שלושים בדירה אחת
להשכרה: דירת שני חדרים, במרכז תל-אביב, במצב טוב, המחיר: 550 דולר. או במילים אחרות: הייתם מתים. מצב הדירות המושכרות בתל-אביב מזמן לא היה כה גרוע: מאות סטודנטים, חיילים משוחררים וזוגות צעירים נלחמים על כל מטר מרובע, ונאלצים לשלם מחירים לא ריאליים. למה זה קורה? לא תאמינו, אבל אפילו הצרפתים אשמים
כמעט 50 שנה אחרי שלאה גולדברג כתבה את "דירה להשכיר", לא תזכו לשמוע דיאלוג שכזה. בחורף 2005 לא תמצאו בתל-אביב כמעט שוכרים פוטנציאלים שחותמים על חוזה בגלל השכנים הנאים, כמו שכמעט לא תמצאו בעלי נכסים שמראיינים באדיבות את חסרי הבית שמחפשים קורת גג. מה כן תמצאו? מאות סטודנטים, חיילים משוחררים וסתם צעירים, שמתחרים ביניהם על כל "דירה מרווחת ומדהימה", שבפועל היא לא יותר מכוך קטן ואפל, שבעל הבית דורש עליו כמה מאות דולרים וערבויות מוגזמות, כאילו מדובר בעסקה ביטחונית בהיקף של מיליארדים.
זר שהיה נקלע בשבוע שעבר לרחוב רש"י 49 בתל-אביב, לא היה מבין מדוע הופרה השלווה ברחוב המנומנם. מודעה קצרה באינטרנט שבישרה על "דירה משופצת כחדשה לרציניים בלבד!! רצפת פרקט, מטבח חדש ושירותים חדשים", הצליחה להביא למקום לא פחות מ-50 בני אדם בו-בזמן.
הם המתינו לבעלי הבית כמו קפיץ מתוח, וברגע שניתן האות החל המירוץ אל דירת החלומות. כמו נחיל נמלים ארוך גמאו עשרות המלש"דים (מועמדים לשכירת דירה) כשלוש קומות ברגל, והתחרו ביניהם על כיבוש היעד. "השכרנו את הדירה בתוך כמה דקות לבחורה שהגיעה, ומיד אמרה שהיא לוקחת את הבית", מספרת בעלת הדירה, בטי. "למרבה הצער, היא התחרטה בתוך יום, אבל אנחנו נמצא דייר אחר, כי בסך הכול הגיעו הרבה מאוד אנשים שהביעו עניין", היא מתנחמת.

"המצב בשוק הדירות להשכרה בתל-אביב השנה הוא פשוט חסר תקדים", מספר רמי מזרחי, מנכ"ל "בת-חן נכסים". "אין עבודה בפריפריה, ויותר אנשים מגיעים לתל-אביב לחפש עבודה. גם העובדה שהאוניברסיטה בעיר מושכת הרבה צעירים שמגיעים מהפריפריות, תורמת לכך שהיום כמעט בלתי אפשרי להשיג דירות של שניים-שלושה חדרים במחיר ריאלי".
מזרחי מחזיק במשרדו רשימת המתנה מכובדת, הכוללת לא פחות מכמה עשרות שמות של שוכרים על מזוודות. "יש כאלה שלא מצאו במשך כמה חודשים דירה, אז הם חזרו להורים, וממתינים לטלפון ממני כאשר נכנס נכס חדש", מספר מזרחי. "הבעיה הגדולה היא שהדרישה היא בעיקר לדירות בטווח מחירים של 800-600 דולר , ונכסים כאלו כמעט אי אפשר למצוא. היום יש לקוחות, אבל אין דירות".
גם פז דרור, המייסד והמנכ"ל של אתר האינטרנט "הומלס", אחד האתרים המובילים בתחום השכרה ומכירה של נכסים, מסכים שהיום קשה יותר למצוא דירה בתל-אביב. "מה שקורה הוא שפשוט יש ביקוש אדיר", מספר פז. "לכל דירה שמפורסמת אצלנו מגיעים 150-100 איש , וזה ממש הופך להיות כמו תוכנית ריאליטי - המירוץ לדירה. יש בעלי בתים שמנצלים את המצב, ועושים מכרזים ויש כאלו
אבל לא כולם משוכנעים שהמצוקה בפריפריה היא שהובילה לפשיטה ההמונית על העיר ולמצוקת הדיור. אבישג כהן ממשרד התיווך "אבישג בלב", יודעת לספר שהביקוש הגדול נובע מכך שבשנתיים האחרונות רכשו לא מעט צרפתים-יהודים דירות נופש בעיר, מה שהוביל לירידה טבעית במספר הנכסים להשכרה. "מדובר בדירות שכרגע לא מושכרות ועומדות ריקות", היא מסבירה. "על אף שלא כל הדירות האלו היו מיועדות להשכרה, נוצר מצב שבו דירות שבעבר נרכשו על ידי אנשי עסקים וחברות לניהול נכסים והושכרו בהמשך, יצאו פשוט מהלופ, והביקוש פשוט עולה בעשרות אחוזים על ההיצע".
לשי בוקובזה, מנהל חברת "Resale" שמתעסקת בהשכרה ובמכירה של נכסים, יש הסבר קצת אחר למצוקה הגדולה. "לפני כשלוש שנים היתה נהירה חזקה מאוד של יזמים, שקנו דירות גדולות ופיצלו אותן לכמה דירות של שני חדרים בממוצע", מספר בוקובזה. "כיום עושים את זה פחות, כי העירייה דרשה מחלק מבעלי הדירות להחזיר את הנכס למצב ההתחלתי. עקב כך נוצר מצב שהביקוש עולה על ההיצע, ואז אנחנו נתקלים במצב שמחירי הדירות עולים, וזה מגיע אפילו למצב של התמקחות בין השוכרים".

דירה מדהימה! ! ! מטבח חדש, מזגן חדש, שמורה מאוד, מרווחת, בעלת בית נוחה, מיקום מרכזי, עורפית ושקטה, עזיבה עקב נסיעה לחו"ל. . . כל הקודם זוכה! ! ! שווה מאוד לראות! ! ! ניתן לראות בין 20:00-19:00 הדלתות לא ייפתחו לפני!!! ( מתוך "הומלס" ).
יום רביעי 7 בדצמבר, השעה 18:30. ברחבת הכניסה באחד הרחובות היוקרתיים בתל-אביב ממתינים כבר ארבעה זוגות צעירים. אמנם לפי הפרסומים ייפתחו הדלתות בשעה 19:00 בדיוק ולא דקה לפני, אבל הם רוצים להיות הראשונים שיזכו להניח את כף רגלם על פיסת הנדל"ן שמתפנה.
נועם לוי, בן 27 מתל-אביב, היה אחד מאלו שטרחו והגיעו לראות את המטבח החדש, ולפגוש את "בעלת הבית הנוחה". את תהליך החיפוש הוא התחיל לפני כחצי שנה. "אני קצת בררן, אבל מחפש משהו נורמלי, שלא תהיה חלודה באמבטיה ובשירותים ולאו דווקא דירה משופצת", הוא מתאר. עד היום הוא ראה כמה עשרות דירות, אבל את בית החלומות הוא לא רואה באופק. "אתה מגיע לדירה, ואו שהמחיר הוא פסיכי ואין שום סיבה לשלם את המחיר הזה, או שהדירה מוזנחת. בעיה נוספת היא שעל כל דירה טובה יש התנפלות של עשרות אנשים שבאים להתרשם בו-בזמן".
ניר אורנן, בן 29, ורונית אליהו, בת 26, מתגוררים מעבר לכביש. החלטתו החד-צדדית של בעל הבית להעלות להם את שכר הדירה עם חידוש החוזה ב-50 דולר נוספים, הביאה אותם לפני כחודש להתחיל ולחרוש את רחובות תל-אביב, בניסיון למצוא קורת גג במחיר סביר. "מגיל 20 אני גר בדירות שכורות ואני יודע פחות או יותר מה מצפה לי", מספר אורנן. "כשאתה מגיע לדירה ורואה עוד כמה עשרות אנשים איתך, זה מייאש. אתה מבין שכנראה לא תזכה בדירה. מה שעוד יותר מבאס זה שעכשיו, לקראת אמצע דצמבר, כשאמורות להיות הרבה דירות פנויות המצב לא קל".

כיוון שיש שוכר פוטנציאלי לדירה, הביקור שנקבע להיום בוטל. בשלב זה המודעה מוקפאת (מתוך "הומלס").
וכמובן , עם הביקוש גם בא התיאבון. "בעלי הדירות מודעים למצב השוק, ומבינים שבכל מקרה יהיה מי שייקח את הדירה שלהם", מסכם המתווך מזרחי. "האבסורד הוא שעל אף ששער הדולר ממשיך לטפס, בעלי הדירות מעלים את המחירים, ועדיין יש מי שישלם. אבל בסוף זה בא על חשבון האוכל, הבילויים והבגדים של אותם צעירים ששוכרים את הבתים".
זיו , תושב רחובות בשנות ה-30 לחייו , מתכוון לעבור לעיר מרחובות עם חברו, אחרי שלוש שנים של גלות. "מה שקורה פה זה נטו סחטנות וניצול מצד בעלי הדירות. אנשים מפרסמים מודעות שמהללות את הנכסים שלהם, ומגדירות את הדירה כ'בית המדהים ביותר בעיר', אבל בפועל רואים דירות מוזנחות, מעופשות, שמי שנכנס אליהן נדרש להשקיע לא מעט כסף, כדי לשקמן ולהכשירן למגורים", הוא מתלונן.
"בעלי הבית לא רוצים להשקיע. אם יושבים 20 איש אצל בעל הבית, ומתחרים ביניהם מי יסגור מהר יותר, אז בעל הבית על הסוס, הוא לא נדרש להשקיע שום דבר. יש לו 20 מועמדים, ואם אתה לא תיקח אז יבוא קורבן אחר", מוסיף זיו. "מבחינתם הנכס אמור להכניס כסף ולא להוציא כסף, והמשמעות של שיפוץ היא כסף. אני מבין את בעלי הדירות, אבל מבין יותר את השוכרים, שנתקעים עם נאחס במקום נכס ".