גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מה באמת יש במרק שלכם

מכירים את השף מהפרסומות, זה שבוחר ירקות, קולף, קוצץ ומבשל - ושולח את המרק המוכן לסופר? תשכחו ממנו: אין שום קשר בינו לבין המרקים שעל המדפים. במרקים האלה, הפופולריים בחורף, יש מעט ירקות והרבה מלטודקסטרין ומונסודיום גלוטמט - אבל הבעיה היא לא רק הבריאות

נורית קדוש | 11/11/2005 8:29 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אם גם אתם מנפגעי השפעת המתפשטת לאחרונה, או אפילו סתם מקוררים, סביר להניח שההמלצה שתקבלו היא לשתות איזה מרק עוף טוב שיחזק אתכם. גם אם אתם בריאים ורק מבקשים משהו קליל שיחמם לכם את הבטן בימי החורף, המרק הוא פתרון מעולה. אתם בעבודה ועברתם את מכסת הקפה היומית? מרק. בדיאטה? מרק. שוחרי בריאות? מרק, מרק, מרק. לגידול בצריכה תורמות גם הפרסומות, שצצות על המסך רגע לפני הגשם.

אלה שבהן שף צרפתי אוסף צרור ירקות טריים, שוטף, קולף, קוצץ ומבשל, עד שנוצר מרק מהביל - שנארז במהירות ונשלח להמתין על מדפי הסופר. אבל חוץ מהירקות, השף זורק עוד כמה רכיבים לקדירה לפני השיגור: מלטודקסטרין, מונוסודיום גלוטמט, סולפיטים, מלבין צמחי, שומן צמחי מוקשה, מחזקי טעם, מווסתי חומציות ועוד; וגם כמה ירקות מיובשים, כמו בצל, סלרי, כרוב ושום.

זה מבלי להזכיר את הפער בין התמונה שעל האריזה לתוצאה הסופית, ואת אי-ההתאמה בין כמות המנות המובטחת לכמות בפועל. אבל הצרכן הישראלי לא נותן לעובדות לבלבל אותו, ושוק המרקים המוכנים פורח ומגלגל כ-74 מיליון שקל בשנה, כאשר 60% מהמכירות מתבצעות בין נובמבר לפברואר. המותגים המובילים הם "קנור" של יוניליוור ואסם, כשהשנה הצטרפו אליהם גם חברת ויטה וחברת סיימן, שמייבאת את מרקי קמפבל האמריקניים בפחיות שימורים.

לצד המרקים פועלת גם קטגוריית תבשילי המרק, שהמותג הוותיק בה הוא "מנה חמה" של אסם, שבו מתחרה גם "מג' יק" של קבוצת נטו. לדברי יהודי ליפמן, סמנכ"ל השיווק של יוניליוור, אחוז החדירה של המרקים עומד על כ-38% והתחום צומח ב-3% בשנה . לדברי סתיו יואלי, מנהלת השיווק של החטיבה הקולינרית באסם, צרכני המרקים המוכנים הם בעיקר צעירים, בשנות ה-20 וה-30 לחייהם , שמחפשים פתרון מהיר למרק חם, שיחסוך את הבישול הארוך.
מרקים
מרקים 
קמח ומלח

הבעיה היא שהמוצר המהיר, הזמין והנוח לשימוש רחוק שנות אור מהמוצר הביתי. לדברי מריאנה אורבך, הדיאטנית הראשית של שירותי בריאות כללית, גם ערכו התזונתי ירוד. "מילא שהירקות המיובשים במרקים המוכנים איבדו את כל הוויטמינים והסגולות הבריאותיות שלהם", היא אומרת, "מה שקורה בפועל גרוע בהרבה. לאותם ירקות מוסיפים כמויות של חומרים סינתטיים, שאמורים להגן על המוצר מפני עובש, אבל לגוף אין כל צורך בהם. ייתכן גם שלחלק מהחומרים יש השפעה שלילית, ודאי כשמדובר בצריכה מרובה".

לדברי אורבך, בכדי לשפר את טעמו של המוצר מוסיפים היצרנים הרבה מאוד מלח, שעלול לגרום נזק ממשי לבעלי לחץ דם גבוה, שצורכים את המוצר בקביעות. "יש לצרכנים תחושה שמרק זה בריא, וכל המרבה הרי זה משובח. לדימוי הזה אין אחיזה במציאות כשמדובר במוצרים התעשיתיים", היא אומרת, "נכון שכל החומרים המופיעים על גב האריזה מותרים לשימוש, אבל מכאן ועד המלצה לכלול את המרקים בתפריט היומי על בסיס קבוע יש דרך רחוקה. חלק מהמוצרים גם כוללים שומנים מוקשים, שתעשיית המזון כבר הבינה שחשוב לסלקם מהמוצרים".

אם עד לפני שנים אחדות היו על המדפים מרקים ב-3-2 טעמים , היום אפשר למצוא מגוון רחב, שגם משתנה משנה לשנה. יואלי דוחה את הטענה, שהתחלופה הגבוהה נובעת מאכזבה כללית של הצרכנים מהמוצרים. "זה נכון שאין מוצרים קבועים כמו בתחומים

אחרים", היא מודה, "אבל זה לא נובע מאכזבה. אם הצרכן לא מרוצה, הוא פוסל את התחום כולו, כך שהחדשנות לא באה לחפות על אכזבות ".

לדבריה, "כיוון שמדובר במוצר שאינו נחשב מוצר בסיסי, אלא מוצר שניתן לגוון בו, החדשנות מתבקשת". אך למרות הגיוון ואינסוף הטעמים, אורבך מזכירה כי הבסיס לרוב המוצרים הוא קמח ומלח, המסתתרים מאחורי מעט מדי ירקות מיובשים ועטופים בהרבה חומרי טעם וריח - שהם אלה שמבדילים בין מרק סלק למרק עגבניות. "אין שום דמיון בין מרק בטטה שמבשלים בבית מבטטות ומים, לבין האבקה הכתומה שנמכרת בשקיות ומכונה'מרק בטטה'", אומרת אורבך, "אנשים בריאים, שאינם סובלים מלחץ דם גבוה או מבעיות רפואיות אחרות המושפעות מעודף מלח, יכולים לצרוך מדי פעם את המוצר. לעתים הוא עדיף על מזונות אחרים שנמצאים בסביבה. אבל מרק ביתי תמיד עדיף.

לחלופין, מי שאין לו זמן, ידע או יכולת להכין מרק בעצמו, יכול להשתמש בלקט ירקות קפואים ומים רותחים ולתבל באופן עצמאי. הירקות הקפואים לא עוברים תהליך ייבוש ושימור, ולכן טובים בהרבה".

אורנה לוי, תזונאית ראשית ב יוניליוור ישראל, לא מסכימה עם אורבך. "ב' קנור' מקפידים על רכיבים טבעיים, בטכנולוגיה המאפשרת חיי מדף נוחים". באסם אומרים כי "המרקים פותחו כך שיתאימו בהרכבם ובטעמם למרקים ביתיים, לרבות תכולת המלח, הירקות והקטניות".

בלי כולסטרול, עם ויטמינים

ויש גם בשורות קצת יותר טובות. חברת ויטה, שהצטרפה זה עתה לשוק, מציעה סדרת מרקים הנקראים "מרקי בריאות". מרקים אלה אינם מכילים שומן צמחי מוקשה, כולסטרול, חומר משמר או צבעי מאכל. הם כן מכילים ויטמינים A ,B12 ,B6 ו-E. לדברי אורבך, מדובר בשיפור משמעותי, ואם כבר צורכים מרקים מוכנים, תמיד כדאי להעדיף מוצרים שברשימת הרכיבים שלהם יש פחות רכיבים לא מוכרים, ואשר אין בהם שומנים מוקשים. באשר לטעם, זה כבר נתון לשיקולכם.

קרוב לצלחת

10 נסיינים טעמו 15 מרקים מוכנים, ודירגו אותם לפי מידת ההתאמה בין ההבטחות לתוצאה. 11 מרקים מוכנים ו-4 תבשילי מרק, שהוכנו תוך הקפדה מלאה על הוראות היצרן, נבדקו והוגשו ל-10 טועמים , אשר דירגו אותם לפי התרשמותם. הציונים נקבעו לפי הטעם, הריח, הסמיכות, מידת ההתאמה בין מספר המנות המצוין על-גבי האריזה למספר המנות לאחר הבישול, ומידת ההתאמה בין הצילום שעל האריזה לתוצר הסופי.

"מרק עשיר ירקות", קנור-הציון: 9

מרק בניחוח ובטעם הכי קרוב לביתי, עשיר בירקות בגודל שניתן ללעוס ולא בשבבים כמו בחלק מהמרקים בשוק. חסרונו במראה - המרק אינו צלול לגמרי ומלווה במעין קצף לבנבן בשולי הסיר והצלחת.

 קמפיין קנור
קמפיין קנור ללא

"מרק עשיר עגבניות", קנור-הציון: 9

מרק טעים, שהפיץ ריח של עגבניות בחדר. המרק עשיר במיוחד, וכולל ירקות נוספים מלבד העגבניות ופסטה בכמות נדיבה. חסרונו במליחות גבוהה מדי.

"מרק עדשים", אסם-הציון: 8

יותר נזיד ממרק. מדובר במרק סמיך מאוד, עשיר בטעם ובמראה ומתאים מאוד לימים קרים. יכול להוות ארוחה בפני עצמה, ולא פתיח או מנה ראשונה. חסרונו בכך שלא הספיק ל-4 סועדים כמובטח על האריזה.

"נמס בכוס ירקות ירוקים", אסם-הציון: 7.5

מרק חדש וטעים, אשר לא מצריך יותר מספל ומים רותחים ויכול לתת מענה ברגעי רעב. המרק מוצג על-גבי האריזה כשהוא מוגש בספל, ואילו הוראות ההכנה דורשות הוספת 180 מ"ל מים, המספיקים לחצי ספל. כשממלאים את הספל עד הסוף, כמו בצילום, מתקבל מרק דליל מאוד.

"נמס בכוס בטטה", קנור-הציון: 7.5

המרק החדש סמיך, עם ניחוח עז ונעים של בטטה. טעמו עדין מאוד ודומה למרק הבטטה הביתי. עם זאת, בניגוד לתמונה שעל האריזה, כמות המים שיש להוסיף לפי הנחיות היצרן מספיקה לחצי ספל, ומי שימלא מעבר לכך יקבל מרק דליל מדי.

"מרק ירקות", ויטה-הציון: 7

המרק צלול מאוד, אך אינו מכיל די ירקות, ואלה הקיימים חתוכים לפיסות קטנות. יש שוני גדול בין הצילום על האריזה לבין התוצאה לאחר הבישול. בנוסף, המרק הספיק רק ל-3 מנות , ולא ל-4 כמובטח .

"מרק ירקות עשיר", אסם-הציון: 7

המרק דליל יחסית, אך בעל ניחוח של מרק ירקות ביתי. גם הטעם נמצא פחות תעשייתי, אך הכמות לא הספיקה ל-4 מנות , וכמות הירקות שהתקבלה בכל צלחת לא היתה מספקת. קיים פער בין הצילום על האריזה למרק המוכן.

"מרק תירס", ויטה-הציון: 6.5

המראה דומה לצילום שעל-גבי האריזה. המרק נראה סמיך, אך הטועמים ציינו כי אין למרק טעם של מרק תירס.

"מרק ירקות כפרי", קמפבל'ס סופ-הציון: 6.5

עם פתיחת קופסת השימורים המכילה את המרק, מתגלה מגוון ירקות חתוכים לחתיכות גדולות, כמו במרק ביתי, וכן פסטה בצורת אותיות ה-ABC - מה שגרם לילדים לחבב את המרק באופן מיידי. עם זאת, טעמו של המרק שונה מהמוכר, ומזכיר בעיקר טעם של ירקות משומרים לא מבושלים, דוגמת שימורי אפונה וגזר.

צילום: KRT
צילום: KRT קיי-אר-טי

"מנה חמה בסגנון תאילנדי", אסם-הציון: 6.5

ביחס לשאר המוצרים בקטגוריית הארוחות המוכנות, נמצאה המנה טעימה, ואפילו יותר מכך - ריחנית באופן מעורר עניין. המנה כוללת אבקת תיבול ורוטב שיש להוסיף לאחר המתנה של 3 דקות להתרככות האטריות. למנה מצורף מזלג מתקפל, שאחרי פתיחתו לא ניתן לערבב בעזרתו את המנה, שכן הוא שב ומתקפל.

"מרק שעועית ב-3 צבעים ", אסם-הציון: 5.5

למרות שהמרק שייך לסדרת המרקים הכוללת גם את מרק העדשים, שהתגלה על-ידי הטועמים כמוצלח, מדובר במרק בעל ריח מוזר, שאינו מזכיר כלל מרק שעועית. אין מספיק שעועית במרק, ובמהלך הבישול חלק מהשעועיות נפרדו מקליפתן, והיוו מטרד בצלחת. גם בעניין הטעם לא נרשמה הצלחה מסחררת.

"נמס בכוס פטריות", קנור-הציון: 5.5

מדובר במרק שיש לערבב זמן רב, ועדיין נותרים גושים בתחתית הכוס. מבחינת הטעם, המרק דומה יותר לרוטב פטריות פרווה מאשר למרק, וגם ריח הפטריות נעדר ממנו. המוצר סובל מאותה בעיה של המתחרים, הקשורה בכמות מים שאינה תואמת את הגודל של הספל שבצילום.

"מנה חמה בסגנון סצ'ואן", אסם-הציון: 5.5

המנה דומה מאוד למנה בטעם התאילנדי, ונבדלת ממנה בעיקר בכך שהיא פחות ריחנית. גם מנה זו כוללת אבקת תיבול ורוטב שיש להוסיף לאחר המתנה של 3 דקות. גם הפעם המזלג בעייתי, אך עם זאת עשוי להציל בטיול או במילואים, אך לא בבית.

"מג'יק בטעם עוף", נטו-הציון: 5.5

טעם העוף מורגש היטב, אך נעדר ממנה הריח האופייני למרקי עוף. המזלג בעייתי, ובעיה נוספת שבה נתקלו הטועמים היא ההכרח להניח יד או חפץ אחר על המכסה הממאן להיסגר, למשך כל זמן ההמתנה.

"מג'יק בטעם ירקות", נטו-הציון: 5

לצד החסרונות הטכניים, כמו במנה בטעם עוף, מנת הירקות גם נמצאה תפלה ביחס למקבילות. תוספת הירקות זעומה מאוד וכמעט לא מורגשת. ואם העדר הריח במנת העוף התאזן בעזרת הטעם, הרי שבמנה הזו לא ניתן היה לזהות טעם מובהק.

עדכון אחרון : 14/12/2005 11:25
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים