תוכנית ההתנתקות של המלונות באילת: לעזוב את חברת החשמל ולהתחבר לחברה ירדנית
למלונאים באילת נמאס מחשבונות החשמל התופחים. המזגנים, הג'קוזי והמקררים הגדולים עולים לכל מלון יותר מחצי מיליון שקל בחודש. אז הם החליטו להביא חשמל זול מירדן
מלון קאלב הוטל באילת, לדוגמה, משלם כל חודש חשבון חשמל של 650,000 שקל בממוצע, והוא ממש לא הבזבזן ביותר. בחלק מהמלונות הסכומים גבוהים הרבה יותר, ומתקרבים אפילו למיליון שקלים בחודש. רק בשנה האחרונה, בגלל שינוי בשיטת חישוב החשמל, המחירים למלונות התייקרו באילת בכ-30 אחוז לפי השיטה החדשה, במלונות משלמים תעריף גבוה יותר בסופי שבוע לעומת ימי חול - מה שמקפיץ משמעותית את החשבונות, זאת מפני שהמלונות באילת מבוקשים מאוד בסופי השבוע, כך שהעלאת המחירים מורגשת בעיקר בקיץ, כשהמזגנים עובדים בלי הפסקה.
בגלל החשבונות ההולכים ותופחים החליטו מלונאי ישראל לצאת למאבק ולחפש אלטרנטיבה למה שהם מקבלים היום מחברת החשמל. עכשיו הם פונים לחברות ירדניות לחשמל ואנרגיה כדי לקדם עסקת ענק, שבמסגרתה יקנו המלונות באילת ובים המלח את החשמל שלהם מהמדינה השכנה. החשמל הירדני אמור להיות הרבה יותר זול, ייתכן שבעשרות אחוזים.
המהלך המפתיע קיבל תאוצה בשבועות האחרונים, אחרי שבכירים בהתאחדות המלונות התייאשו מהאפשרות שחברת החשמל תבוא לקראתם ותוזיל את התעריפים. הנושא אפילו עבר ועדה ארגונית בהתאחדות המלונות, והפרויקט כבר אושר וקיבל תקציב.
יו"ר ועדת הכלכלה של התאחדות המלונות, רוני פיבקו, שמשמש גם כמנכ"ל רשת קלאב הוטל, מוביל את מהלך ההתנתקות מחברת החשמל בישראל: "עוד לפני שנכנסתי לתפקיד בקיץ, היו המון דיבורים וישיבות כדי להגיע להסכמה מקובלת על תעריפי החשמל. ניסינו הכל, אבל לצערי מיצינו את המהלכים ושום דבר לא קרה. מאז בחירתי, עשיתי שורה של פעולות כולל התייעצות עם משפטנים, ומהרגע שהבנו שאפשר להיכנס למשא ומתן עם חברות אחרות, זה בדיוק מה שנעשה, כבר בטווח המיידי".
בקרוב יפנו לגורמים ישראלים שעובדים בירדן כדי ליצור קשר עם חברה שתוכל לספק את החשמל במחיר הרבה יותר טוב. אולי כך יוכלו להתקרב למצב באירופה: בעוד שמעבר לים חשבונות החשמל מגיעים עד לגובה אחוז ומקסימום שניים ממחזור המלון, בארץ הוצאות האנרגיה מטפסות עד בין חמישה לעשרה אחוזים מהמחזור.
המלונאים אופטימיים מאוד לגבי הסיכויים להזרים חשמל מירדן, בעיקר בזכות החוק שמחייב את חברת חשמל להשאיר בשטח את כל התשתיות הקיימות גם אם המשתמשים יחליטו לעבור ולקבל שירותים מחברות אחרות. אבל המומחים קצת יותר ספקנים לגבי הסיכוי לייבא חשמל מירדן, כל עוד רשתות החשמל לא מחוברות.
"תעריפי החשמל אמנם עלו בשנתיים האחרונות בגלל העלייה במחירי הדלקים, אבל בשביל לקנות חשמל מירדן, ובעתיד גם ממצרים, צריך חיבור בין רשתות החשמל של המדינות - מה שכולל השקעה של עשרות מיליוני דולרים בקווי מתח שיחברו בין
בינתיים, עד שהתוכנית למזרח תיכון חדש (לפחות בתחום החשמל) תצא לפועל, יכולים בתי המלון לקנות חשמל מיצרנים פרטיים, שמתכננים להקים תחנות כוח שיספקו חשמל לצרכנים. התחנות הפרטיות אמורות לקום כבר בשנתיים-שלוש הקרובות ולספק עד עשרה אחוזים מצריכת החשמל.
דובר חברת החשמל דדי גולן מסר בתגובה כי "התעריפים נקבעים על ידי הרשות לחשמל ולא על ידי חברת החשמל. אם יש לבתי המלון בים המלח ואילת טענות, הם צריכים לפנות לרשות. גורמים בחברה אמרו שהתריעו בעבר על הבעייתיות בתעריפים לבתי המלון אך הרשות התעלמה. ואילו ברשות הביעו פליאה מהטענות: "המחירים עלו בגלל ההתייקרות במחירי הדלק בעולם. אנחנו בספק לגבי טענות בתי המלון שהמחירים התייקרו יותר מהעלויות הריאליות".
בהכנת הידיעה השתתף ליאור ברון