גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


רואים את הקולות

משרד הפנים מתכונן לניסוי נרחב בהצבעה ממוחשבת לבחירות. ההצבעה במחשב צפויה לחסוך למדינה חלק גדול מההוצאות על הבחירות – ולהעלות בעיות חדשות

יובל לידור | 21/11/2007 8:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בחירות הבאות, שכפי שאנו מכירים את המציאות בישראל הן אף פעם לא מעבר לאופק, כבר לא נוכל לשלשל פתק לקלפי. לא מפני שמישהו מתכוון לשלול מכולנו את זכות הבחירה, אלא כי מדינת ישראל מקיימת בימים אלו פיילוט שיצרף את ישראל לרשימה מצומצמת של מדינות מערביות בהן מתקיימות בחירות ממוחשבות.

ביום שלישי הקרוב יקיים משרד הפנים את הבחירות הממוחשבות הראשונות בישראל, באמצעות שלוש חברות מחשבים ומאגרי מידע שאת שירותיהם שכר. מדובר בפיילוט של בחירות מלאות בו ייקחו חלק שבעה יישובים שיצביעו ב-11 קלפיות במסגרת הבחירות למועצות האזוריות.

שר הפנים מאיר שטרית, שהגה את הרעיון והעביר לטובתו תקציב של כחצי מיליון שקל, כבר מסמן את היעד הבא: "האתגר שלנו יהיה לערוך בחירות ממוחשבות מלאות בעוד כשנה, כשתיערכנה הבחירות ברחבי הארץ לרשויות המקומיות".

הצבעה ממוחשבת מוזכרת כבר שנים כרעיון שיכול לייעל את שיטת הבחירות בישראל, למנוע טענות על היעלמות קלפיות בדרך לספירתן, ואולי אף להעלות את אחוזי ההצבעה. נסיונן של מדינות אחרות מעלה את הצד השני – כשלים בתוכנה, בעיות אבטחה ואובדן אנונימיות המצביעים.
מחקר על התנהגות האזרחים

הפיילוט שיבוצע בשבוע הבא יתנהל כך שבמקביל לפעילות הקלפיות באותו היישוב תופעל גם מערכת ממוחשבת, וכל אזרח שיצביע בקלפי הרגילה יתבקש להשתמש בה. הליך ההצבעה יהיה פשוט – על צג המחשב יופיעו תמונות של כל המועמדים לראשות המועצה, המועמדים לתפקיד יו"ר ועד היישוב ונציג היישוב במועצה האזורית. המצביע יתבקש ללחוץ על צג המחשב ולבחור את המועמד לו הוא מעוניין לתת את קולו, ולאחר מכן יתבקש לאשר פעם נוספת את בחירתו כדי למנוע טעויות.

הפיילוט יתבצע בששה יישובים המשתייכים לארבע מועצות אזוריות שונות, כולל קיבוץ אחד, שלושה מושבים ושני כפרים ערביים. במהלך יום הבחירות ייבדקו שלוש מערכות ממוחשבות שונות, וצוות בן 20 סוקרים יכין דו"ח לקראת הבחירות

הבאות באוקטובר 2008.

"הליך בחירות ממוחשב יביא לחיסכון כספי אדיר למדינה", טוען השר שטרית. "לדוגמה, המדינה לא תצטרך להדפיס פתקי הצבעה לרשימות המועמדים, לא יהיו הוצאות על שינוע של קלפיות ומערך נרחב של אנשים שסופרים את הקולות כמו בשיטה הנוכחית. גם ועדת קלפי גדולה עם משקיפים שמקבלים שכר תיכחד בשיטה החדשה".

מדינת ישראל מוציאה כיום כ-300 מיליון שקל עבור קיום מערכת בחירות לרשויות המקומיות ו-600 מיליון שקל עבור בחירות כלליות לכנסת. במשרד הפנים מאמינים שמעבר לשיטת הצבעה ממוחשבת יוביל לצמצום של עשרות אחוזים בהוצאות. בנוסף, הממשלה מקווה שבכך יהיה סוף לתופעת ה"הצבעה של מתים".

המפקח הארצי על הבחירות, ששי קציר, נרגש לקראת הפרויקט. "מה שאנחנו עושים בפיילוט זה להכניס את פנקס הבוחרים למערכת ממוחשבת", הוא מסביר. "ברגע שכל פנקס הבוחרים הארצי יהיה ממוחשב, אז כל אזרח יוכל לממש את זכות הבחירה שלו בקלפי הכי נוחה לו, ולא דווקא בזו שקרובה למקום מגוריו לפי רישומי משרד הפנים. בסופו של דבר, גם מישהו שנמצא בחופשה באילת יוכל להצביע בבחירות בקרית שמונה או בטבריה".

לפי קציר, אחד האתגרים המרכזיים הוא ליצור תוכנת הצבעות פשוטה בה יוכלו להשתמש כל האזרחים בקלות, בין אם הם צעירים מדור המחשבים או קשישים שבאים במגע ראשון עם התוכנה בעלת מסכי המגע הממוחשבים. "הפיילוט הזה לא רק מבקש לקבל נתונים בנושא הטכנולוגי – המטרה שלנו לראות את ההתאמה של שיטת ההצבעה הממוחשבת לאזרחים מכל הקשת הקיימת בישראל. ביום ההצבעה נערוך מחקר של התנהגות האזרחים, במקביל להצבעה שתתקיים בקלפיות הממוחשבות. מבחינתי, נתוני המחקר חשובים יותר מהצלחת ההרצה של התכונה עצמה". 

הנסיון האמריקאי

חלק מהמדינות בארה"ב עורכות כבר שנים בחירות בשיטה ממוחשבת לנשיאות, לסנאט ולמשרת המושל. התוצאות שנויות במחלוקת: היצרנית העיקרית של מכונות ההצבעה בארה"ב, חברת דיבולד, זוכה למטחי ביקורת בשל תקלות מחשב שכבר גרמו בעבר לאובדן קולות.

עוד נטען ששיטת הבחירות הממוחשבת מעלה חששות כבדים לבעיות אבטחה. מי שמעוניין לפרוץ את שיטת ההצבעה האמריקאית יכול למצוא באינטרנט אתרים שמפרטים כיצד ניתן לעשות זאת באמצעות דיסק און קי ומברג. סטודנטים מאוניברסיטת פרינסטון גילו שניתן לשתול במערכת ההצבעה קוד ולשנות את הנתונים תוך שלוש דקות מבלי להותיר אחריהם ראיות.

יותר מ-23 מדינות בארה"ב דיווחו על כשלים במערכת ההצבעה הממוחשבת בעקבות הבחירות האחרונות לנשיאות בנובמבר 2004. הכשלים הביאו לפסילה משמעותית של קולות: אחד מחברי הקונגרס הדמוקרטים הפסיד בשל כך 400 קולות בבחירות במקדימות, ולכן לא זכה להתמודד על תפקיד המושל. אותו פוליטיקאי אף הגיש תביעת נזיקין נגד יצרן מכונות ההצבעה, אבל זו נדחתה ללא הליך משפטי.

גם מחקר שהוזמן על ידי מדינת קליפורניה העלה שמערכות המחשוב עדיין לא מאובטחות מספיק וניתן לפרוץ אליהן ולפגוע בחשאיותן. הממשל מנסה לתקן את הבעיות לקראת הבחירות הבאות, ולהסמיך שתי מעבדות מרכזיות שיבדקו את מכונות ההצבעה בנסיון למנוע את הישנות מקרי הזיוף.

אין אנונימיות בהולנד

בהולנד פורסם בינואר האחרון תחקיר של תחנת טלוויזיה מקומית, שבדקה לא פחות מ-1,200 מערכות הצבעה ממוחשבות שהיו אמורות לשמש בבחירות הבאות, וגילתה שהן לא אמינות ולא מאובטחות כראוי. כך למשל הצליחו התחקירנים ליירט את המידע שנאגר במערכת המחשב ממרחק של עשרות מטרים מהקלפי – מה שמעלה בספק את מהימנות הבחירות אם ייערכו ללא שינוי נוסף.

שיטת ההצבעה הממוחשבת המהפכנית ביותר היא כמובן זו שמאפשרת לאזרחים להצביע מהמחשב הביתי. אסטוניה היא המדינה היחידה בעולם שיישמה את שיטת הבחירות הזו, שדרשה השקעה של סכומי עתק על מנת לאבטח את התוכנה מנסיונות זיוף.

האסטונים הבינו שהצבעה מהבית תדרוש מספר שינויים – בעיקר כדי לאפשר לאזרחים להצביע בנחת וללא חשש מקריסת החיבור לרשת. לכן הם שינו את החוק כך שהבחירות נערכות במשך ארבעה ימים רצופים. רק בתום ארבעת הימים נספרים הקולות.

גם בישראל נוסתה כבר הצבעה ממוחשבת – על ידי מפלגת הליכוד, בפריימריז האחרונים. כל מתפקד במפלגה היה רשאי להצביע מכל מקום בארץ. גם מנסיון זה הופקו לקחים לקראת הפיילוט שיתקיים בשבוע הבא.

"לוח הזמנים אינו צפוף", מסביר השר שטרית. "אני מאמין שיש ביכולתנו לבצע מערכת בחירות ממוחשבת כלל ארצית כבר בשנה הבאה במסגרת הבחירות לרשויות המקומיות. שנה הוא פרק זמן מספיק כדי להתארגן ולדאוג שמערכת ההצבעה הממוחשבת תהיה מאובטחת לחלוטין".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים