הכושר עולה
חצי מיליארד שקל בשנה - זהו הסכום שמגלגל שוק הדיאטות בארץ, לא כולל הטרנד החדש (והיקר) של תוכניות המשלבות כושר ותזונה. מחקרים בעולם מוכיחים כי רוב הדיאטות המסחריות נכשלות, מפעילי סדנאות בארץ מודים כי שיעורי ההצלחה לא גבוהים ("30% מרזים"), אבל כנראה שגם להבטחות יש קונים - והרבה
לפי ההערכות, שוק מוצרי הדיאטות בישראל מגלגל סכום עתק של כחצי מיליארד שקל בשנה, כאשר הטרנד השולט היום בשוק הוא שילוב בין כושר לתזונה נכונה - כמו בתוכנית "זזים ומרזים" של רשת הולמס פלייס או "חטובים ורזים" של יאיר קרני ודליה מנטבר. עם זאת, יש הטוענים כי חלק מהשיטות החדשות אינן מתאימות ללקוחות שאינם רגילים לפעילות גופנית, וכי אלה יתקשו לעמוד בהן.
החיבור בין קרני למנטבר - שני ענקים בתחומם - טרי למדי. בשבוע שעבר השיקו השניים את מה שהם מכנים "הדיאטה האולטימטיבית". מנטבר , כוהנת הפילאטיס, וקרני, בעבר אלוף ישראל בריצה למרחקים ארוכים, גיבשו תוכנית בת 30 שיעורים, המשלבת פילאטיס, כושר ותזונה במשך 3 חודשים. התוכנית אמורה להתאים לכל גיל, וכוללת שיעורים בהנחיית צוות המדריכים של מנטבר, בשילוב הרצאות וייעוץ אישי של קרני ותזונאית קלינית. המחיר: 4,350 שקל .
לדברי קרני, "אני ודליה נפגשנו לפני כחצי שנה, כל אחד למד על התחום של האחר והתלהב. הבנו שהחיבור בינינו הגיוני. שוק הדיאטות המסחריות הולך וגדל, קשת הגילאים הבעייתית מתרחבת. את התוכנית מלווה תזונאית קלינית, ואני עצמי עושה פעילות עם האנשים".
נראה ששיווק משולב של כושר גופני ודיאטה הפך לטרנד בשוק.
"דליה ואני מאמינים שכדי להשיג שינוי אמיתי חייבים 3 אלמנטים: שריפת שומן, תזונה נכונה ותרגילי חיזוק (פילאטיס). המחקרים מצביעים על כך שאם עושים דיאטה בלי פעילות גופנית, הסיכוי להיכשל יותר גבוה. ספורט ללא שינוי בתזונה הוא חיובי, אבל לא בהכרח יעזור להוריד היקפים. לכן, אין ברירה אלא לפעול בשני המישורים במקביל".
בסטודיו C החלו כבר לפני שנה להיערך לשינוי. בדומה למנטבר וקרני, גם שם חוזרים על המנטרה שלפיה שילוב בין ספורט לדיאטה הוא מנצח. סיגל פרוז'נסקי, סמנכ"ל השיווק של הרשת, מסבירה כי "הכרזנו על דיאטה נשית, וכ-80% מהנשים שרוכשות אצלנו את הדיאטה רוכשות במקביל גם אחת מתוכניות האימון שלנו. לשיטתנו, אישה, בשונה מגבר, לא יכולה לרזות מפעילות גופנית בלבד, ולכן חשוב להציע לה פתרון כולל ומושלם. אגב, לסדנאות הדיאטה שלנו מוזמנים גם גברים". באחרונה החלו גם מכוני הכושר הולמס פלייס ו גרייט שייפ להציע תוכניות המשלבות כושר ודיאטה.
לדברי פרוז'נסקי, "אנחנו עובדים רק עם דיאטניות קליניות בעלות תואר ראשון ושני, בשיטה של אחד על אחד. אנחנו מאמינים שהקשר הטיפולי שנוצר בין הלקוחה לאשת המקצוע מחייב יותר, מה גם שבשיטה הזו הדיאטנית מכירה לעומק את הלקוחה, ויכולה לעקוב אחר שינויים הורמונליים או שינויים בפעילות בלוטת התריס, למשל".

האם כדי להיכנס למכנסיים במידה קטנה יותר, או להיפטר מהבטן, באמת מוכרחים גם להזיע וגם לצום? תלוי את מי שואלים. מירי בלקין, המעבירה סדנאות הרזיה זה 25 שנה, גורסת כי "תוכניות דוגמת זו של מנטבר וקרני, שאני מעריכה אותם מאוד, לא מתאימות לכל אחד. הן חלשות בנקודות שנוגעות בכושר ההתמדה של המשתתפים, וחשוב להדגיש את זה.
לא כל אחד יכול לעמוד בדרישות הגבוהות של התוכניות האלה לאורך זמן, כי הן לא קרובות למציאות של החיים. מעבר לזה, בתור אחת שנמצאת הרבה שנים במקצוע, אני יכולה להעיד שעם כל הכבוד לכושר הגופני, הקטע של האוכל בהרזיה הוא המשמעותי ביותר. בנוסף, אסור להזניח את ההיבט הכלכלי - התוכניות האלה מאוד יקרות, ולא כל אחד יכול להרשות אותן לעצמו".
בתוכניות הללו טוענים, כי רק שילוב בין תזונה לכושר יכול להניב תוצאות.
"מנטבר וקרני הם שני אנשי מקצוע מעולים, אבל הם מעולם לא היו דביבונים מתוסכלים כמו שאני הייתי, והם לא יודעים איך זה לקום כל בוקר ולהילחם על כל קילו. אני מציעה לאנשים לבחור את מה שמתאים להם. אני רק יכולה לומר שהחניכים שלי הם כרטיס הביקור שלי".
גם ברוריה רחימא, חברה בצוות הניהול ומנחה בכירה בחברת דיאטה קלאב, שמציעה קבוצות תמיכה להרזיה, תוקפת את חזית הכושר הגופני. "אנחנו בהחלט מעודדים פעילות גופנית, אבל אנשים פסיביים עם עודף משקל גדול לא יכולים לעמוד בתנאים של התוכניות הנוקשות שמוצעות בשוק, שלא לדבר על הסיכון הבריאותי", היא אומרת.
"לדעתנו,
את הפגישות של דיאטה קלאב לא מעבירות דיאטניות קליניות אלא, כפי שרחימא מכנה אותן, "שמנות משוקמות". רחימא לא רואה בכך בעיה, "המדריכות עוברות קורס מנחות. הן משתלמות כל הזמן, וישנה בארגון דיאטנית קלינית. הדיאטה שלנו מיועדת בעיקרון לאנשים בריאים, ובכל מקרה אנחנו ממליצים ללקוחות להיוועץ ברופא".

אבל עד כמה מועילות כל התוכניות הללו - עם כושר או בלעדיו - שהפכו לתעשיה שלמה? שני חוקרים אמריקנים, ד"ר תומאס וואדן, מנהל התוכנית להפרעות אכילה ומשקל באוניברסיטת פנסילבניה, ועמיתו ד"ר אדם גילדן, החליטו לאסוף מידע רב ככל האפשר על תוכניות הרזיה מסחריות: מחירים, שיטות ושיעורי הצלחה.
השניים בדקו מידע שמציגות החברות באינטרנט ובפרסומות, וסרקו 108 מחקרים שהתפרסמו בין 1966 ל-2003. התוצאות היו מאכזבות: אין כל עדות התומכת בכך שתוכניות דיאטה מסחריות אכן עוזרות לאנשים לרזות ולשמור על משקל לאורך זמן. מדובר בתעשיית חלומות, טוענים החוקרים.
ומה קורה בישראל? האם יכולות החברות השונות בארץ להישען על מחקרים משלהן, המציגים שיעורי הצלחה? לא ממש.
סיגל פרוז'נסקי מסטודיו C מבהירה, כי "בגדול, קשה לבדוק אחוזי הצלחה. אם מישהי רצתה לרזות 6 ק"ג והצליחה, אך אחרי תקופה מסוימת עלתה במשקל - באיזו קטגוריה אשים אותה? אני כן יכולה להגיד ש-50% מהנשים שעשו דיאטה במסגרת התוכניות שלנו, המשיכו להשתתף בסדנאות המעקב. לדעתי, זה מדד להצלחה".
מירי בלקין: "אין לי נתונים על כמה כל מטופל ירד אצלי. זה עניין מאוד אינדיבידואלי. למישהו שהוא שמן כרוני זה פחות מהותי כמה הוא ירד, אלא כמה זמן הוא שמר על התוצאות".
ברוריה רחימא מודה בכנות, כי "לא אוהבים לשמוע את זה, אבל בעולם מדברים על נתונים שלפיהם רק 5% מאלה שרזו מצליחים לשמור על התוצאות לאורך זמן. לפי הרשימות של אנשים שירדו אצלנו במשקל וממשיכים להגיע ללא תשלום למפגשי תמיכה, 30% מתמידים ונשארים במשקל האידיאלי עבורם. מבחינתי, כל מי שירד במשקל והצליח לשמור על כך זכה ל-100% הצלחה".

בעיה אחרת היא העובדה כי מדובר בשוק פרוץ. לדברי אירית פורז, הדיאטנית הראשית של שירותי בריאות כללית, "כל מי שיש לו ניסיון בירידה במשקל, יכול לפתוח חברת ייעוץ. אין חוק שמגן על הצרכנים, ויש הרבה מאוד שרלטנים בתחום. אני אישית כתבתי למשרד הבריאות על מקרים מזעזעים שפגשתי, אך אין שום כוח הרתעה - הקנסות הגבוהים ביותר שמוטלים על חברות בתחום עומדים על 5,000 שקל . וזה המקסימום.
"רוב הציבור לא מודע לכך שאין כלל מקצוע שנקרא'תזונאית'. כל אחד יכול לקרוא לעצמו ככה. יש מקצוע שנקרא'דיאטנית קלינית', וכדי לשאת בתואר הזה צריך רשיון ממשרד הבריאות. יש שני מוסדות בארץ שמוסמכים להכשיר דיאטניות קליניות: הפקולטה לחקלאות בבית-הספר לתזונה באוניברסיטה העברית, ומכללת תל-חי".
לדברי פורז, "לפני שנרשמים לקבוצת הרזיה, חובה לבדוק כי יש שם 'אמא' ו'אבא' מוכרים ומורשים. לפעמים אומרים,'יש דיאטנית קלינית, שמלווה את הקבוצה'. מה זה אומר בעצם? האם מדובר באיזושהי דיאטנית שהיא עלה תאנה לפעילות הקבוצה, או שהיא מקיימת אינטראקציה עם כל מטופל ומטופל? צריך גם לבדוק כמה משתתפים יש בקבוצה. אם היא מונה יותר מ-18 איש , יהיה לה קשה מאוד להיות קבוצת תמיכה אמיתית".
"ומילת אזהרה אחרונה", היא מסכמת, "לא כל דבר שמשקיעים בו הון עתק, הוא בהכרח טוב. כסף הוא שיקול - אבל תמיד צריך לבדוק מה התמורה שמקבלים עבורו".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "כיום אין חוק או תקנות המגדירים איזה מכון או סדנה מורשים לעסוק בייעוץ לדיאטה. משרד הבריאות מקדם הצעת חוק שתסדיר את מעמד המקצועות הפרארפואיים, ובהם דיאטנים".