רב פקד שועל-אש לשירותכם
המשטרה מפעילה פורטלי ידע ועדכונים ב-RSS, אבל מתעקשת לטרטר את האזרחים במשלוח פקסים ומכתבים. אימייל? המחשב בדיוק התקלקל
משטרה שלום. איך אני יכול לעזור?
רציתי לדווח על נהג שנוסע כמו מטורף בכביש טבריה, סמוך לחוף. הוא עקף אותי וכמעט גרם לתאונה, וגרם לכמה רכבים אחרים
יש לך פרטים מזהים?
כן, הצלחתי לרשום את מספר לוחית הזיהוי שלו.
שלח לנו בפקס ונטפל בזה. תשמע, אני פשוט על הכביש ואין לי פה פקס.
טוב, אז כשתחזור הביתה שלח לנו פקס.
(מתוך שיחה בין רועי תבור לנציג משטרת התנועה בטבריה. הרכב שדיווח עליו תבור נכנס חזיתית ברכב אחר וגרם למותם של חמישה בני אדם)
גופים חובבי בירוקרטיה נוטים להיות יצירתיים, לעתים מבריקים ממש, בניסיונם לשמר אורח חיים נינוח, מוכר וכמובן – בירוקרטי. משטרת ישראל היא דוגמה טובה לכך. מדובר בגוף ענק המעסיק עשרות אלפי עובדים ותקציבו השנתי 6.4 מיליארד שקל, שעשרות מיליונים מהם (לכל הפחות) מיועדים לרכישת טכנולוגיות חדשות. למרות זאת כבר כמעט עשור היא מתעקשת לקיים קשר עם לקוחותיה, האזרחים, באמצעות הפקסימיליה בלבד, מכשור שאינו זמין ברוב הבתים. במקום להיעזר בטכנולוגיות נפוצות כמו אימייל, SMS או טלפון כדי להיות נגישה יותר, היא מגייסת טכנולוגיה לא רלוונטית כדי להיות נגישה פחות. צופה מהצד היה עשוי לחשוב שמה שהמשטרה באמת רוצה זה שפשוט לא נטריד אותה. טכנולוגיה מיושנת הפכה לדרך סינון מצוינת. מתברר שאפשר להפוך גם לימונדה ללימון: צריך רק לחכות מספיק, והטעם החמוץ-מקולקל יגיע מעצמו.

תארו לעצמכם שאתם פונים לספקית האינטרנט, הסלולר או הטלוויזיה שלכם ומבקשים לדווח על בעיה כלשהי. עכשיו דמיינו שהיא מתנה את הטיפול בכך שתשלחו לה את פירוט הבעיה במכתב רשום. סביר להניח שגם בגלל הרבה פחות מזה הייתם שולחים אותה לכל הרוחות ועוברים לחברה שמנסה לפתור בעיות במקום להמציא חדשות. אז למה אנחנו מוותרים למשטרה בקלות כזאת? ומה קרה לעשרות המיליונים מכספי המסים שלנו, שהושקעו בטכנולוגיה? האם בכולם נקנו פקסימיליות?
בעוד שבוגרי כיתה ד' חייבים להגיש עבודות מודפסות, בקשות מעצר המשנות חיים נכתבות לרוב בכתב יד צפוף ומקושקש, ולעתים קרובות מוחזרות לשוטרים בטענה כי השופט לא הבין במה מדובר. מי שינסה לשלוח מייל למחלקות שונות במשטרה, ישמע לעתים כי "המחשב עם המייל מקולקל" (ציטוט מדויק שזכיתי לקבל בעצמי) ועדיף לשלוח פקס או אפילו מכתב. מיותר לציין שמשהו התקלקל שם בדרך, אם המשטרה היחידה של מדינת ישראל יכולה לבחור את תנאי ההתקשרות שלה עם הציבור. משהו עוד יותר פגום בעובדה שהיא בוחרת לא לתקשר איתו כלל.
לפני כחודשיים מונה דודי כהן למפכ"ל החדש של משטרת ישראל. אני בטוח שמחכה לו הרבה עבודה. ובכל זאת אני מרשה לעצמי לפנות אליך אישית, מר כהן, רגע לפני שיועצים ומומחי תקשורת מציפים אותך בשיטות לשיקום "האמון במשטרה". קבל טיפ בחינם, מאזרח פשוט שנמאס לו: זרוק את כל הפקסים, ואלץ את כל עובדי המשטרה להשתמש באימיילים באופן שוטף. חייב כל שוטר וקצין לקבל ולבדוק ברצינות כל תלונה – גם אם התקבלה בטלפון, בטופס מקוון או אפילו בסמס. תן לציבור הרגשה שיש מי שעובד בשבילו. זה קצת חסר לנו בעשור האחרון.