ראשי > כלכלה > הקולג' הפיננסי
בארכיון האתר
פריצות ושבירות
מאיר ברק מסביר מתי, למה וממה כדאי להיזהר בפריצות של רמה טכנית
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
מאיר ברק
25/4/2005 11:53
במדור הניתוח הטכני של אתר זה אני מפרסם מידי שבוע 4 מניות העומדות בפני פריצה מעלה או  שבירה מטה. הניתוח הוא טכני בעיקרו ומתבסס על תצורת גרף המניות. אני משתדל למצוא תצורות פריצה יפות, אולם האם כל התצורות נבראו שוות? לא. חלקן יעבדו טוב יותר מהאחרות וחלקן יכשל. בשיעור הנוכחי נעבור על מספר תצורות ונדרג את איכותן. היום נתמקד בפריצות מעלה או מטה (Break downs , Break ups). בשינויי מגמה Roll-ups, Rollover נעסוק בכתבה אחרת.

יש אמרה שגרפים מלמדים אותנו על העבר בלבד. כמובן, עוד אף אחד לא הצליח ליצור גרפים שמלמדים על העתיד, אולם גם מלימוד העבר אפשר להסיק מסקנות רבות לגבי העתיד. לדוגמא: נניח שאנו רואים מניה אשר מנסה לעבור מחיר של 20$ ללא הצלחה בפעם הראשונה, השנייה, השלישית...  נוכל לצפות שבעתיד, כאשר נחזור ל–20$ ניפגש שוב עם קבוצה גדולה של מוכרים, או במילים אחרות – נתקל  בהתנגדות. בנוסף נוכל להעריך שחליפה מעל מחסום ה-20$ פירושה שהמוכרים הגדולים סיימו את מלאכתם והמניה מוכנה לעלות לרמת המחיר הבאה.

גרפים ניתן לבחון בחלונות זמן שונים. בכדי לתכנן כניסה למניה אני בוחן את הגרף היומי שלה לפחות 12 חודשים לאחור. ככל שתצורת פריצה נמשכת זמן רב יותר – כך היא חזקה יותר. נניח שמניה מנסה ללא הצלחה לעבור את רף ה-20$ במשך חמישה חודשים. בכל פעם שהיא מגיעה למחיר היא מוצאת קבוצה עקשנית של מוכרים ונסוגה. מצד שני נניח שמניה אחרת מנסה לפרוץ רמה של 20$ בתוך יום המסחר במשך השעתיים האחרונות. איזו פריצה תהיה חזקה יותר? זו שנתקלת בצרות ברמת ה–20$ מזה חמישה חודשים או זו אשר נתקלת בצרות עם ה–20$ מזה
שעתיים? התשובה ברורה. ככל שיותר אנשים יבחינו בפריצה כך היא תהייה איכותית יותר. ככל שהתבססות טרם פריצה נמשכת זמן רב יותר, יותר אנשים משגיחים בה והסיכוי שינהגו בדרך צפויה גדל.

אמרה נוספת היא ש–80% מהפריצות נכשלות. האמרה נכונה, אולם היא לא מוגדרת היטב. ככל שהתבססות המניה סביב מחיר הפריצה ארוך יותר – כך סיכוייה להצליח גדולים יותר. פריצה מוגדרת כמעבר ל–New High אל מעבר לרמת ה–High הקודמת. כאשר מניה מבססת את ה–High הקודם ומגדירה אותו מספר פעמים – אחוזי ההצלחה עולים לאין שיעור על אחוזי הכישלון.

פריצות מתחלקות לשלשה סוגים – פריצות בסיס מסחר גבוה (High range) פריצת בסיס בינוני (Medium range) או פריצת בסיס מסחר נמוך (Low range). פריצת בסיס מסחר גבוה היא האיכותית מכולן הואיל ופריצה לגבהים חדשים היא פריצה של מניה חזקה. פריצה של גבהים בינוניים היא בסך הכל תיקון של מניה פחות חזקה.  דוגמת פריצת בסיס גבוה ניתן לראות במניית חברת בואינג (סימול BA) אותה לשמחתי גילינו בחדר המסחר שלנו יום לפני התרחשותה.

שימו לב כמה פעמים ניסתה בואינג לשבורת את רמת ה–55$: ספטמבר 2004, נובמבר 2004, דצמבר 2004 ומרץ 2005. בכל פעם נתקלו הקונים בחומה בצורה של מוכרים שהתכנסו בין 55.23$ ל–55.48$. בתחילה נסוגה המניה ב-15% ומאוחר יותר התחילה לסגור מרחק לכוון אזור הפריצה. נוצר קו התנגדות ברור שנמשך שבעה חודשים. משקיעים רבים סימנו את ההזדמנות והמתינו לפריצה. שימו לב למחזור המסחר ביום הפריצה. כפול מהמחזור הרגיל. לתצורה כזו אני קורא: "רישיון להדפיס כסף". מניסיוני 80% מתצורות אלו תצלחנה בגדול.
 
פריצה במניית בואינג
כשלון פריצה במניית הילטון
אין די בתצורת פריצה טובה. בכדי שפריצה תצליח יש לשלב בהחלטת הכניסה גם את התנהגות השוק ביום הפריצה. תצורות ארוכות טווח נכשלות פעמים רבות כאשר השוק הולך בכוון ההפוך לכוון הפריצה. דוגמא טובה לכישלון פריצה ניתן לראות בהתנהגות מניית מלונות הילטון (סימול HLT) בשבוע המסחר האחרון.

הילטון נראתה מצוין. המניה התבססה בטווח גבוה מזה שלשה חודשים ופעמיים, בינואר ובפברואר בחנה את נקודת הפריצה המדויקת במחיר של 23.36$. הילטון בוחנת את מחיר הפריצה, נסוגה 10% (התכנסות צרה) ונראה בבירור שהקונים צוברים את המניה לקראת מעבר אפשרי לרמת מחיר גבוהה יותר. אם תלכו על הגרף שנתיים אחורנית, תוכלו לראות שמדובר במניה חזקה שעולה מרמת 10$ לרמה הנוכחית של 23$. נראה בבירור שבעזרת תמיכה טובה של השוק המניה יכולה להמשיך לרמת המחיר הבאה. הואיל שפריצה תוביל ל–New high, הרי שזוהי נקראת התבססות גבוהת טווח. אם כך מדוע נכשלה?

השבוע בחרה המניה לפרוץ דווקא ביום רביעי. ובכן, איזה מרכיב חשוב היה חסר לנו ביום רביעי?  תמיכת השוק. ביום רביעי השוק התרסק מטה בחוזקה והילטון אשר ניסתה לפרוץ בדקות הראשונות של המסחר, עוד טרם ביסוס כוון השוק, נכשלה. כאשר השוק יורד, נכונות המשקיעים לקנות מניות קטנה. באווירה דובית סיכויי הפריצה קטנים. אם השוק היה עולה ביום רביעי, סביר להניח שגם הילטון הייתה מצליחה יפה.

זה לא בגלל המניה, זה בגלל כוון השוק. הילטון פרצה ב–10 הדקות הראשונות של המסחר, כאשר כוון השוק עדיין לא נקבע באופן ברור. סוחרים רבים לא יסחרו במניות בדקות המסחר הראשונות. הם ימתינו לראות את כוון השוק טרם קבלת החלטת כניסה. לעיתים, כאשר אני אוהב תצורת פריצה מסוימת, אני עשוי להיכנס למניה טרם ביסוס כוון השוק, אולם אני תמיד אעשה זאת בכמות קטנה יותר וב–Stop Loss קרוב.
כשלון פריצה בהילטון
קרבות בין "דובים" ל"שוורים"
נעבור לפריצת בסיס מסחר בינוני. בגרף של  CPB ניתן לראות אפשרות פריצה מעל בסיס מסחר בינוני של 29.66$. כבר אמרנו קודם שפריצה מעל בסיס גבוה תהיה טובה יותר מפריצה מעל בסיס מסחר בינוני.

שתי סיבות לכך: הסיבה הראשונה היא עצם היות המניה חזקה יותר. מניה ששומרת על בסיס מסחר גבוה יותר, חזקה יותר ממניה שאיבדה אותו ומנסה לחזור אליו. הסיבה השנייה היא המוכרים. ככל שיהיו פחות מוכרים מעל מחיר הפריצה, כך סיכוייה להצליח גבוהים יותר. כאשר אנו מביטים על מניה כמו CPB צריכים לחשוש מהמוכרים הנמצאים מעל מחיר הפריצה.

כאשר מניה ירדה מרמת התכנסות גבוהה לרמת התכנסות נמוכה יותר נותרו למעלה קונים מאוכזבים אשר מרגישים שהמניה "בגדה" בהם. הם לא ימכרו בהפסד כי מימוש הפסד גורם להם ליותר מידי כאב. רבים מהם ימתינו למניה בתקווה שתחזור למחיר הקניה שלהם וימכרו אותה בהזדמנות הראשונה שבה יוכלו לצאת במחיר הכניסה. בכל סנט וסנט מעלה יהיו מוכרים. צפויה מלחמה עקובת דם בין השוורים והדובים. פריצה לרמת מחיר גבוהה יותר תיתן הזדמנות טובה לשוורים אולם לעולם לא תוכלו לאמוד את עוצמת התנגדותם של הדובים. ככל שהמניה יורדת יותר, כך מרוכזים מעליה יותר קונים מאוכזבים אשר יקשו עליה את המסע מעלה. פריצה במניה בת בסיס מסחר גבוה מקטינה את הסיכון שכן אין מעל מחיר הפריצה קונים מאוכזבים.
מניית CPB
המוכרים מכבידים על המניה
להלן דוגמא נוספת. הפעם פריצה של בסיס התכנסות נמוך: TELK הומלצה בחדר המסחר שלנו לפני כשבועיים.  TELK נסחרה בבסיס מסחר נמוך, ונראתה כמי שעשויה לפרוץ את ה – High האחרון ולשנות כוון כלפי מעלה. הסיכון ברור: המניה חלשה. המוכרים מחזיקים בהגה מזה מספר חודשים והמניה במגמת ירידה ברורה. בעיה נוספת: זוהי תצורה בעלת בסיס מסחר קצר. היא נבנתה במשך מספר שבועות בלבד ולכן בת משמעות פחותת ערך.

פחות אנשים ראו אותה ולכן פחות אנשים יסחרו בה. לעומת זאת, האם היא סובלת מבעיית מוכרים מעל מחיר הפריצה? לא. שימו לב לפער (Gap) שנוצר כאשר המניה התרסקה באמצע חודש מרץ. האם המניה נסחרה תוך כדי הירידה? לא. נוצר פער בין מחיר יום אחד למשנהו. כלומר, אין שם קונים מאוכזבים. אם תביטו על הגרף תוכלו לראות שקונים מאוכזבים נמצאים רק באזור המחיר של 17.25$. מסקנה: התנגדות המוכרים תידחה לאזור סגירת ה–Gap דהיינו 17.25$.

שימו לב למה שקרה בפועל: המניה עולה בדיוק עד לאזור התנגדות המוכרים. בתצורת כאלו מחיר היעד קל לתכנון. זכרו שמניה שנסחרת בבסיס מסחר נמוך אינה מניה שהקונים מסוגלים להריץ מעלה בקלות. זו מניה שכורעת תחת משקלם העודף של מוכרים.
אובדן תמיכת הציבור
כמובן, את כל מה שלמדנו ניתן לתרגם גם בכוון ההפוך. שוב דוגמא שסחרנו בה בחדר המסחר בעת האחרונה, הפעם שבירת בסיס מסחר נמוך במניית קוואלקום:  QCOM עומדת על סף שבירת בסיס נמוך של 34$. ממבט בגרף המניה אנו רואים שפעמיים נתמכה המניה במחיר של 34$. שבירה מתחת לנקודת התמיכה תגרום לפרץ של מכירות ולאובדן תמיכת הציבור ולא תמצאה קונים מתלהבים הממתינים מתחת. 

שימו לב לתוצאה:
מניית קוואלקום
קונים מתחת למחיר השבירה
בכדי להשלים את התמונה אציג מניה שסחרנו בה בשבוע האחרון, הפעם שבירה של בסיס מסחר בינוני במניית קיולוג'יק: QLGC נראית טוב מתחת ל–Low האחרון אולם לרעת התצורה יאמרו מספר דברים: התצורה נבנית בגובה בינוני ולכן מתחת למחיר השבירה צפויים להימצא קונים.

בנוסף, בסיס הפריצה הוא בן חודש אחד ולכן לא נבנה דיו. לעומת זאת, לזכות הכניסה לשורט ניתן לומר דבר אחד פשוט: כוון השוק! השוק ירד השבוע ופחד המוכרים עזרה לתצורה להצליח בגדול. שימו לב לתוצאה.

תם אבל לא נשלם. בכתבות הבאות אכתוב על תצורות שינוי נוספות כמו Cup and handle ו–Head and shoulders ואף תצורות שינוי פשוטות יותר של Rollover ו–Roll-ups.
מניית QLGC
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

הקולג' הפיננסי
הקולג' הפיננסי  
הקולג' הפיננסי  
ניהול סיכונים במסחר במניות  
עוד...