שמכונית מבוטחת מעורבת בתאונה והנהג הפוגע מודה באשמתו (או שהיא לא נתונה במחלוקת‭,(‬ חברת הביטוח משלמת לצד הנפגע בגין הנזק.

במקרים רבים נציגי חברות הליסינג וההשכרה מציעים שהנזק יתוקן במוסכים השייכים להן או עובדים עימן - ואז לבעל הרכב שנפגע אין כל דרך לבקר את טיב התיקון ואת ירידת הערך שנגרמה למכוניתו בעקבותיו, ובחלק מהמקרים גם מתעורר ויכוח לגבי אומדן הנזק.

"איננו עוברים על החוק"

מחברת אוויס נמסר בתגובה לטענות שהועלו בכתבה: "חברת אוויס מטפלת בתביעות צד ג' בצורה מקצועית ומהירה ובהתאם לכל הסטנדרטים המקצועיים, ואינה מעכבת טיפול או מתחמקת ממתן תשובות. מטבע הדברים, ישנן מחלוקות לגיטימיות הן לגבי האחריות לגרימת התאונה והן לגבי גובה הנזק. הללו מובילות לתוצאה שלפיה צד ג' אינו מקבל תמיד את מלוא סכום תביעתו.
  
"אוויס אינה כופה או מכריחה איש לחתום או לא לחתום על כתבי סילוק תביעה, וכל מקרה מטופל לגופו בצורה הגונה ומקצועית. כל המכיר את התחום יודע כי תביעות מסוג זה אינן מתבררות שנים בבתי־המשפט אלא מוכרעות בתוך חודשים בודדים, ולכן אין ממש בטענה כאילו אוויס 'מאיימת' לגרור תביעות במשך שנים בבית־המשפט.

 "מאחר שבחלק מהמקרים המחלוקת היא על הנזק, מתייצב לדיון בבית־המשפט השמאי שבדק את התביעה והגיש חוות דעת מומחה מטעם אוויס. לולא התייצב בבית־המשפט, היתה חוות דעתו נפסלת. אין בכך כל עבירה על החוק‭."‬
   
נמרוד הגלילי, מנכ"ל הארגון הישראלי להשכרת רכב וליסינג, מסר: "כל חברות השכרת הרכב מבטחות את כלי הרכב שלהן בביטוח צד ג‭,'‬ בהתאם להנחיית המפקח על התעבורה במשרד התחבורה, הפועל בשיתוף המפקח על הביטוח. נוהל זה, שנקבע על־ידי המפקח על התעבורה מכוח צו הפיקוח על מצרכים ושירותים, יוחל בקרוב גם על חברות הליסינג, עם החלת הפיקוח על חברות הליסינג במסגרת צו הפיקוח.

"לגבי טענות על שמאים שמייצגים את חברות הליסינג בבית־המשפט לתביעות קטנות, הרי שאם הייצוג נעשה בניגוד לחוק - בית־המשפט חייב לדאוג לשמירת החוק‭."‬
   
רונן לוי, יו"ר איגוד המוסכים, אומר על כך: "הראיה לכך שלא כל חברות ההשכרה והליסינג מבטחות את מכוניותיהן בביטוח צד ג' היא שבמשפטים רבים מתייצבות הן - ולא חברות ביטוח שאמורות היו להיכנס לנעליהן - בבתי־המשפט‭."‬
   
מאגף המפקח על הביטוח במשרד האוצר נמסר: "המפקח על הביטוח מודע לקשיים שבהם נתקלים אזרחים התובעים את חברות הליסינג בתביעות צד ג‭.'‬ אגף שוק ההון פנה בנושא למשרד התחבורה כדי שיסדיר את העניין, כמי שממונה על חברות ההשכרה וחברות הליסינג. דרך אפשרית לצמצום הבעיה היא החלטה של משרד התחבורה כי כללי סילוק התביעות החלים על חברות הביטוח יחולו גם על חברות הליסינג וחברות ההשכרה‭."‬

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''צרכנות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים