"אבא מדען, אמא פרופסור"
לירן דנש מסבירה לנו על העקרונות המעוותים של הספר "אבא עשיר, אבא עני", ולמה לעולם לא תקרא אותו
"כל מה שאת לומדת באוניברסיטה לא שווה כלום. את מבזבזת את הזמן. כך תמיד תשארי שכירה ולא תהיה לעולם מליונרית!" המשיך חברי במסכת השכנועים תוך שהוא מקריא לי את הנחות היסוד המרתיחות של הספרון האווילי.
"הספר מנפץ את המיתוס שעושר הוא פונקציה של הכנסה גבוהה, קורא תיגר על האמונה שביתכם הוא נכס, ומלמד אתכם כיצד לחנך את ילדיכם, כדי שהם יוכלו להרוויח כסף בדרכים שאתם לא הכרתם".
בו ברגע ששמעתי את הנאום המרתק מפי ידידי על גדולתו של הספר - גמלה ההחלטה בליבי: זה ספר שלעולם לא אקרא!
מראש אני מפקפקת ביומרות של מחברים משונים הכותבים מדריכים בגרוש בנושא של "איך תפתי את הגבר שלך", "איך תשיגי בעל" או "50 דרכים להשיג העלאה במשכורת". אבל ספר שהעיקרון המרכזי בו הוא איך להתעשר תוך וויתר על לימודים אקדמאיים מרחיבי אופקים כיוון שהם "בזבוז זמן" ומחסום בדרך למיליונים - הוא פסול בעיני.
העובדה שהספר גם מגדיל לעשות ונותן עצות להורים "איך ללמד את ילדיכם להרוויח כסף", במקום לספק למשל עצות כיצד להיות אנשים טובים ומשכילים יותר - כבר באמת עובר את גבול הטעם הטוב.
זה לא שאני לא פתוחה מספיק לרעיונות חדשים, או לא מתאימה עצמי לכלכלה הקפטיליסטית הגלובלית בה כל האפשרויות פתוחות לפנינו על מגש של כסף. אבל אני, חשדנית מטבעי, מפקפקת בכוונותיהם של מחברים אלמוניים המתחזים לנביאים ומפיצים את ספריהם ברחבי העולם בעלות של 80 שקל מינימום לעותק, 100 שקל לעותק חתום בכריכה קשה.
מאז אותה שיחה עם ידידי, זרמו עוד הרבה עותקים של הספר "אבא עשיר, אבא עני" מבית היוצר של קיוסאקי על המדפים בחנויות הספרים ברחבי העולם. במהלך הדרך, נוספו להם מדריכים נוספים מבית היוצר של המחבר המציעים אין ספור דרכים שונות " לאבד את שאר הרוח שלכם ולהפוך לרודפי עושר". רשימת המעריצים של קיואסקי הולכת ומתארכת ומאות אלפי שכירים ברחבי העולם מצטערים יום יום על כך שהקדישו זמנם ללימודים ולפיתוח האינטלקלט במקום לעשות את המיליון הראשון.
ואני שואלת - מדוע ספר תחת השם "אבא מדען, אמא פרופסור" היה מגיע היישר למכירות חיסול ב-20 שקל בעוד אלפי אנשים בכל רחבי העולם משקיעים את מיטב כספם במדריכים שונים להתעשרות מהירה? מדוע אין תנועת נגד של מאות אלפים ברחבי העולם שמוכנים להגיד: "נכון. כסף הוא דבר מרכזי וחשוב. אך הוא לא חשוב יותר מהשכלה רחבה, היסטוריה, ספרות ומוזיקה - שלאו דווקא יהפכו
ממתי "מיליונר" הוא מילת קסם הנרדפת ל"אושר"? אפשר להיות מאושר גם עם הכנסה גבוהה שמספיקה לרמת חיים טובה ובמקביל לזמן איכות עם המשפחה ועם החברים שרכשנו במהלך הדרך. אני מניחה שמי שמקדיש את חייו לעיסוק אובססיבי ב"איך להיות עשיר יותר - כמה שיותר מהר" מזניח בחלק מהמקרים את האפשרות לפתח את העושר האינטלקטואלי שלו ושל ילדיו.
כל תרבות נשענת על יסודות של ערכים ושל חינוך הדור הצעיר מצד אחד לעתיד ומצד שני לעבר. אני מסכימה עם הנחת יסוד אחת של המחבר המופלא - שכיום מערכת החינוך נתפסת לעיתים כבעייתית ויש לתקן בה כמה הנחות יסוד ישנות. ייתכן אגב, שיש אכן להכניס לתוכנית הלימודים גם שיעורים בנושא "התנהלות כלכלית", כיוון שזהו אחד מהמרכיבים החשובים בהתנהלות היומיומית של בוגרים כיום בעולם.
עם זאת, אסור בתכלית האיסור ללכת שבי אחר סיסמאות ריקות מתוכן ולשדר לדור הצעיר כי "הכסף הוא הכל בחיים". העצות של קיואסקי הן מסוכנות ביותר. האקדמיה אמנם מעסיקה אותנו בהשכלה במקום במסחר ממולח, וזמן הלימודים בא על חשבון כסף שאנחנו עשויים להרוויח - אך היא מעצבת את רוחינו וגורמת לכך שלא יתחנך כאן דור של מיליונרים חסרי נשמה שלא יכירו דבר זולת הכסף בחשבון הבנק שלהם.